Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ApaVital livrează abonaţilor dintr-un sat din Tomeşti mai mult aer decât apă

GALERIE
lipsa apa
  • lipsa apa
- +

„Nu se mai poate, am ajuns la capătul răbdării, trebuie să se ia urgent măsuri, vrem apă, avem copii”, arată revoltat unul dintre locuitorii din zonă.

Zile în şir, locuitorii din comuna Tomeşti, satul Chicerea, nu văd strop de apă la robinete. Chinul celor peste 20 de familii din zonă, racordate la furnizorul de servicii de alimentare cu apă ApaVital, durează de multe luni, aceşti oameni fiind privaţi aproape săptămânal de apă potabilă, uneori chiar şi câte 5 zile consecutive. Localnicii se plâng că apa abia curge din cauza presiunii foarte scăzute, iar la casele din deal nici nu ajunge. Nemulţumirea oamenilor a dat în clocot zilele trecute, când din cauza unei avarii au stat iar trei zile fără apă, astfel că au atras din nou atenţia celor responsabili că situaţia nu mai poate continua, fiind cu atât mai gravă cu cât ne aflăm în plină pandemie de coronavirus.

„Nu se mai poate, am ajuns la capătul răbdării, trebuie să se ia urgent măsuri, vrem apă, avem copii. Suntem în plină pandemie, trebuie să se gândească cineva şi la sănătatea noastră. Am solicitat ajutorul primarului, am făcut o petiţie în care îl rugăm să găsească o soluţie împreună cu ApaVital la problema lipsei apei potabile în Chicerea, strada Releului. Solicitarea noastră vine după trei zile consecutive în care apa a lipsit cu desăvârşire. Zona este în plină dezvoltare şi dacă nu se face ceva, acum, problema se va acutiza. Suntem lăsaţi periodic fără apă”, ne-a spus ieri unul dintre locuitori.

ApaVital susţine că de vină ar fi două avarii

Operatorul de utilităţi publice a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că a reparat conducta şi că „la această oră alimentarea se face în regim continuu”. Pentru celelalte probleme, de vină ar fi numărul prea mare de consumatori, potrivit primarului. „Lipsa continuităţii furnizării apei pe străzile Releu şi Cireşului din sat Chicerea, comuna Tomeşti, a fost cauzată de apariţia a două avarii, una în satul Goruni, cu influenţă pe cele două străzi, şi una în sat Chicerea, pe o reţea privată a unei gospodării care temporar este nelocuită. Prima avarie nu prezenta scurgeri de apă la suprafaţă, fiind preluată direct în reţeaua de canalizare, iar a doua, dată fiind lipsa accesului pe proprietatea privată, a putut fi depistată doar la sesizarea unui vecin. Particularităţile locaţiilor unde au apărut aceste avarii au dus la o perioadă mai mare de timp pentru identificarea şi găsirea soluţiilor de reintrare în normal. La această oră alimentarea se face în regim continuu”, susţin reprezentanţii ApaVital într-un răspuns transmis reporterilor „Ziarului de Iaşi”.

“S-au înmulţit abonaţii”

De la primarul Tomeştiului, Ştefan Timofte, n-au reuşit decât să obţină promisiunea că vor trebui să mai rabde o perioadă. Pentru lipsa apei el dă vina pe „lovitura de berbec”, dar şi pe numărul prea mare de abonaţi, care practic „a crescut de la un an la altul”. Acesta a ţinut să precizeze că se va ajunge la un regim normal de exploatare odată cu investiţiile pe care le va face în zonă „cât de curând”. „Se creează acolo ceea ce se numeşte lovitură de berbec. Nu este nici vina Primăriei, nici vina companiei ApaVital, ci conjunctura în care ne aflăm, s-au înmulţit abonaţii”, consideră primarul.

„Dacă sunt avarii nu avem ce face, din nefericire. Când am făcut proiectul de aducţiune de apă, în urmă cu mai mult de 10 ani, existau mai puţini consumatori, acum numărul lor s-a dublat. Tomeştiul fiind numai pe coline, până ajunge la ultimul abonat apa tinde să vină înapoi. Se creează acolo ceea ce se numeşte lovitură de berbec. Ţeava, de multe ori, pocneşte. De asemenea, fiind atât de mulţi consumatori, pompele bagă continuu apă în bazin, iar bazinul de apă nu reuşeşte să se umple. Noi am discutat cu cei de la ApaVital şi vom construi, pe patru dealuri, patru rezervoare. Plus că o să mai facem o staţie de pompare, se lucrează la problema asta şi o vom rezolva. Nu este nici vina Primăriei, nici vina companiei ApaVital, ci conjunctura în care ne aflăm, s-au înmulţit abonaţii. Dar vom remedia situaţia, îi asigurăm în acest sens pe locuitorii din Chicerea. Repet, singura soluţie care ar putea rezolva problema apei în comuna Tomeşti sunt cele patru rezervoare, la care deja am intabulat terenurile, se lucrează la proiect. Este nevoie de această investiţie”, a explicat Ştefan Timofte. “Ziarul de Iaşi” a mai atras atenţia asupra acestei probleme la începutul verii, de atunci însă situaţia nu s-a schimbat prea mult.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri