Apel civic pentru recuperarea fondurilor UE ratate de Republica Moldova. Comunicat de presă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Apel civic pentru recuperarea fondurilor UE ratate de Republica Moldova. Comunicat de presă

GALERIE
diaspora, maia sandu
 • diaspora, maia sandu
- +

Recent, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că doresc normalitatea, alegând un președinte onest, integru și pro European.

 

Cetățenii către Președinte: Strigăt de ajutor!

Diaspora a dorit să împărtășească concetățenilor săi aflați în Republica Moldova, acel spirit de normalitate. Pentru mulți dintre cei rămași încă în Moldova, speranța pentru un viitor mai bun acasă, era un vis iluzoriu, iar prin această performanță obținută prin eforturile tuturor, de alegerea unei Doamne pentru cârmuirea Republicii Moldova, a unei luptătoare cu verticalitate recunoscută, s-a materializat în sfârșit o speranță, cel puțin pentru 4 ani. Bucurându-se de susținerea partenerilor externi, dar având totuși competențe limitate ale mandatului de președinte, Domnia Sa, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor de rând, prin sprijinirea alocării directe către cetățenii moldoveni, a fondurilor din programele europene, fără a apela la guvernul-emanație a fostului președinte. Această ocazie a Doamnei Maia Sandu, de a mulțumi oamenilor pentru încrederea acordată prin vot, ar putea fi încurajarea folosirii programului ECIPES1, propus spre patronajul personal al Excelenței Sale2, Președintei Republicii Moldova. Programul ECIPES, dezvoltat ca o inițiativă cetățenească, s-a bucurat de susținerea fără precedent a instituțiilor și personalităților notorii din UE. Acum, programul a ajuns la maturitate, dar pentru a fi realizat, are nevoie de susținerea unui lider, iar Doamna Președinte este omul potrivit.

 

Totodată, acest program poate fi realizat prin readucerea fondurilor europene ratate de autoritățile moldovenești în iulie anul curent, adică a sumei de exact 40 milioane3, cât este nevoie pentru aplicarea programului ECIPES. Dacă Doamna Presedinte ar coordona acest program, ar contribui la readucerea fondurilor europene ratate de autoritățile anti-europene. Dorim ca Doamna Maia Sandu să devină Doamna de fier a Republicii Moldova, iar fiecare dintre cei membri a celor 200 mii de familii, 500 primari și 2 mii de tineri, beneficiari a programului ECIPES, vor fi primii care o vor avea șansa de a se bucura de avantajul de a avea un lider vizionar! Prin această performanță de a aduce sprijin european în căminul, localitatea și afacerea cetățeanului, chiar și în lipsa unor competențe funcționale extinse ale președintelui, Doamna Maia Sandu, deși încă nefiind în funcție, poate deja să aducă beneficii pentru întreaga țară. Astfel, Doamna de Fier își va proteja cetatenii și va întări demonstrația că oamenii au avut toate motivele lentru a-i acorda încredere.

 

Momentan, orice sprijin european va fi sortit unui destin neclar, pentru că UE nu are certitudini privitoare la direcția viitoare a Guvernului moldovean, inclusiv dorința de a face reforme care să aducă beneficii durabile cetățenilor moldoveni. De aceea, chiar și în cazul alocării improbabile a unui sprijin financiar destinat simplilor cetățeni moldoveni, acesta va sfârși prin a fi spulberat pentru acoperirea deficitului generat de incompetența guvernului în exercițiu.

 

Avem convingerea că Doamna Maia Sandu, împreună cu Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, ar putea patrona un program comun pentru cetățenii Republicii Moldova, recuperând fondurile UE, ratate și astfel aducând Europa în casa, localitatea și afacerea cetățeanului moldovean. Unitatea de implementare a programului ECIPES ar putea fi amplasată în România, pentru că acest program a fost inspirat din programul rabla electrocasnice din România, programul de stimulare a înfrățirilor primăriilor Moldova-România și Start-up Nation. Programul ECIPES a fost dezvoltat în urma consultării tuturor părților interesate prin intermediul întâlnirilor organizate cu Comisia Europeană, cu Comitetul Regiunilor Europene, cu 60 eurodeputați (care au înregistrat VOX Populi; au organizat dezbatere în Parlament; au trimis scrisori către Comisie, Consiliul UE și Consiliul European). Programul a fost discutat în Moldova cu 150 primării (15%), 1000 tineri (viitori antreprenori) și 70 antreprenori (inclusiv asociații de afaceri), deputați și guvern. Varianta finală a conceptului a fost propusă Comisiei Europene, cu menirea de a fi pusă în aplicare în beneficiul populației Republicii Moldova. Au fost deja adresate 7 întrebări Comisiei, privind acest program, susținute de 17 de eurodeputati din 6 țări UE.

 

Cei 2 președinți, prin exercitarea patronajului comun al programului pentru cetățean și întru binele cetățeanului moldovean, vor susține direct, rapid și concret oamenii, care au nevoie de asistență financiară în aceste vremuri grele. Datorită faptului că acest program se bazează în exclusivitate pe contactul direct Comisia Europeană - beneficiar, utilizând platformă digitală, se vor reduce substanțial costurile administrative pentru implementare, ceea ce va face posibil ca sprijinul european să ajungă la mai mulți beneficiari!

Cum așa? Având în vedere că ECIPES vizează ca  200 mii de familii să aibă posibilitatea financiară de a schimba echipamentele electrocasnice depășite cu altele noi, eficiente energetic, se obțin economii importante pentru consumul energetic în aceste vremuri grele de criză pandemică și economică. Cetatenii au nevoie de acest ajutor, de a se smulge din înapoiere și a-și moderniza căminele, astfel că în mod cert vor fi recunoscători ambilor președinți din țările cu istorie, limbă, dar și viitor European comun!

Trebuie să vorbim și  despre primăriile care prin ECIPES, vor beneficia direct de sprijinul financiar al UE pentru acțiuni de înfrățire, activități comune și proiecte ecologice, care astfel vor aduce “un pic de Europa” în localitatea în care autoritățile se modernizează, în folosul cetățeanului.

Tinerii, viitorii antreprenori, beneficiari ai programului ECIPES, cei 2.000 de agenți ai schimbării economice și de mentalitate antreprenorială, vor fi simbolul reușitei, a unui viitor mai bun aici, acasă!

Încheiem îndreptându-ne rugamintea și speranțele către ambii președinți, de a da curs acestei propuneri ECIPES de implicare directă și curajoasă în proiectele finantate UE pentru cetatenii moldoveni. O astfel de reușită, a conjugării eforturilor celor doi șefi de stat, va motiva implicarea cetățeanului, asistând sigur în viitor la apariția și a altor inițiative civice care vor avea nevoie de susținere, promovare și cu ajutorul președinților pentru realizate!

 1. https://idep.md/new/2019/11/18/ecipes-program-concept/
 2. https://idep.md/new/2020/11/18/adresare-catre-presedinta-republicii-moldova-doamna-maia-sandu-de-a-patrona-programul-ecipes/
 3. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-and-fiscal-policy-coordination/international-economic-relations/enlargement-and-neighbouring-countries/neighbouring-countries-eu/neighbourhood-countries/moldova_en?fbclidâIwAR2ocBYG8A_ZB7G6hbdRCeSnIZz8ySpZD3VG9yVh_rYsFfYRFENRBBgw4oY

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.