Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Apel pentru demiterea unui secretar de stat care a participat la un eveniment dedicat lui Paulescu

GALERIE
nicolae-paulescu1
  • nicolae-paulescu1
- +

Scriitorul Norman Manea şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, figurează între semnatarii unei scrisori deschise adresate prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care este contestată prezenţa subsecretarului de stat Irina Sanda Marin Cajal la un eveniment organizat de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, caracterizat drept „unul dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”. Ei cer demiterea lui Cajal Marin, care a fost numită în funcţie în 2010.

Cei 29 de semnatari ai scrisorii susţin că, prin prezenţa la eveniment, Cajal şi Aurel Vainer, preşedinte onorific al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, au legitimat „un eveniment de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”.

„Suntem profund revoltaţi de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei. Prin prezenţa lor, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat, şi domnul Aurel Vainer, preşedinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiţi ideologi interbelici”, se arată în scrisoarea remisă News.ro.

În text este specificat faptul că „Nicolae Paulescu, vicepreşedinte al Ligii Apărării Naţional Creştine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naţionalismului extrem, antisemismului şi rasismului în climatul ideologic şi politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spaţiul românesc. Acest discurs incita la ură şi eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de «jidani»), discurs cu influenţă  uriaşă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanţial la ororile Holocaustului. Însuşi Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mişcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaş”.

„Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) şi comentate critic în numeroase lucrări ştiinţifice. Nu există pentru nimeni, circumstanţa atenuantă a necunoaşterii. Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o «gafă» sau cu o «greşeală regretabilă», ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăţi româneşti actuale. Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcţia sa guvernamentală”.

Scrisoarea este semnată de: Liviu Antonesei, Laszlo Alexandru, Péter Bányai, Horia Bozdoghinǎ, Maria Bucur, Michael Cernea, Iurii Chişinevski, Vera Cîmpeanu, Emanuel Copilaş, Andrei Cornea, Mihai Demetriade, Smaranda Enache, Alexandru Florian, Mihai Dinu Gheorghiu, Manole Iosiper, Werner Kremm, Elena-Irina Macovei, Norman Manea, Lucian Nastasă-Kovacs, Irina Nastasă-Matei, Cristian Pârvulescu, Florin Poenaru, Costi Rogozanu, Maria Roth, Liviu Rotman, Michael Shafir, Mariuca Stanciu, William Totok şi Daniel Vighi.

Academia Română şi Fundaţia Culturală „Bartoc” au organizat pe 21 iulie, la Clubul Academicienilor, o manifestare prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. Atunci a fost dezvelit şi basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române.

Născută pe 16 aprilie 1945, la Bucureşti, Irina Sanda Cajal-Marin este fiica academicianului Nicolae Cajal, personalitate prestigioasă a virusologiei, una dintre figurile reprezentative ale comunităţii evreieşti din România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri