Apar noi variante de COVID-19, dar specialiştii ieșeni spun că trebuie să ne obişnuim. „Chiar dacă numărul de infectări creşte, nu sunt cazuri grave”
Specialiştii atrag la nivel internaţional că există o serie de tulpini ale COVID-19, care au derivat în principal din varianta Omicron, ce se răspândesc rapid prin mai multe ţări, inclusiv în Europa, şi care vor deveni dominante din această toamnă, când începe şi şcoala. Medicii spun însă că nu trebuie să ne precipităm: chiar dacă sub-varianta Eris va deveni dominantă, nu pare a provoca, în momentul de faţă, cazuri mai grave. În plus, conform 360medical.ro, există în SUA un interes crescut faţă de varianta denumită generic acum „BA.2.86”, caracterizată printr-un număr foarte mari de mutaţii la nivelul proteinei Spyke.
Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, spune însă că am ajuns la punctul în care COVID-19 a ajuns în patologia infecto-contagioasă curentă. Chiar dacă nu scăpăm nici în această toamnă de virus, spune medicul, nici nu trebuie să ne îngrijorăm foarte tare, atâta timp cât respectăm măsurile de igienă şi recomandările de prevenţie.
„Într-adevăr, în momentul de faţă se observă o creştere a numărului de pacienţi care prezintă COVID-19, din fericire cazurile nu sunt grave, nu necesită îngrijiri în ATI, iar până în momentul de faţă, din punctul meu de vedere, nici nu vor exista foarte multe cazuri care să aibă nevoie de îngrijiri în ATI. Aşa că populaţia dacă respectă măsuri de prevenţie, care sunt uzuale, nu va suferi de această patologie”, a precizat dr. Florin Roşu.
Perioada rece va aduce, cu siguranţă, o revenire a sezonului virozelor. Managerul unităţii medicale spune însă că COVID-19 va fi doar una dintre bolile sezoniere, şi că nu trebuie să facem neapărat, la cum arată lucrurile acum, o distincţie separată pentru COVID-19 faţă de alte coronavirusuri sau virusul gripal care vor apărea din toamnă.
„Nu trebuie să ne alarmăm, trebuie să înţelegem ce înseamnă patologia şi trebuie să ne protejăm. Iar această protecţie vine şi prin vaccinare. Cred că vom ajunge, în curând, să avem un vaccin care va acoperi toate tulpinile acestei patologii şi, aşa cum ne vaccinăm împotriva virusului gripal, ne vom proteja şi împotriva SARS-CoV-2. Trebuie doar să fie trecute întâi toate testele de siguranţă şi să ajungă la distribuţia în masă”, a mai spus specialistul.
Publicitate și alte recomandări video