De Sănătate

Punem punctul pe știi

Apel național pentru vaccinarea timpurie: gripa și tusea convulsivă vor pune probleme grave la iarnă dacă nu luăm măsuri

miercuri, 07 august 2024, 03:00
4 MIN
 Apel național pentru vaccinarea timpurie: gripa și tusea convulsivă vor pune probleme grave la iarnă dacă nu luăm măsuri

Institutul Național de Sănătate Publică din România, prin Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu, a lansat o amplă campanie de promovare a vaccinării, care ar trebui să vină în contextul anticipării debutului imunizării antigripale, dar și pe fondul îngrijorărilor legate de tusea convulsivă. Campania a fost demarată la nivel național, iar conform INSP, unul dintre cele mai importante aspecte ale acestor două seruri este acela că împiedică răspândirea virusului, chiar dacă nu previne în totalitate infectarea persoanei deja imunizate. Conform cifrelor puse la dispoziție de INSP, statisticile la nivel european arată că anual sunt 50 de milioane de cazuri confirmate de gripă și că până la 70.000 de cetățeni mor după complicații dată de această infecție considerată de multe persoane ca fiind „aparent banală”.

Într-un comunicat de presă citat și de formaremedicală.ro, au fost 2.246 de cazuri de gripă la nivel confirmate în laborator în sezonul gripal anterior, la nivelul țării. INSP avertizează asupra unei situații semnalate și de „Ziarul de Iași”: după modificarea legislativă care a împins vaccinarea din cabinetul medicului, pacientul ridicându-și singur serul de la farmacie, a avut loc o scădere la nivelul țării în ceea ce privește imunizarea.

În același material, INSP avertizează și asupra creșterii riscului de tuse convulsivă, care a dus și la primele decese în rândul nou-născuților, prea mici pentru a putea fi imunizați.

„În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creșterea a continuat în anul 2024, unele țări raportând decese cauzate de această boală. În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectați fiind nou-născuții și copiii din grupa de vârstă 1-4 ani. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie. Întârzierile în vaccinare și absența vaccinării îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire și, mai ales, de complicații ale bolii, inclusiv deces, și cresc șansele de răspândire în colectivități și în comunitate a agenților patogeni care le cauzează”, se menționează în comunicatul de presă, citat și de formaremedicala.ro.

Riscurile tusei convulsive

„Ziarul de Iași” a scris despre riscurile tusei convulsive la finalul lunii mai, când erau raportate primele semne majore de creșteri ale infectării în țară. Ridicam de atunci două probleme semnificative legate de „tusea măgărească”, așa cum este cunoscută boala în popor: fiindcă vorbim despre o boală prevenibilă în mare parte prin vaccinare sau care dă forme ușoare persoanelor deja-imunizate, vaccinarea minorilor este foarte importantă. Al doilea aspect vizează un subiect care încă nu a luat amploarea corespunzătoare în România – vaccinarea adulților. Din punct de vedere al imunității, protecția oferită de vaccin slăbește după aproximativ 10 ani.

„Este o boală căreia i se spune, popular, și «tuse măgărească», pentru că, în general, o dezvoltă copiii sau adultul tânăr și are acea manifestare de tuse rapidă cu sunete mai înalte, baritonale. Una dintre caracteristicile principale este că e foarte, foarte contagioasă, probabil una dintre cele mai contagioase infecții de acest fel, și poate dezvolta complicații grave în special la copiii cu comorbidități. Se diagnostichează și imunologic, prin analize de laborator, în schimb este atât de specifică simptomatologia încât se începe tratamentul și înaintea sosirii rezultatelor de laborator”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalul de Boli Infecțioase, pentru „Ziarul de Sănătate”.

În cazurile extreme, boala poate duce până la deces, spune managerul. Practic, persoana cuprinsă de tuse nu se poate opri îndeajuns de mult încât să și inspire, iar acest risc este și mai crescut la sugari.

Boala se transmite de la om la om, spune acesta, prin picăturile de salivă expulzate în timpul tusei sau a strănutului. Nu afectează și animalele, iar transmisia este cu atât mai probabilă cu cât timpul de interacțiune cu o persoană infectată crește. Apar și unele simptome care sunt mai degrabă identificabile în cazul răcelilor: pacienților le va curge nasul la început, dar vor avea starea de febră pe toată durata bolii. În primă fază, tusea este ușoară și ocazională, dar ușor-ușor se permanentizează și are episoade violente, când pacientul tușește până când nu mai reușește să respire. Din această cauză poate avea vărsături, dar și o formă de oboseală extremă, episoadele de tuse fiind epuizante și ele petrecându-se inclusiv noaptea.

„La unii pacienți tusea poate să continue mai mult de zece săptămâni. Recomandarea mea este ca o tuse care după cinci zile nu trece cu tratament recomandat de medicul de familie și care nu este investigată deja în cadru spitalicesc să fie tratată ca fiind o problemă și să fie solicitat sprijinul medicilor. Pot să apară și complicații, cei mai expuși fiind sugarii și copiii mici, care pot dezvolta pneumonii, pot prezenta convulsii și oprirea respirației. Procentajul este destul de mare: peste jumătate dintre cazuri sigur vor avea apnee, că acesta este specificul bolii”, a completat dr. Florin Roșu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii