Apa ieşenilor de la robinet, mai scumpă începând de astăzi. Iată exact cu cât!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Apa ieşenilor de la robinet, mai scumpă începând de astăzi. Iată exact cu cât!

Noile preţuri sunt impuse de investiţiile în reţelele de apă şi canalizare.

GALERIE
apa robinet1
  • apa robinet1
- +

De azi, apa potabilă are un preţ cu 31 de bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, respectiv 5,13 lei/mc (TVA inclus): o scumpire de circa 6,5%. Şi tarifele la serviciile de canalizare/epurare au crescut, cu 24 de bani/mc, până la 4,19 lei/mc (cu tot cu TVA). Preţul apei industriale rămâne acelaşi, 3,51 lei/mc (TVA inclus).

Potrivit societăţii care furnizează aceste servicii, strategia tarifară a fost una dintre condiţiile de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile. Amintim că Apavital a încheiat la începutul lunii trecute un contract de finanţare în sumă de 509 milioane de euro (429 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile) pentru extinderea celor două reţele şi construirea mai multor staţii de epurare.

Aşa cum am relatat, scumpirea la apă din acest an (6,5 la sută) este mai mică decât cea aplicată în 2020 (18 la sută). În 2022, preţul va creşte cu 11,8 la sută, iar în 2023, cu 12,5 la sută. În următorii ani, strategia de tarifare a Apavital prevede majorări sub două procente pe an. În schimb, serviciile de canalizare/epurare vor cunoaşte un salt consistent, de 12,90 la sută anul viitor, respectiv 34,2 la sută în 2023, după care coeficienţii anuali de majorare a tarifului vor scădea sub 1,5 la sută.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.