Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Săptămâna trecută, în curtea Spitalul de Boli infecţioase „Sf. Parascheva”, a devenit operaţională o unitate mobilă de terapie intensivă, folosită pentru pacienţii de COVID-19. Managerul intermar al unităţii, Florin Roşu, numit politic la conducerea spitalului de liberalul Costel Alexe, a lăudat „aparatura de ultimă generaţie” de care dispune unitatea ATI. „Este o gură de oxigen pentru sistemul de sănătate ieşean”, a subliniat medicul. TIR-ul, transferat la Iaşi de la Botoşani, este identic cu cel din curtea spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti.

Dacă la Iaşi s-ar fi întâmplat o nenorocire de tipul celei din Capitală, în mod cert responsabil pentru tragedie ar fi fost găsit Ludovic Orban, cel care îl ţine în spate pe „penalul” Costel Alexe, politicianul care l-a numit pe Florin Roşu la conducerea spitalului de „Infecţioase”. Glumesc. La fel ca în cazul incidentului de la Bucureşti, nimeni nu s-ar fi pierdut în detalii, iar discuţia s-ar fi redus în secunda doi la o singură întrebare: Este sau nu vinovat Vlad Voiculescu de noile decese? De patru luni, orice problemă a apărut în sistemul sanitar, şi au fost destule, şi-a găsit „răspunsul” prin formularea unei întrebări, aceleaşi întrebări. În societatea românească s-a creat o falie adâncă, apărută de nicăieri, între procurorii şi avocaţii lui Vlad Voiculescu. Şi nu ne referim aici la „gaiţele” de pe internet plătite să acuze sau să apere, nici la nucleele dure din partide şi nici la ofensiva media împotriva miniştrilor USR PLUS. Nu, oameni cu discernământ dovedit, altminteri prietenoşi cu nuanţele, au dat naibii argumentele sofisticate şi s-au înscris emoţional într-un „parchet” sau într-un „barou”.

În speţa noastră, pledoariile celor două părţi sunt previzibile. Procurorii: Orice moarte accidentală într-un spital cade, în ultimă instanţă, în responsabilitea ministrului Sănătăţii. Avocaţii: În cazul de faţă, numirea politică a managerului are filiaţie PNL, căutaţi originea incompetenţei în altă parte. Procurorii: VV nu a făcut nimic pentru depolitizarea spitalelor, deşi a promis. Avocaţii: Nu a avut timp, plus pandemia pe cap. Procurorii: VV nu a făcut nimic în general de când e ministru. Avocaţii: A luat câteva măsuri privind transparentizarea sistemului de sănătate. Procurorii: Prea puţin, prea mulţi morţi, prea multe gafe. Unii au fost demişi pentru erori incomparabil mai mici. Avocaţii: Nu se compară. E pandemie, sistemul de sănătate e sub presiune de un an, cedează din inerţie. Măcar şi-a cerut scuze pentru gafe. O să vă fie dor de un ministru care îşi cere scuze când greşeşte. Procurorii: Scuzele trădează slăbiciune, e un pămpălău, s-a văzut că n-are c..ie. Tătaru avea. Avocaţii: Tătaru avea pentru că PNL a cumpărat mai toată presa, iar mandatul lui musteşte de scandaluri de corupţie. Bănicioiu şi Pintea aveau c…ie, vă lipsesc? VV măcar e bine intenţionat. Procurorii: Nu-s suficiente bunele intenţii ca să fii un ministru decent. O fi el băiat bun, dar trebuia demis şi pentru simplu fapt că aduce ghinion. Avocaţii: Omenirea are ghinion, de când a muşcat ăla din liliac.

De la Iliescu încoace, niciun politician nu a reuşit să stârnească atâtea pasiuni în societate ca Vlad Voiculescu. Cu menţiunea că Iliescu a fost şeful statului zece ani, nu un pârlit de ministru patru luni de zile. Poate Dragnea să mai fi atras atâta dispreţ, dar pe el nu l-a iubit nimeni. Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.