ApaVital trece la „ora de vară”: apă doar două ore pe zi în casele a zeci de mii de ieșeni. Restricții până pe 31 august
ApaVital nu poate să asigure furnizarea apei în condițiile unui consum care se triplează pe perioada verii. În consecință, mai multe localități sunt alimentate după un program – care este foarte strict în nordul județului.
Creșterea temperaturii exterioare determină, ca în fiecare vară, impunerea restricțiilor în furnizarea apei de către societatea ApaVital. Potrivit programului afișat pe pagina de internet a societății de apă, până pe 31 august vor fi afectați locuitori din comunele Focuri, Ceplenița, Todirești, Lespezi, Tătăruși, Hărmănești, Blăgești (suburbie a municipiului Pașcani), Bivolari, Andrieșeni, Coarnele Caprei, Scobinți, Cotnari, Belcești, Deleni, precum și în orașul Hârlău – parțial, respectiv în localitatea vecină Pârcovaci.
„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare, înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele care în condiții normale sunt pline se golesc cu rapiditate și astfel întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat”, explică cei de la ApaVital.
Stropirea grădinii și gazonului încă e rentabilă la 8,83 lei/ mc de apă
Dacă, pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, în perioadele caniculare consumul crește de aproximativ trei ori, spun reprezentanții societății de apă.
„Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor”, precizează ApaVital.
„Până la dispariția consumurilor improprii, suntem nevoiți să furnizăm apă după un program prestabilit, doar în anumite intervale orare și în anumite localități unde apa este folosită în alte scopuri”, adaugă responsabilii ApaVital.
La solicitarea Ziarului de Iași, societatea ne-a comunicat că în localitățile aflate sub restricții, inclusiv pe străzile din Hârlău incluse în acest program, are încheiate 11.759 de contracte de furnizare a apei.
Deșertul de Nord
„O situație particulară este în zona Deleni – Hârlău, acolo unde singura sursă de alimentare cu apă este Lacul Pârcovaci, aflat în regim de restricție severă, de gradul III, gradul de umplere al acestuia fiind în momentul de față de sub 30 a sută”, anunță ApaVital. Practic, în cinci din cele șase sate ale comunei Deleni, apa curge la robinete doar trei ore pe zi, de la 6 la 9 dimineața. La fel și în șapte sate (din 11) ale comunei Cotnari, la Ceplenița și în toată comuna Scobinți. Se poate și mai rău de atât: două sate din Andrieșeni au apă doar de la 7 la 9 dimineața, iar celelalte cinci localități din comună, de la 9 la 11. Comuna Bivolari e împărțită la fel.
„Din păcate, până la dispariția consumurilor improprii, vom fi în continuare în neplăcuta situație de a furniza apă după un program prestabilit în zonele menționate, doar în anumite intervale orare”, mai spun cei de la ApaVital.
Avariile sunt mai omenești
O avarie de anvergură a impus sistarea furnizării apei în Rediu și Valea Lupului. Localnicii au avut intermitent apă la robinete în ultimele zile, dar în cele din urmă situația s-a rezolvat. A apărut însă alta. Rețelele de socializare s-au încins pe subiectul lipsei prelungite a presiunii apei. De la primarul Liviu Dulgheru am aflat că, în afară de remedierea avariei de la Rediu, mai sunt lucrări punctuale care se fac pe unele străzi din Valea Lupului. Este vorba atât de extinderea rețelelor, care încercă să țină pasul cu dezvoltarea zonei rezidențiale, dar și de înlocuirea unor conducte care au devenit prea mici pe măsură ce s-au construit tot mai multe case și nu permit un debit mare.
Publicitate și alte recomandări video