Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
„Majorarile sunt în cazul biletelor, nu si a abonamentelor. Estimam o crestere a vâ (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
Pe data de 7 decembrie la Societatea Medici şi Naturalişti din Iaşi a avut loc un eveniment cultural ştiinţific de excepţie şi anume prezentarea lucrării Atlas of Human Anatomy elaborat de domnul Christache Zanoschi. Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi . Redăm în acest numar prezentarea domnului Prof. Dr. N. Constantinescu de la UMF Bucureşti.
Atlasul de anatomie redactat de colegul Christache Zanoschi de la Facultatea de Medicină din Iaşi, reprezintă o premieră românească şi sper - şi un început de bun augur. Nu capitolele de osteologie, artrologie, miologie, angiologie şi miologie găsite îndeobşte în orice tratat de anatomie sunt cele care m-au atras, ci modul cum a manifestat şi realizat într-o manieră absolut originală grija pentru detaliul anatomo-funcţional şi pentru cel anatomo-chirurgical. Regula de aur a pedagogiei universitare ne arată că studentul memorizează doar ceea ce a înţeles, doar ceea ce a priceput. Atlasul de anatomie, realizat de domnul Christache Zanoschi la un nivel ştiiţific şi grafic excepţional, depăşeşte însă interesele didactice ale studenţilor şi oferă un bun ghid chirurgilor ortopezi, vasculari şi neurochirurgilor obligaţi să priceapă mecanisme lezionale precum şi căile de refacere a structurilor modificate având mereu ca reper normalul.
Recunosc faptul că după 45 de ani de predare a anatomiei chirurgicale şi tehnicilor chirurgicale la Facultatea de Medicină din Bucureşti trăiesc o mare satisfacţie constatând cât de vie şi atractivă poate fi anatomia tratată în contextul funcţiei pe care o îndeplineşte fiecare formaţiune anatomică.
Şi fac această afirmaţie fiindcă în ultima jumătate a secolului trecut şi în continuare în secolul nostru, s-a încercat acreditarea ideei că învăţământul anatomic trebuie restructurat, micşorat, scos din tiparele clasice. Trăim o epocă a paradoxurilor şi iconoclastiei. Se doreşte o înţelegere cât mai exactă şi cât mai profundă a patologiei, a omului bolnav, folosind mijloace din ce în ce mai perfecţionate de explorare şi de studiu, dar se uită că modificările aduse de boală trebuiesc raportate în permanenţă la omul sănătos. Iată deci unul din paradoxurile învăţământului medical: să se ştie cât mai mult despre omul bolnav şi să se limiteze cât mai mult studiul omului sănătos - în cazul nostru al învăţământului anatomic.
La o analiză obiectivă şi nepărtinitoare nimeni şi nicăieri în lume nu va putea să nege privilegiul anatomiei de a fi baza diagnosticului şi tratamentului în clinica umană şi facem această afirmaţie gândindu-ne nu numai la student dar şi la medicul tânăr practician. Într-adevăr anatomia este indispensabilă celui care se iniţiază în practica medicală :
-pentru însuşirea limbajului medical;
-pentru interpretarea explorărilor imagistice;
-pentru executare unor manevre şi tehnici de diagnostic şi tratament.
Pentru tânărul chirurg anatomia este spaţiul populat cu structuri pe care trebuie în acelaşi timp să le trateze (dacă sunt bolnave) şi să le protejeze (dacă sunt sănătoase).
Pentru a servi aceste deziderate colegul Christache Zanoschi a redactat o lucrare de referinţă, unde grija pentru detaliul anatomic pus în evidenţă şi astfel protejat, a fost dublată de realizări grafice artistic executate, cu imagini clare, aerisite, care le vor fi utile deopotrivă studenţilor şi rezidenţilor, mai ales acelora din specialităţile chirurgicale. Acestora din urmă li se oferă şi imagini sugestive ale unor căi de acces. Faptul că a ales limba engleză şi nomenclatura anatomică internaţională va introduce rapid acest atlas în circuitul internaţional.
Şcolile de anatomie din Bucureşti şi Iaşi, pe care le cunosc mai bine, au rămas tradiţionaliste în cel mai bun sens al cuvântului, considerând în continuare că pivotul predării anatomiei rămâne sala de disecţie, iar însuşirea anatomiei trebuie să beneficieze în egală măsură atît de văz, cât şi de tact. Ori Atlasul de Anatomie pe care îl prefaţez acoperă cu prisosinţă rolul de ghid explicativ şi atractiv pentru cel care se dedică studiului medicinei în general şi chirurgiei în special.
Colegul Christache Zanoschi a mers în profunzimea datelor de anatomie, arătând cu claritate prin imagini în majoritate originale părţile componente şi apoi ansamblul unei regiuni, conformaţia oaselor cu scoaterea în evidenţă a suprafeţelor articulare, elementele componente ale articulaţiilor care le conferă stabilitate şi mobilitate, inserţia şi originea muşchilor pe grupe şi separat pentru fiecare muşchi, vasele şi nervii membrelor ca formaţiuni de sine stătătoare şi apoi în raporturile pe care le contractează cu oasele, articulaţiile şi muşchii. Rând pe rând au fost astfel tratate membrele toracic şi pelvin, capul şi gâtul, pereţii trunchiului şi pelvisului.
Astfel realizat Atlasul de Anatomie este o pledoarie pentru păstrarea disecţiei în armamentariumul învăţământului anatomic universitar.
Mă bucur pentru această apariţie editorială care face cinste şcolii de anatomie din Iaşi, îl felicit pe autor şi-i sugerez ca la o viitoare ediţie să extindă partea care tratează căile de acces şi la restul formaţiunilor anatomice: articulaţiilor, vaselor şi nervilor.
Totodată nutresc speranţa că va realiza atlase la fel de valoroase şi pentru anatomia restului corpului uman.
Prof.dr.Nicolae M. Constantinescu
m.o al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi m.t. al Academiei de Ştiinţe Medicale din România
Cuvinte cheie: + atlas anatomie, Cristache Zanoschi, Nicolae M. Constantinescu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Premieră. A fost dată prima amendă unei companii pentru că a abandonat „deșeuri” în spațiu
O nouă serie de ateliere de scriere artistică începe miercuri, 4 octombrie 2023
Vrei să apari în serialul Clanul? Ce salariu primești de la PRO TV pentru o zi de filmare
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Noaptea albă a galeriilor, în perioada 6-8 octombrie. Harta locurilor de vizitat
Apel pentru diagnosticarea pacienților cu boli rare: 90% nu știu de ce boală suferă
Primăria Iaşi, prinsă de bicicliştii locali cu minciuna chiar pe site-ul oficial al Uniunii Europene
Cele mai populare tendințe de machiaj din anul 2023 includ un look pentru orice stil personal!
Doar 1% dintre oameni pot descoperi în 9 secunde animalul ascuns printre persoanele din fotografie
Câți bani plătește Wizz Air pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile
Vă miră? CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Renaște gimnastica feminină? Fetele s-au calificat la Olimpiada din 2024
Proprietarii mașinilor istorice vor fi obligați să plătească rovinieta. Anunțul CNAIR
Vrei Facebook și Instagram fără reclamă? 13 euro/lună. Asta e dorința Meta
Două ipoteze în cazul morții DJ Lalla: accident sau sinucidere. Filmul intervenției polițiștilor
Drum înecat în fum în apropiere de Strunga. Incendiu de vegetație
Rusia ar pregăti un test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de tip Burevestnik
UAIC a semnat contractul cu CTP Iaşi în vederea compensării abonamentelor pentru studenţi
Aproape jumătate de milion de români au reşedinţa temporară în altă ţară
Australian Open va dura o zi în plus pentru a se evita meciurile pe timpul nopţii
Cea mai scăzută temperatură din ţară: minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, noaptea trecută
Kievul anunţă că a doborât 29 de drone de tip Shahed şi o rachetă de tip Iskander-4 ruseşti
O femeie de 104 a sărit cu paraşuta ca să intre în Cartea Recordurilor. O demonstraţie de curaj!
Cătălin Drulă îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că protejează industria jocurilor de noroc
Cristiano Ronaldo a marcat primul său gol în Liga Campionilor Asiei
Şocant: Magistraţii au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată şi apoi câştigând
Actorul britanic Russell Brand se confruntă cu o nouă acuzaţie de agresiune
Şefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă ca Pilat din Pont
Cine se află pe lista scurtă pentru premiul Nobel pentru Literatură
Statul New York îl acuză pe Trump de o fraudă de peste 100 de milioane de dolari
Războiul din Ucraina: Prima şcoală subterană va fi construită la Harkov
Un senator american şi familia sa au murit într-un accident de avion (FOTO)
Fără investiții în proiecte mari, traficul din Iași va deveni un coșmar și mai mare! (P)
Preţurile petrolului au scăzut cu 2%, până la un minim al ultimelor trei săptămâni
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |