anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Apare încă un drum naţional lângă Iaşi. Acum acolo este drum judeţean de pământ. Se aşteaptă hotărârea de Guvern

GALERIE
DJ 249
  • DJ 249
- +

Artera ar urma să lege noul pod peste Prut de reţeaua rutieră a României până când va ajunge Autostrada A8 aici

Guvernul de la Bucureşti încă nu a aprobat proiectul podului peste Prut ce urmează să fie construit în apropiere de Ungheni. Trecerea formală prin şedinţa executivului era programată pentru prima lună a lui 2023, după ce, la sfârşitul anului trecut, proiectul a obţinut acordul de mediu.

În schimb, în decembrie, şefii Consiliului Judeţean şi-au dat acordul de principiu pentru cedarea unui segment de drum Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Vicepreşedintele Marius Dangă ne-a confirmat că a fost discutată propunerea cu cei de la CNAIR. Ministrul Transporturilor a precizat recent că este vorba de DJ 249, care ar urma să fie amenajat ca drum naţional pe un segment de câţiva kilometri – cel care va lega viitorul pod rutier de la Ungheni de reţeaua rutieră a României, până când va fi gata A8.

Iniţial, DJ 249 lega DN 24C (în zona localităţii Trifeşti) de Sculeni şi Ungheni. În 2015, CJ a declasificat un prim segment în drum comunal, între Şendreni şi Sculeni, şi l-a trecut în domeniul public al comunei Victoria. Între Sculeni şi Bosia e doar pământ bătătorit. Practic, doar capetele au mai rămas cu adevărat „judeţene”, între Trifeşti-Hermeziu-Vladomira, respectiv între Bosia şi Ungheni.

Încă nu se ştie cât din acest drum, care abia dacă e schiţat pe harta traseului Autostrăzii A8, ar putea fi folosit/modernizat pentru o portanţă de 40 de tone, potrivită cu drumurile naţionale – ca să lege podul ce va fi construit lângă Rezervaţia Cotul Bran, practic între localităţile Golăieşti/Podu Jijiei şi Zagarancea de dincolo de Prut. Fiind drum de pământ, ar trebui construit de la zero.

Citește și: Viitorul pod cu 4 benzi de la Ungheni, vizat de UE pe mecanismul „Mobilitate militară”. Va avea 1 km lungime, va costa 33 mil. euro

Pe de altă parte, tot din zona localităţii Podu Jijiei ar urma să se desprindă din A8 Varianta Ocolitoare Iaşi-Est, propusă de Adrian Covăsnianu în vremea mandatului de secretar de stat. Studiul de fezabilitate pentru această bretea lungă de 29 km de la A8 la DN 28 (spre Albiţa) şi DN 24 (spre Vaslui) are termen de predare abia la toamnă. Rămâne de văzut dacă autorităţile vor recurge la o prelungire a acestei şosele – şi ea în mare parte nouă-nouţă – cu câţiva km spre podul peste Prut.

În ceea ce priveşte podul, noua legătură cu Republica Moldova va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro prin intermediul unui program comunitar, Mecanismul pentru Interconectarea Europei, o sumă egală reprezentând cofinanţarea statului român. Odată încheiat contractul de finanţare, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie – cel mai târziu la începutul verii. Podul va avea 261 de metri lungime şi 24 lăţime, însă întregul proiect se referă la o lungime totală de traseu de un kilometru, incluzând punctul vamal, parcări pentru autovehicule mari, autoturisme şi spaţii închise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor. Prin urmare, costul total al proiectului va ajunge în jurul a 40 de milioane de euro, cu tot cu lucrările conexe.

Citește și: Centura Est a Iaşului: primul pas concret

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.