Imobiliarul Cristin Zămosteanu cere aprobare pentru a construi sediu de Operă în Centru
Primaria a început sa publice noi informatii legate de dezvoltarea urbana a Iasului, în (...)
citeste totmiercuri, 20.01.2021
Recent, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că doresc normalitatea, alegând un președinte onest, integru și pro European.
Cetățenii către Președinte: Strigăt de ajutor!
Diaspora a dorit să împărtășească concetățenilor săi aflați în Republica Moldova, acel spirit de normalitate. Pentru mulți dintre cei rămași încă în Moldova, speranța pentru un viitor mai bun acasă, era un vis iluzoriu, iar prin această performanță obținută prin eforturile tuturor, de alegerea unei Doamne pentru cârmuirea Republicii Moldova, a unei luptătoare cu verticalitate recunoscută, s-a materializat în sfârșit o speranță, cel puțin pentru 4 ani. Bucurându-se de susținerea partenerilor externi, dar având totuși competențe limitate ale mandatului de președinte, Domnia Sa, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor de rând, prin sprijinirea alocării directe către cetățenii moldoveni, a fondurilor din programele europene, fără a apela la guvernul-emanație a fostului președinte. Această ocazie a Doamnei Maia Sandu, de a mulțumi oamenilor pentru încrederea acordată prin vot, ar putea fi încurajarea folosirii programului ECIPES1, propus spre patronajul personal al Excelenței Sale2, Președintei Republicii Moldova. Programul ECIPES, dezvoltat ca o inițiativă cetățenească, s-a bucurat de susținerea fără precedent a instituțiilor și personalităților notorii din UE. Acum, programul a ajuns la maturitate, dar pentru a fi realizat, are nevoie de susținerea unui lider, iar Doamna Președinte este omul potrivit.
Totodată, acest program poate fi realizat prin readucerea fondurilor europene ratate de autoritățile moldovenești în iulie anul curent, adică a sumei de exact 40 milioane3, cât este nevoie pentru aplicarea programului ECIPES. Dacă Doamna Presedinte ar coordona acest program, ar contribui la readucerea fondurilor europene ratate de autoritățile anti-europene. Dorim ca Doamna Maia Sandu să devină Doamna de fier a Republicii Moldova, iar fiecare dintre cei membri a celor 200 mii de familii, 500 primari și 2 mii de tineri, beneficiari a programului ECIPES, vor fi primii care o vor avea șansa de a se bucura de avantajul de a avea un lider vizionar! Prin această performanță de a aduce sprijin european în căminul, localitatea și afacerea cetățeanului, chiar și în lipsa unor competențe funcționale extinse ale președintelui, Doamna Maia Sandu, deși încă nefiind în funcție, poate deja să aducă beneficii pentru întreaga țară. Astfel, Doamna de Fier își va proteja cetatenii și va întări demonstrația că oamenii au avut toate motivele lentru a-i acorda încredere.
Momentan, orice sprijin european va fi sortit unui destin neclar, pentru că UE nu are certitudini privitoare la direcția viitoare a Guvernului moldovean, inclusiv dorința de a face reforme care să aducă beneficii durabile cetățenilor moldoveni. De aceea, chiar și în cazul alocării improbabile a unui sprijin financiar destinat simplilor cetățeni moldoveni, acesta va sfârși prin a fi spulberat pentru acoperirea deficitului generat de incompetența guvernului în exercițiu.
Avem convingerea că Doamna Maia Sandu, împreună cu Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, ar putea patrona un program comun pentru cetățenii Republicii Moldova, recuperând fondurile UE, ratate și astfel aducând Europa în casa, localitatea și afacerea cetățeanului moldovean. Unitatea de implementare a programului ECIPES ar putea fi amplasată în România, pentru că acest program a fost inspirat din programul rabla electrocasnice din România, programul de stimulare a înfrățirilor primăriilor Moldova-România și Start-up Nation. Programul ECIPES a fost dezvoltat în urma consultării tuturor părților interesate prin intermediul întâlnirilor organizate cu Comisia Europeană, cu Comitetul Regiunilor Europene, cu 60 eurodeputați (care au înregistrat VOX Populi; au organizat dezbatere în Parlament; au trimis scrisori către Comisie, Consiliul UE și Consiliul European). Programul a fost discutat în Moldova cu 150 primării (15%), 1000 tineri (viitori antreprenori) și 70 antreprenori (inclusiv asociații de afaceri), deputați și guvern. Varianta finală a conceptului a fost propusă Comisiei Europene, cu menirea de a fi pusă în aplicare în beneficiul populației Republicii Moldova. Au fost deja adresate 7 întrebări Comisiei, privind acest program, susținute de 17 de eurodeputati din 6 țări UE.
Cei 2 președinți, prin exercitarea patronajului comun al programului pentru cetățean și întru binele cetățeanului moldovean, vor susține direct, rapid și concret oamenii, care au nevoie de asistență financiară în aceste vremuri grele. Datorită faptului că acest program se bazează în exclusivitate pe contactul direct Comisia Europeană - beneficiar, utilizând platformă digitală, se vor reduce substanțial costurile administrative pentru implementare, ceea ce va face posibil ca sprijinul european să ajungă la mai mulți beneficiari!
Cum așa? Având în vedere că ECIPES vizează ca 200 mii de familii să aibă posibilitatea financiară de a schimba echipamentele electrocasnice depășite cu altele noi, eficiente energetic, se obțin economii importante pentru consumul energetic în aceste vremuri grele de criză pandemică și economică. Cetatenii au nevoie de acest ajutor, de a se smulge din înapoiere și a-și moderniza căminele, astfel că în mod cert vor fi recunoscători ambilor președinți din țările cu istorie, limbă, dar și viitor European comun!
Trebuie să vorbim și despre primăriile care prin ECIPES, vor beneficia direct de sprijinul financiar al UE pentru acțiuni de înfrățire, activități comune și proiecte ecologice, care astfel vor aduce “un pic de Europa” în localitatea în care autoritățile se modernizează, în folosul cetățeanului.
Tinerii, viitorii antreprenori, beneficiari ai programului ECIPES, cei 2.000 de agenți ai schimbării economice și de mentalitate antreprenorială, vor fi simbolul reușitei, a unui viitor mai bun aici, acasă!
Încheiem îndreptându-ne rugamintea și speranțele către ambii președinți, de a da curs acestei propuneri ECIPES de implicare directă și curajoasă în proiectele finantate UE pentru cetatenii moldoveni. O astfel de reușită, a conjugării eforturilor celor doi șefi de stat, va motiva implicarea cetățeanului, asistând sigur în viitor la apariția și a altor inițiative civice care vor avea nevoie de susținere, promovare și cu ajutorul președinților pentru realizate!
Cuvinte cheie: + apel, civic, diaspora, maia sandu, fonduri
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Accident spectaculos, în Vaslui: mașină suspendată pe un gard de beton
LISTĂ: Șapte comune din județul Iași sunt în continuare în scenariul roșu
Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!
Culmea opulenței și snobismului cu Ana Prodan: îmbrăcată cu peste 100.000 de euro în avion
Rareș Bogdan, despre afirmațiile referitoare la Orban. "Asta cu lupul alfa e ok"
Premieră la Operă: ”Bal mascat”, de Verdi. Biletele pot fi cumpărate de astăzi
Joe Biden vrea să înăsprească restricțiile de călătorie în SUA. Cum vor fi afectați românii
Donald Trump i-a graţiat pe Steve Bannon, Lil Wayne şi Kodak Black
Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului
Așa arată o adeverință de vaccin emisă la începutul secolului trecut
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Strategia 2021-2023
Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii
Cum îi convingi pe români să se vaccineze: prin cântăreți de muzică populară sau actori
Cum să te programezi repede la vaccin. Câteva șmecherii informatice date de Lucian Mîndruță
Cumpănașu și-ar fi cumpărat urmăritorii minori de pe Tik-Tok cu suma de 8.000 de dolari
Ford va rechema la service trei milioane de vehicule din cauza airbag-urilor defecte
Germania a extins lockdown-ul până la 14 februarie și a impus noi măsuri
Moderna investighează posibile reacții alergice la vaccinul său antiCovid
Vicepremierii şi membrii Guvernului vor fi imunizaţi miercuri anti-COVID
Primul discurs al lui Joe Biden la Washington a fost în memoria victimelor COVID
Medicul Virgil Musta răspunde la majoritatea întrebărilor despre vaccinul anti-COVID
Biden va prelungi rapid restricţiile de călătorie pentru persoane din Europa şi Brazilia
Se modifică strategia de vaccinare. Noi categorii de persoane incluse în etapa a doua
Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?
Cum s-au implicat firmele private în campania de vaccinare la Iaşi: o mobilizare exemplară
Cuvinte cheie în noul normal: Cum putem folosi lecţia lui 2020 pentru modelarea prezentului
Condamnată după ce a pălmuit-o în Carrefour pe amanta din tinereţe a soţului
Medicii de familie recomandă vaccinarea antigripală a copiilor. Iată argumentele!
VIDEO - Explozia care a speriat Copoul: a ars cortul de evenimente de la Castel
Imobiliarul Cristin Zămosteanu cere aprobare pentru a construi sediu de Operă în Centru
Cheltuielile Primăriei pentru dotarea centrelor de vaccinare
Incredibil: angajat bine mersi la firmă ca şofer, deşi nu avea permis
Un şofer care a şters-o de la accidentul cu victimă, depistat imediat de Poliţie
Oprit de Poliţie în trafic, a arătat un permis străin tras la imprimantă, pe care nu scria nici ţara
Jaf: doi fraţi au urmărit un pensionar de la bancomatul din Centru până în casa scării din Păcurari
Nu mai sunt locuri în luna ianuarie pentru vaccinarea anti coronavirus la Iaşi
Companiile aeriene vor să impună certificatele de vaccinare împotriva Covid-19
Roverul Curiosity de pe Marte a aniversat 3.000 de zile pe planetă cu o fotografie impresionantă
Sunete de clopote şi lumânări în SUA pentru a omagia victimele epidemiei de COVID-19
UE îl îndeamnă pe Biden să-şi asume leadership-ul luptei împotriva coronavirusului
Profesor, acuzat că a hărţuit o elevă, căreia i-a cerut poze nud
Raed Arafat: Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă
Lucian DÎRDALAAcord controversat, moment controversat |
Florin CÎNTICUn măscărici toxic |
Radu PĂRPĂUȚĂPolitrucii vechi și politicienii noi |
Alex VASILIU„Când te ascult, mi se deschide inima” (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.