
Apariție de referință la Digital Innovation Zone Iași: Roboțelul Nao, programat pentru a ajuta copiii cu autism/ GALERIE FOTO/VIDEO
Iașul a fost ieri gazda celei de a treia ediții a „Digital Innovation Zone Conference – Where Business Meets Innovation”. Evenimentul, organizat de EDIH-Digital Innovation Zone (DIZ) a reunit la Centrul de evenimente AGORA sute de participanți – antreprenori, specialiști în tehnologie, reprezentanți ai instituțiilor publice și lideri de opinie din domeniul digitalizării și inovării.
Atmosfera a fost una efervescentă, încărcată de entuziasm și curiozitate, iar spațiul a vibrat de energia schimbului de idei și a discuțiilor despre viitorul digitalizării.
„Conferința Digital Innovation Zone 3.0 este centrată, anul acesta, pe impactul noilor tehnologii asupra modului în care lucrăm, colaborăm, facem business sau învățăm. Pentru noi, această conerință este momentul în care putem arăta publicului ceea ce se poate realiza într-o regiune inovatoare, unde autoritățile și-au dat mâna cu zona academică, de cercetare și cu companiile din domeniul tehnologiei, penttru a se digitaliza și a inova, în beneficiul tuturor. Este un eveniment care ne face cinste întregii regiuni”, a declarat Cristina Baghiu, președinte Digital Innovation Zone ONG.
- Citește și: Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”
Experți în tehnologie, prezenți la eveniment
Conferința din acest an a adus pe scenă unii dintre cei mai influenți speakeri din domeniul inovației și tehnologiei. Printre aceștia s-au numărat Felix Pătrășcanu (Co-fondator FAN Courier), Natalie Cernenka (Head of EIT Deep Tech Initiative), dr. Voica Rădescu, EMEA Lead, IBM Quantum, dr. ing. Adrian Victor Vevera (Director General al ICI București). Cu toții au împărtășit perspective valoroase despre strategiile de digitalizare și impactul tehnologiei asupra afacerilor și societății.
„Mă bucur să fiu aici, la Iași, pentru că acest oraș reprezintă, pentru mine, unul dintre cele mai dinamice centre de dezvoltare din România în acest moment. Observ clar evoluția sa în domeniul businessului, ceea ce este important, deoarece văd o creștere economică semnificativă în România. Acest lucru se datorează faptului că lucrez cu diverse industrii ale economiei românești și îmi dau seama care orașe se dezvoltă mai rapid și care într-un ritm mai lent. Iar Iașul se află pe un trend ascendent”, a declarat Felix Pătrășcanu pentru ,,Ziarul de Iași”.
Mai multe smart lockers pentru livrări
În ceea ce privește noutățile companiei FAN Courier, digitalizarea joacă un rol esențial.
„Tehnologia este indispensabilă în prezent, deoarece ne simplifică viața și ne permite să evoluăm. Toate aceste transformări nu ar trebui respinse. Sigur, digitalizarea poate avea și aspecte mai puțin favorabile, însă eu aleg să mă concentrez pe beneficiile pe care le aduce – atât în dezvoltarea companiilor, cât și în îmbunătățirea serviciilor”, a adăugat co-fondatorul FAN Courier.
În prezent, reprezentanții firmei de livrări colete se concentrează pe crearea mai multor lockere inteligente.
,,O să aveți mai multe locuri smart în care să găsiți coletul la câțiva metri distanță de locuință. Încercăm să creștem densitatea de puncte de acces în România cât mai mult posibil. Avem deja 2.000, iar competitorii noștri dețin, la rândul lor, câteva mii în întreaga țară, în special în zonele urbane aglomerate. În regiunile izolate, cum ar fi munții sau Delta, am putea folosi drone, iar astfel de soluții sunt deja testate în prezent. Singurul impediment major pe care îl avem acum este războiul de la graniță, care nu ne permite să dezvoltăm o legislație adecvată în acest domeniu. În rest, lucrurile chiar evoluează în această direcție, spre o tehnologizare mai avansată, inclusiv în ceea ce privește smart lockers”, a conchis acesta.
Zona Expo – Inovație la superlativ
Punctul de atracție ale conferinței a fost Zona Expo, un spațiu generos de 350 mp unde companii de top din România și din străinătate au prezentat tehnologii de ultimă generație.
În timp ce participanții au profitat din plin de oportunitățile de networking, stabilind contacte valoroase și explorând posibile colaborări cu furnizorii de tehnologie, vizitatorii au avut ocazia să testeze soluții inovatoare din domenii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, realitatea virtuală, robotica și automatizările industriale.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Printre exponatele care au atras cel mai mult atenția s-au numărat sistemele de automatizare pentru industrie, platformele digitale pentru administrația publică și noile aplicații bazate pe inteligență artificială dedicate sectorului medical.
,,Cred că avem deja 20 de ani de experiență în domeniu, de când am început cu recuperarea neuromotorie și stimularea electrică funcțională. De aici au apărut și alte idei inovatoare, cum ar fi mănușile mecatronice pentru recuperare, în care am integrat atât mecatronică, cât și electrostimulare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Silviu Pobonoriuc din cadrul Universității Tehnice ,,Gheorsghe Asachi” din Iași (TUIASI).
Practic, mușchii pacientului sunt activați din exterior, dar în același timp pacientul își folosește propria musculatură pentru a mișca mâna și a realiza procesul de recuperare neuromotorie.
,,O altă provocare majoră era evaluarea progresului în recuperare. Pentru aceasta, am dezvoltat un echipament numit Grip Force Tracking System, care măsoară cât de bine se recuperează funcția de prehensiune a mâinii. Cu acest sistem, putem evalua coordonarea pacientului la începutul tratamentului, la mijloc și la final, pentru a monitoriza eficiența recuperării. Mai recent, am început să dezvoltăm echipamente cu interfață creier-calculator, astfel încât să putem interpreta intențiile pacientului și să le transformăm în comenzi pentru dispozitive externe. Conceptul s-a concretizat într-un dispozitiv care asistă recuperarea mâinii prin realizarea unei hărți neuronale. Practic, dacă pacientul, chiar și în stare de paralizie, intenționează să miște mâna stângă sau dreaptă, sistemul detectează acest gând și, prin electrostimulare, activează musculatura. În acest fel, se creează o conexiune între comanda transmisă de creier și mișcarea efectivă a mâinii, facilitând recuperarea neuromotorie”, a subliniat profesorul.
Robotul Nao, programat pentru a ajuta cu copiii cu autism
De asemenea, un grup de studenți și profesori ai Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul TUIASI a dezvoltat o serie de aplicații pentru un robot programat special pentru a ajuta copiii cu autism. Deși robotul nu a fost creat de ei, echipa a conceput și implementat software-ul care îi permite să interacționeze cu copiii într-un mod prietenos și educativ. Una dintre funcționalitățile principale ale robotului este recunoașterea obiectelor, cum ar fi fructele.
,,Ceea ce încercăm noi să facem cu el este să implementăm diverse proiecte prin care să ajutăm copiii, în special pe cei cu autism, care au nevoie de interacțiune. Încercăm să facilităm această interacțiune folosind un robot, deoarece copiii sunt, în general, mai atrași de astfel de tehnologii. Am dezvoltat câteva mici aplicații prin care încercăm să interacționăm cu copiii. Momentan, nu avem un plan foarte bine definit, în sensul că nu am găsit încă fonduri sau investitori pentru a dezvolta un proiect clar, dar până acum totul a fost realizat din resurse proprii”, a declarat drd. Mihail-Cristian Heghea.
Copiii pot arăta un fruct, iar robotul le confirmă dacă au ales corect sau nu. De asemenea, acesta poate detecta și răspunde la comenzi vocale, asociind anumite cuvinte cu stări emoționale. De exemplu, dacă i se spune o frază specifică, el poate reacționa simulând o expresie de tristețe sau bucurie, ceea ce ajută copiii să învețe despre emoții și expresii faciale.
,,Avem o aplicație care îți cere să descrii un fruct, iar tu trebuie să i-l arăți. Robotul îți spune dacă ai ales corect sau nu. Îl putem programa să facă și multe alte lucruri, inclusiv recunoaștere audio. De exemplu, îi poți spune un cuvânt, iar el îl asociază cu o anumită stare. Avem o aplicație prin care îi spunem o expresie, iar el reacționează corespunzător, manifestând emoții, cum ar fi supărarea, prin recunoaștere vocală. Practic, poate interpreta și reproduce anumite comportamente”, a conchis acesta.
Prin aceste aplicații, echipa își propune să creeze un mediu interactiv care să faciliteze dezvoltarea abilităților sociale și cognitive ale copiilor cu autism, folosindu-se de atracția naturală a acestora față de tehnologie.
Chiar dacă proiectul se află încă în proces de dezvoltare, membrii TUIASI lucrează la îmbunătățirea și extinderea funcționalităților pentru a oferi un sprijin cât mai eficient copiilor care au nevoie de acest tip de interacțiune.
A fost lansată cartea „Win-Winnovation”
Un alt moment important din cadrul conferinței a fost reprezentat de lansarea în avanpremieră a cărții „Win-Winnovation”, scrisă de Piet Verhoeve, un colaborator apropiat al „Digital Innovation Zone”. Volumul explorează modele sustenabile de inovare colaborativă și oferă exemple de succes din Regiunea Nord-Est a României. Publicul a primit cu interes ideile prezentate, iar sesiunea de Q&A a reprezentat un prilej pentru aprofundarea conceptelor discutate.
La final, participanții au plecat inspirați, cu noi perspective asupra viitorului tehnologic și cu convingerea că transformarea digitală nu mai este o opțiune, ci o necesitate.
Publicitate și alte recomandări video