Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eveniment

Apariţie editorială Medicală

GALERIE
Atlas-Zanoschi
  • Atlas-Zanoschi
- +

Pe data de 7 decembrie la Societatea Medici şi Naturalişti din Iaşi a avut loc un eveniment cultural ştiinţific de excepţie şi anume prezentarea lucrării Atlas of Human Anatomy elaborat de domnul Christache Zanoschi. Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi . Redăm  în acest numar prezentarea domnului Prof. Dr. N. Constantinescu de la UMF Bucureşti.
 

Atlasul de anatomie redactat de colegul Christache Zanoschi de la Facultatea de Medicină din Iaşi, reprezintă o premieră românească şi sper - şi un început de bun augur. Nu capitolele de osteologie, artrologie, miologie, angiologie şi miologie găsite îndeobşte în orice tratat de anatomie sunt cele care m-au atras, ci modul cum a manifestat şi realizat într-o manieră absolut originală grija pentru detaliul anatomo-funcţional şi pentru cel anatomo-chirurgical. Regula de aur a pedagogiei universitare ne arată că studentul memorizează doar ceea ce a înţeles, doar ceea ce a priceput. Atlasul de anatomie, realizat de domnul Christache Zanoschi la un nivel ştiiţific şi grafic excepţional,  depăşeşte însă interesele didactice ale studenţilor şi oferă un bun ghid chirurgilor ortopezi, vasculari şi neurochirurgilor obligaţi să priceapă mecanisme lezionale precum şi căile de refacere a structurilor modificate având mereu ca reper normalul.

Recunosc faptul că după 45 de ani de predare a anatomiei chirurgicale şi tehnicilor chirurgicale la Facultatea de Medicină din Bucureşti trăiesc o mare satisfacţie constatând cât de vie şi atractivă poate fi anatomia tratată în contextul funcţiei pe care o îndeplineşte fiecare formaţiune anatomică.
Şi fac această afirmaţie fiindcă în ultima jumătate a secolului trecut şi în continuare în secolul nostru, s-a încercat acreditarea ideei că învăţământul anatomic trebuie restructurat, micşorat, scos din tiparele clasice. Trăim o epocă a paradoxurilor şi iconoclastiei. Se doreşte o înţelegere cât mai exactă şi cât mai profundă a patologiei, a omului bolnav, folosind mijloace din ce în ce mai perfecţionate de explorare şi de studiu, dar se uită că modificările aduse de boală trebuiesc raportate în permanenţă la omul sănătos. Iată deci unul din paradoxurile învăţământului medical: să se ştie cât mai mult despre omul bolnav şi să se limiteze cât mai mult studiul omului sănătos - în cazul nostru al învăţământului anatomic.

La o analiză obiectivă şi nepărtinitoare nimeni şi nicăieri în lume nu va putea să nege privilegiul anatomiei de a fi baza diagnosticului şi tratamentului în clinica umană şi facem această afirmaţie gândindu-ne nu numai la student dar şi la medicul tânăr practician. Într-adevăr anatomia este indispensabilă celui care se iniţiază în practica medicală :
-pentru însuşirea limbajului medical;
-pentru interpretarea explorărilor imagistice;
-pentru executare unor manevre şi tehnici de diagnostic şi tratament.

Pentru tânărul chirurg anatomia este spaţiul populat cu structuri pe care trebuie în acelaşi timp să le trateze (dacă sunt bolnave) şi să le protejeze (dacă sunt sănătoase).
Pentru a servi aceste deziderate colegul Christache Zanoschi a redactat o lucrare de referinţă, unde grija pentru detaliul anatomic pus în evidenţă şi astfel protejat, a fost dublată de realizări grafice artistic executate, cu imagini clare, aerisite, care le vor fi utile deopotrivă studenţilor şi rezidenţilor, mai ales acelora din specialităţile chirurgicale. Acestora din urmă li se oferă şi imagini sugestive ale unor căi de acces. Faptul că a ales limba engleză şi nomenclatura anatomică internaţională va introduce rapid acest atlas în circuitul internaţional.

Şcolile de anatomie din Bucureşti şi Iaşi, pe care le cunosc mai bine, au rămas tradiţionaliste în cel mai bun sens al cuvântului, considerând în continuare că pivotul predării anatomiei rămâne sala de disecţie, iar însuşirea anatomiei trebuie să beneficieze în egală măsură atît de văz, cât şi de tact. Ori Atlasul de Anatomie pe care îl prefaţez acoperă cu prisosinţă rolul de ghid explicativ şi atractiv pentru cel care se dedică studiului medicinei în general şi chirurgiei în special.

Colegul Christache Zanoschi a mers în profunzimea datelor de anatomie, arătând cu claritate prin imagini în majoritate originale părţile componente şi apoi ansamblul unei regiuni, conformaţia oaselor cu scoaterea în evidenţă a suprafeţelor articulare, elementele componente ale articulaţiilor care le conferă stabilitate şi mobilitate, inserţia şi originea muşchilor pe grupe şi separat pentru fiecare muşchi, vasele şi nervii membrelor ca formaţiuni de sine stătătoare şi apoi în raporturile pe care le contractează cu oasele, articulaţiile şi muşchii. Rând pe rând au fost astfel tratate membrele toracic şi pelvin, capul şi gâtul, pereţii trunchiului şi pelvisului.

Astfel realizat Atlasul de Anatomie este o pledoarie pentru păstrarea disecţiei în armamentariumul învăţământului anatomic universitar.

Mă bucur pentru această apariţie editorială care face cinste şcolii de anatomie din Iaşi, îl felicit pe autor şi-i sugerez ca la o viitoare ediţie să extindă partea care tratează căile de acces şi la restul formaţiunilor anatomice: articulaţiilor, vaselor şi nervilor.
Totodată nutresc speranţa că va realiza atlase la fel de valoroase şi pentru anatomia restului corpului uman.


Prof.dr.Nicolae M. Constantinescu
m.o al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi m.t. al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri