Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Apel al medicilor europeni: criza de medicamente semnalată încă de anul trecut continuă

GALERIE
criza-medicamente
  • criza-medicamente
- +

Mai mulţi medici pediatri din Austria, Franţa, Germania, Elveţia şi regiuni din Italia au semnat o scrisoare deschisă către ministerele de sănătate din propriile ţări, atrăgând atenţia cu privire la lipsa medicamentelor pentru copii, inclusiv a antibioticelor şi a tratamentelor pentru astm. 

Scrisoarea, publicată şi de medicalmanager.ro, a fost preluat de către agenţia de presă AFP, vorbeşte despre o lipsă de medicamente pentru copii întreaga Europă şi cere soluţii rapide şi fiabile care să fie implementate urgent.

Medicii nominalizează ca cele mai grave lipsuri în rândul antibioticelor, analgezicelor, medicamentelor pentru febră şi astm şi vaccinurilor. Criza e continuată de cea care a avut loc peste iarnă, când au lipsit stocuri de amoxicilină, un antibiotic, şi a mai multor produse pentru tratarea simptomelor de răceală sau gripă în rândul copiilor.

„Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri despre această criză care a lovit România şi s-a resimţit puternic şi în Iaşi. În ultima jumătate a anului trecut, în plin sezon al virozelor şi infecţiilor respiratorii în rândul copiilor, lipseau medicamentele antitermice sau antibioticele necesare prescrise de medici care tratamente.

Medicii de familie au declarat că problema este una care persistă de câteva luni şi că atunci când îi sună părinţii să le spună că nu găsesc în farmacii medicamentele de pe reţetă, trebuie să caute înlocuitori cu aceeaşi substanţă activă. Spre exemplu, la debutul lunii ianuarie, lipseau sau se găseau foarte greu Augmentin, Klacid, Zinnat, dar şi medicamente antitermice sau siropuri.

Pe reţelele de socializare, mamele îşi dau sfaturi în legătură cu farmaciile din oraş unde mai pot fi găsite anumite medicamente şi antibiotice. „Ştiu că sunt probleme cu el (n.red. antibiotic pentru copii), multe medicamente care se găseau uşor acum nu se mai găsesc”, spunea atunci una dintre mame.

Criza a continuat şi în primele luni ale iernii, iar soluţii rapide nu au fost găsit nici la nivel european, dovadă fiind scrisoarea deschisă a medicilor din mai multe state europene de la finalul lunii aprilie.

În decembrie, producătorii de medicamente spuneau că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este cauzată de deficienţe existente la nivel mondial, în special în ceea ce priveşte materiile prime, precum şi materialele care sunt folosite în procesul de fabricaţie.

„Cu toate că producătorii au pus în vânzare cantităţi mult mai mari decât în anul precedent şi chiar mai mari decât în 2019, consumul susţinut a dus la dispariţia acestor medicamente. Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare din cauza problemelor apărute la nivel global: capacităţi de producţie finite, care nu pot fabrica volume suplimentare, lipsa unor precursuri şi intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate, restricţiile intermitente în livrarea substanţelor active fabricate în marea lor majoritate în China. De asemenea, costurile în creştere a materiilor prime şi materialelor, de exemplu kilogramul de paracetamol s-a scumpit de 12 ori sau au existat planificări de producţie eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021”, au precizat cei de la Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) la momentul respectiv. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri