Aparatura veche și depășită de la Spitalul de Recuperare a fost înlocuită. Pacienții vor beneficia însă de investiție la anul
Spitalul Clinic de Recuperare Iași a realizat anul trecut o achiziție prin licitație publică, parte a unui amplu proces de modernizare a laboratorului de radiologie, mult așteptat de câțiva ani. Noile echipamente, care vor înlocui aparatele utilizate de peste zece ani, vor fi puse în funcțiune în cursul anului 2025.
Ioana Gabriela Sabău, șefa laboratorului de la Spitalul Clinic de Recuperare, a declarat că a fost înlocuit vechiul computer tomograf, un aparat Toshiba din 2014, care, deși a fost de ajutor în toți acești ani, era depășit tehnologic. Ea a subliniat că modernizarea era necesară, deoarece aparatura de imagistică se îmbunătățește constant, iar spitalul trebuie să țină pasul cu noile tehnologii.
„Am avut mai multe firme care și-au prezentat ofertele, iar noi am ales un aparat de ultimă generație, produs în 2024 de Philips, cu 64 de slice-uri, spre deosebire de cel anterior, care avea doar 16. Acest nou dispozitiv ne va permite obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, esențiale pentru diverse departamente ale spitalului. În special, secția de ortopedie va beneficia de progrese semnificative în protezare, având la dispoziție software-uri specializate pentru proteze și artefacte metalice. De asemenea, vor fi disponibile soluții software pentru evaluarea completă a pacienților cu potențial oncologic, în contextul tratamentelor biologice din reumatologie, care pot implica astfel de situații, precum și pentru imagistica computer-tomografică complexă”, a declarat Ioana Gabriela Sabău, șefa laboratorului de la Spitalul Clinic de Recuperare.
Cererea a crescut semnificativ în ultima perioadă
Șeful de laborator afirmă că acest aparat le va permite să efectueze explorări complete prin computer-tomografie pentru fiecare pacient care se prezintă, folosind diverse aparate și sisteme, în afară de intervențiile care nu pot fi realizate din lipsa personalului instruit și a indicațiilor corespunzătoare. Practic, pacienții care vin aici pot beneficia de condiții la fel ca în mediul privat pentru imagistica necesară. Totodată, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași există un aparat de CT, însă acesta nu era adecvat pentru anul 2024. Ioana Gabriela Sabău menționează că cererea a crescut semnificativ în ultima perioadă, în special în ambulatoriu, unde pacienții beneficiază de investigații pe baza biletelor de trimitere.
„Am avut pacienți din alte spitale care au venit la noi din cauza listelor de așteptare foarte mari. Aici, am reușit să le oferim ajutorul necesar și să realizăm explorările conform cerințelor oncologilor. Aceasta este o contribuție semnificativă, având în vedere că dispunem de o echipă bine pregătită în domeniul CT, ceea ce ne permite să satisfacem fără probleme cerințele medicilor”, a specificat Ioana Gabriela Sabău.
Noul aparat aduce îmbunătățiri semnificative
La Spitalul Clinic de Recuperare Iași, vechiul aparat radiologic digital a fost înlocuit cu un nou model de la Philips, dotat cu prindere în tavan. Deși tehnologia digitală rămâne similară, noul aparat aduce îmbunătățiri semnificative pentru protezare în domeniul ortopediei. De asemenea, în cadrul aceleași licitații, a fost achiziționat un server de mari dimensiuni care va stoca întreaga imagistică a laboratorului, inclusiv imaginile de la radiologie și cele de la viitorul aparat de rezonanță magnetică. Toate aceste date vor fi integrate într-o bază de date cu un software dedicat, care va permite vizualizarea imaginilor atât din laboratorul de radiologie, cât și din toate celelalte secții ale spitalului. Astfel, personalul din diferite departamente va avea acces la imagini ori de câte ori va fi necesar, prin intermediul acestui sistem de stocare.
„De anul viitor, vom beneficia de un aparat de rezonanță magnetică (IRM) care va extinde gama de investigații disponibile în diverse domenii, nu doar în ceea ce privește patologia specifică a Spitalului de Recuperare. Dotările și software-urile acestuia vor permite evaluări pentru întreaga paletă de afecțiuni. Astfel, vom putea realiza examinări cranio-cerebrale, abdominale și oncologice”, a adăugat Ioana Gabriela Sabău.
Anul viitor, va fi livrat și aparatul de rezonanță magnetică, achiziționat în cadrul aceleași licitații. Acesta a fost împărțit în două pachete, o parte a fost achiziționată anul trecut, iar cealaltă va veni anul acesta. Aparatul va fi amplasat într-un container situat în apropierea spitalului, deoarece nu s-a găsit un loc adecvat în interiorul clădirii pentru instalarea lui în condiții tehnice optime. Noua echipare de la Philips va avea o putere a magnetului de 1,5 Tesla și va fi produsă în anul în care va fi primită.
„Până acum, aparatul de rezonanță magnetică nu a existat în spitalul de recuperare, însă era esențial, deoarece reprezintă o investigație necesară. Aceasta este prima achiziție de acest tip și, după părerea mea, cea mai importantă dintre toate echipamentele cumpărate până acum. Toate aparatele vor fi montate în cursul anului viitor, respectiv în 2025. Nu avem o dată exactă, deoarece depindem foarte mult de disponibilitatea fondurilor. Odată ce resursele financiare vor fi alocate, vor începe toate formalitățile pentru instalare și livrarea aparatelor și sistemului respectiv”, a declarat Ioana Gabriela Sabău.
Există un număr semnificativ de pacienți tineri care necesită examinări
Ioana Gabriela Sabău afirmă că numărul pacienților a crescut, iar odată cu acesta, și solicitările pentru imagistica superioară. Aceasta spune că pacienții sunt acum mai bine informați și conștienți de ceea ce au nevoie, iar medicii trimițători, atât din exteriorul spitalului de recuperare, cât și cei care lucrează în spital, au început să utilizeze din ce în ce mai mult resursele disponibile în departamentul de radiologie. Ea menționează că există un număr semnificativ de pacienți tineri care necesită examinări ecografice, în special pentru patologii inflamatorii care pot fi identificate în stadii incipiente. Cu toate acestea, subliniază că majoritatea pacienților rămân persoanele vârstnice, care se confruntă cu probleme specifice vârstei lor, necesitând astfel compensații medicale.
„Dispunem de ecografe de la Toshiba, special concepute pentru evaluarea patologiei musculoscheletale. De asemenea, parte din personalul nostru medical este printre puținii specialiști din zona Moldovei care se ocupă de aceste afecțiuni. Solicitările pentru ecografii sunt extrem de mari, având liste de așteptare considerabile și un număr limitat de locuri, deoarece nu toți medicii noștri pot efectua aceste examinări minuțioase și specializate. Timpul de așteptare este de aproximativ două luni, deși patologiile acute sunt tratate destul de rapid. Într-o zi de program ambulatoriu, pe lângă pacienții cu bilet de trimitere, avem și pacienți care necesită evaluări pentru spitalizarea de zi”, a specificat Ioana Gabriela Sabău.
Publicitate și alte recomandări video