De Business

Punem punctul pe știi

Apartamentele din Iași s-au vândut anul trecut mai repede ca-n 2023, dar mult mai încet față de 2022

miercuri, 19 martie 2025, 15:03
3 MIN
 Apartamentele din Iași s-au vândut anul trecut mai repede ca-n 2023, dar mult mai încet față de 2022

Proprietarii apartamentelor din Iași sunt cei mai rigizi atunci când își oferă locuințele la vânzare și cel mai puțin dispuși să negocieze, relevă o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro.

Specialiștii în vânzările online de locuințe au comparat datele obținute din ultimele trei luni ale anului 2024 cu perioadele similare din 2023 și 2022 și au ajuns la concluzia că la Iași marja medie de negociere a fost de 3,1%, a doua cea mai mică marjă dintre cele practicate în marile centre urbane din România. Asta în condițiile în care cu doi ani înainte proprietarii din Iași erau cei care și-ar fi redus cel mai mult prețul solicitat pentru a atrage cumpărători.

Cât de repede de vând apartamentele în Iași comparativ cu alte orașe mari

„Marja de negociere, calculată ca diferență dintre prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut, a ajuns la 3,1%, după scăderi semnificative”, explică specialiștii platformei Imobiliare.ro. Aceștia au observat, în ceea ce-i privește pe cumpărătorii ieșeni, că aceștia sunt tot mai puțin interesați de locuințele vechi, dar au în același timp mai puține opțiuni pe segmentul nou. „Chiar și în acest context ei se pot considera norocoși față de cei aflați în căutarea unei locuințe în alte mari centre urbane pentru că oferta este în Iași a patra cea mai extinsă din țară, cuprinzând 1.660 de apartamente și case”, au mai punctat experții.

În timp ce cumpărătorii se confruntă cu un mediu în care reducerile de preț sunt tot mai puțin frecvente, lipsa flexibilității poate afecta ritmul și intensitatea cu care se desfășoară vânzările și cumpărările pe piața imobiliară.

În Iași, la finalul anului trecut, apartamentele se vindeau într-un timp mediu de 57 de zile, înregistrând o evoluție pozitivă față de finele anului precedent (cu 11 zile mai repede), însă sub timpul mediu de 52 de zile necesar tranzacționării unui apartament din Iași în 2022.

În rândul marilor orașe din România analizate de Imobiliare.ro, timpul mediu de vânzare variază semnificativ. De exemplu, în Timișoara și Cluj-Napoca apartamentele se vindeau în 59, respectiv 62 de zile, iar în Cluj-Napoca perioada de vânzare s-a înjumătățit de la 126 de zile în 2022, la 62 de zile în 2024. În contrast, Brașovul rămâne cel mai lent, proprietarilor de apartamente oferite spre vânzare fiindu-le necesare aproximativ trei luni pentru identificarea cumpărătorilor.

Care sunt factorii care influențează piața imobiliară din România

Specialiștii în imobiliare observă că, după trei ani de fluctuații puternice, piața rezidențială din România continuă să fie influențată de factori economici și politici. Dacă în 2024 scăderea inflației și ofertele bancare avantajoase au menținut ritmul tranzacțiilor, începutul lui 2025 aduce semne de încetinire, pe fondul incertitudinii generate de contextul electoral și de tensiunile internaționale.

Începutul lui 2025 aduce semne de încetinire în piața rezidențială. Tranzacțiile au intrat pe un ușor trend descendent, iar agenții din real-estate-ul românesc estimează că apartamentele scoase la vânzare ar putea rămâne listate mai mult timp decât în trimestrele anterioare. Această dinamică ar putea fi influențată atât de contextul politic intern și internațional, cât și de ajustările firești ale pieței după o perioadă de efervescență.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii