Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Săptămâna trecută, în curtea Spitalul de Boli infecţioase „Sf. Parascheva”, a devenit operaţională o unitate mobilă de terapie intensivă, folosită pentru pacienţii de COVID-19. Managerul intermar al unităţii, Florin Roşu, numit politic la conducerea spitalului de liberalul Costel Alexe, a lăudat „aparatura de ultimă generaţie” de care dispune unitatea ATI. „Este o gură de oxigen pentru sistemul de sănătate ieşean”, a subliniat medicul. TIR-ul, transferat la Iaşi de la Botoşani, este identic cu cel din curtea spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti.

Dacă la Iaşi s-ar fi întâmplat o nenorocire de tipul celei din Capitală, în mod cert responsabil pentru tragedie ar fi fost găsit Ludovic Orban, cel care îl ţine în spate pe „penalul” Costel Alexe, politicianul care l-a numit pe Florin Roşu la conducerea spitalului de „Infecţioase”. Glumesc. La fel ca în cazul incidentului de la Bucureşti, nimeni nu s-ar fi pierdut în detalii, iar discuţia s-ar fi redus în secunda doi la o singură întrebare: Este sau nu vinovat Vlad Voiculescu de noile decese? De patru luni, orice problemă a apărut în sistemul sanitar, şi au fost destule, şi-a găsit „răspunsul” prin formularea unei întrebări, aceleaşi întrebări. În societatea românească s-a creat o falie adâncă, apărută de nicăieri, între procurorii şi avocaţii lui Vlad Voiculescu. Şi nu ne referim aici la „gaiţele” de pe internet plătite să acuze sau să apere, nici la nucleele dure din partide şi nici la ofensiva media împotriva miniştrilor USR PLUS. Nu, oameni cu discernământ dovedit, altminteri prietenoşi cu nuanţele, au dat naibii argumentele sofisticate şi s-au înscris emoţional într-un „parchet” sau într-un „barou”.

În speţa noastră, pledoariile celor două părţi sunt previzibile. Procurorii: Orice moarte accidentală într-un spital cade, în ultimă instanţă, în responsabilitea ministrului Sănătăţii. Avocaţii: În cazul de faţă, numirea politică a managerului are filiaţie PNL, căutaţi originea incompetenţei în altă parte. Procurorii: VV nu a făcut nimic pentru depolitizarea spitalelor, deşi a promis. Avocaţii: Nu a avut timp, plus pandemia pe cap. Procurorii: VV nu a făcut nimic în general de când e ministru. Avocaţii: A luat câteva măsuri privind transparentizarea sistemului de sănătate. Procurorii: Prea puţin, prea mulţi morţi, prea multe gafe. Unii au fost demişi pentru erori incomparabil mai mici. Avocaţii: Nu se compară. E pandemie, sistemul de sănătate e sub presiune de un an, cedează din inerţie. Măcar şi-a cerut scuze pentru gafe. O să vă fie dor de un ministru care îşi cere scuze când greşeşte. Procurorii: Scuzele trădează slăbiciune, e un pămpălău, s-a văzut că n-are c..ie. Tătaru avea. Avocaţii: Tătaru avea pentru că PNL a cumpărat mai toată presa, iar mandatul lui musteşte de scandaluri de corupţie. Bănicioiu şi Pintea aveau c…ie, vă lipsesc? VV măcar e bine intenţionat. Procurorii: Nu-s suficiente bunele intenţii ca să fii un ministru decent. O fi el băiat bun, dar trebuia demis şi pentru simplu fapt că aduce ghinion. Avocaţii: Omenirea are ghinion, de când a muşcat ăla din liliac.

De la Iliescu încoace, niciun politician nu a reuşit să stârnească atâtea pasiuni în societate ca Vlad Voiculescu. Cu menţiunea că Iliescu a fost şeful statului zece ani, nu un pârlit de ministru patru luni de zile. Poate Dragnea să mai fi atras atâta dispreţ, dar pe el nu l-a iubit nimeni. Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri