Apariţie editorială Medicală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Eveniment

Apariţie editorială Medicală

GALERIE
Ircon Atlas
  • Ircon Atlas
- +

Pe data de 7 decembrie la Societatea Medici şi Naturalişti din Iaşi a avut loc un eveniment cultural ştiinţific de excepţie şi anume prezentarea lucrării "Atlas of Human Anatomy" elaborat de domnul Christache Zanoschi.
Lucrarea a fost prezentată de domnul Prof.Dr N. Constantinescu de la Universitatea de Medicină din Bucureşti şi de dl Prof. Dr. Eugen Târcoveanu de la Universitatea de Medicină Iaşi .

 

Dea lungul timpului, s-au editat numeroase  atlase și reprezentări grafice despre om, mai ales după ce  Andreas Vesalius a scris în 1439 acea faimoasă lucrare De Humani corporis fabrica (Funcționarea corpului uman) bazată pe disecții și observații originale. Imaginile din majoritatea atlaselor seamănă mai mult sau puțin între ele, întrucât se referă la același obiect.

Eu am dorit să aduc un plus de claritate, precizie, conciziune  și o aliură artistică, iar  știința anatomică cu detalii sale profunde și de finețe, am pus-o în figuri și imagini frumoase pentru a facilita înțelegerea diferitelor structuri anatomice, pentru a ușura înțelegerea textelor anatomice și pentru a ajuta la  reținerea  mai bună a noțiunilor.

Pentru  acest motiv, am dorit ca imaginile în afară de mesajul lor științific pe care îl poartă, să mai realizeze un lucru și anume, să placă, să producă o stare emoțională  și poate chiar de extaz, ca la sculptorul Pygmalion din Grecia antică, pentru că tot ce-i frumos place oricui.
De aceea pe lângă aspectul cât mai clar și concis în realizarea imaginilor, o atenție deosebită s-a acordat părții artistice a acestora și în special aspectului cromatic pe care am căutat să-l potrivesc cât mai bine cu elementele ilustrate.

Pentru aspectul cromatic al sistemului osos am cercetat mai mult de un an culoarea cea mai potrivită, iar apoi am căutat tehnica pentru uniformizarea tuturor pieselor descrise; într-un mod asemănător s-a procedat și pentru sistemul muscular, vascular și nervos. Sper să fi reușit măcar în parte din acest punct de vedere; imaginile au fost însoțite acolo unde a fost cazul de schițe; legenda  este scrisă în limba engleză, astfel ca materialul prezentat să-l poată studia cât mai multă lume atât de la noi, cât și de aiurea.

Lucrarea ”Atlas of Human Anatomy”  pe care subsemnatul a realizat-o, se bazează pe nivelul științific la care a reușit să ajungă școala de anatomie din Iași în ultimii 40 de ani,  unde m-am format.

Am avut ocazia fericită să mă instruiesc la o școală de anatomie de elită, una din cele mai bune din țară la acea dată care a îndeplinit în cel mai înalt sens al cuvântului menirea adevărată a oricărei școli și anume aceea  de a fi un model, de a prezenta modele și de a fi un reper de  mare suprafață intelectuală și științifică, de un înalt nivel cultural, moral și profesional, vrednice de fi urmate de oricine.

 

Se știe că în devenirea noastră intelectuală, în viața oricăruia dintre noi,  există un moment hotărâtor reprezentat de întâlnirea cu o persoană considerată providențială care va fi luată drept reper și care își lasă amprenta apoi asupra întregii noastre existențe.

La fel a fost și pentru mine întâlnirea cu acești magiștri, Marderos, Adomnicăi și Iancu de la care am învățat un fir călăuzitor de inteligență în care cel mai important lucru este  să deosebești lucrul principal de cel secundar.

De aceea, mă aplec cu recunoștință, cu  emoție și venerație în fața acestor maeștri ai școlii de anatomie ieșene,  iar lucrarea de față s-a vrut să fie un omagiu pios  adus acestora. Fie ca pentru ceea ce au fost și au realizat, aducerea lor aminte să dăinuiască mereu și în timpurile ce vor veni.

De asemenea, doresc să mai adaug că în redactarea lucrării am folosit terminologia  din Nomina anatomica, ultima ediție,  care mi-a pusă  la dispoziție cu mare amabilitate și bunăvoință, dl Profesor Dr. Antohi D. Stefan și pentru care îi transmit încă odată sincere mulțumiri.

Totodată se cuvine să aduc sincere mulțumiri, domnului Huțanu Adrian, absolvent al Academiei de Arte din Iași, cu siguranță unul dintre cei talentați și dotați elevi pe care această unitate de învățământ i-a avut; domnia sa, înzestrat talent și minte excepțională a contribuit cu trudă și dăruire la finalizarea acestei lucrări. Se cuvine deci, să mulțumesc și școlii de la Academia de Arte din Iași care l-a educat și format chiar dacă la finalul studiilor l-a dezamăgit prin deciziile luate în legătură cu continuarea studiilor.
Lucrarea ”Atlas of Human Anatomy” conține un număr de aproximativ  8oo de imagini color înșirate pe  600 de pagini, iar studiul lor, sper să folosească iubitorilor de carte, știință și frumos.

Conferențiar. Dr. Zanoschi Christache
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.