anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Eveniment

Apariţie editorială Medicală

GALERIE
Atlas-Zanoschi
 • Atlas-Zanoschi
- +

Pe data de 7 decembrie la Societatea Medici şi Naturalişti din Iaşi a avut loc un eveniment cultural ştiinţific de excepţie şi anume prezentarea lucrării Atlas of Human Anatomy elaborat de domnul Christache Zanoschi. Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi . Redăm  în acest numar prezentarea domnului Prof. Dr. N. Constantinescu de la UMF Bucureşti.
 

Atlasul de anatomie redactat de colegul Christache Zanoschi de la Facultatea de Medicină din Iaşi, reprezintă o premieră românească şi sper - şi un început de bun augur. Nu capitolele de osteologie, artrologie, miologie, angiologie şi miologie găsite îndeobşte în orice tratat de anatomie sunt cele care m-au atras, ci modul cum a manifestat şi realizat într-o manieră absolut originală grija pentru detaliul anatomo-funcţional şi pentru cel anatomo-chirurgical. Regula de aur a pedagogiei universitare ne arată că studentul memorizează doar ceea ce a înţeles, doar ceea ce a priceput. Atlasul de anatomie, realizat de domnul Christache Zanoschi la un nivel ştiiţific şi grafic excepţional,  depăşeşte însă interesele didactice ale studenţilor şi oferă un bun ghid chirurgilor ortopezi, vasculari şi neurochirurgilor obligaţi să priceapă mecanisme lezionale precum şi căile de refacere a structurilor modificate având mereu ca reper normalul.

Recunosc faptul că după 45 de ani de predare a anatomiei chirurgicale şi tehnicilor chirurgicale la Facultatea de Medicină din Bucureşti trăiesc o mare satisfacţie constatând cât de vie şi atractivă poate fi anatomia tratată în contextul funcţiei pe care o îndeplineşte fiecare formaţiune anatomică.
Şi fac această afirmaţie fiindcă în ultima jumătate a secolului trecut şi în continuare în secolul nostru, s-a încercat acreditarea ideei că învăţământul anatomic trebuie restructurat, micşorat, scos din tiparele clasice. Trăim o epocă a paradoxurilor şi iconoclastiei. Se doreşte o înţelegere cât mai exactă şi cât mai profundă a patologiei, a omului bolnav, folosind mijloace din ce în ce mai perfecţionate de explorare şi de studiu, dar se uită că modificările aduse de boală trebuiesc raportate în permanenţă la omul sănătos. Iată deci unul din paradoxurile învăţământului medical: să se ştie cât mai mult despre omul bolnav şi să se limiteze cât mai mult studiul omului sănătos - în cazul nostru al învăţământului anatomic.

La o analiză obiectivă şi nepărtinitoare nimeni şi nicăieri în lume nu va putea să nege privilegiul anatomiei de a fi baza diagnosticului şi tratamentului în clinica umană şi facem această afirmaţie gândindu-ne nu numai la student dar şi la medicul tânăr practician. Într-adevăr anatomia este indispensabilă celui care se iniţiază în practica medicală :
-pentru însuşirea limbajului medical;
-pentru interpretarea explorărilor imagistice;
-pentru executare unor manevre şi tehnici de diagnostic şi tratament.

Pentru tânărul chirurg anatomia este spaţiul populat cu structuri pe care trebuie în acelaşi timp să le trateze (dacă sunt bolnave) şi să le protejeze (dacă sunt sănătoase).
Pentru a servi aceste deziderate colegul Christache Zanoschi a redactat o lucrare de referinţă, unde grija pentru detaliul anatomic pus în evidenţă şi astfel protejat, a fost dublată de realizări grafice artistic executate, cu imagini clare, aerisite, care le vor fi utile deopotrivă studenţilor şi rezidenţilor, mai ales acelora din specialităţile chirurgicale. Acestora din urmă li se oferă şi imagini sugestive ale unor căi de acces. Faptul că a ales limba engleză şi nomenclatura anatomică internaţională va introduce rapid acest atlas în circuitul internaţional.

Şcolile de anatomie din Bucureşti şi Iaşi, pe care le cunosc mai bine, au rămas tradiţionaliste în cel mai bun sens al cuvântului, considerând în continuare că pivotul predării anatomiei rămâne sala de disecţie, iar însuşirea anatomiei trebuie să beneficieze în egală măsură atît de văz, cât şi de tact. Ori Atlasul de Anatomie pe care îl prefaţez acoperă cu prisosinţă rolul de ghid explicativ şi atractiv pentru cel care se dedică studiului medicinei în general şi chirurgiei în special.

Colegul Christache Zanoschi a mers în profunzimea datelor de anatomie, arătând cu claritate prin imagini în majoritate originale părţile componente şi apoi ansamblul unei regiuni, conformaţia oaselor cu scoaterea în evidenţă a suprafeţelor articulare, elementele componente ale articulaţiilor care le conferă stabilitate şi mobilitate, inserţia şi originea muşchilor pe grupe şi separat pentru fiecare muşchi, vasele şi nervii membrelor ca formaţiuni de sine stătătoare şi apoi în raporturile pe care le contractează cu oasele, articulaţiile şi muşchii. Rând pe rând au fost astfel tratate membrele toracic şi pelvin, capul şi gâtul, pereţii trunchiului şi pelvisului.

Astfel realizat Atlasul de Anatomie este o pledoarie pentru păstrarea disecţiei în armamentariumul învăţământului anatomic universitar.

Mă bucur pentru această apariţie editorială care face cinste şcolii de anatomie din Iaşi, îl felicit pe autor şi-i sugerez ca la o viitoare ediţie să extindă partea care tratează căile de acces şi la restul formaţiunilor anatomice: articulaţiilor, vaselor şi nervilor.
Totodată nutresc speranţa că va realiza atlase la fel de valoroase şi pentru anatomia restului corpului uman.


Prof.dr.Nicolae M. Constantinescu
m.o al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi m.t. al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.