În timpul lunilor iulie și august, perioadele de concedii și vacanțe, medicii atrag atenția asupra necesității critice de sânge, în special pentru toate grupele sanguine cu RH negativ și grupa AII pozitiv.
280 lei în loc de bonuri de masă în valoare de 67 lei
Medicii explică că situația în privința donării de sânge s-a îmbunătățit semnificativ față de anul trecut, datorită unei decizii guvernamentale de la începutul acestui an. Guvernul a decis să majoreze remunerația pentru donarea de sânge, astfel încât începând cu 1 ianuarie 2024, donatorii primesc 280 de lei în loc de bonuri de masă în valoare de 67 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 320%. În plus față de acest stimulent financiar nou, donatorii beneficiază în continuare de o zi liberă de la muncă și de analize medicale gratuite.
- CITEȘTE ȘI: Cum poți dona sânge la Iași, care sunt criteriile și recomandările. Au fost 14.000 de donații în 2023
Cu toate acestea, în timp ce la începutul anului fluxul de donatori rămânea constant, depășind 100 de persoane zilnic, în ultimele luni numărul donatorilor a scăzut, ajungând în prezent la aproximativ 50-60 de donatori pe zi. În plus, în lunile iulie și august, când majoritatea locuitorilor din Iași sunt în concedii și studenții care donează sunt plecați în orașele lor natale, există o scădere semnificativă în stocurile de sânge.
Numărul traumatismelor și al hemoragiilor digestive superioare a crescut semnificativ
„În acest an, numărul traumatismelor și al hemoragiilor digestive superioare a crescut semnificativ, ceea ce a dus la o cerere crescută de sânge în fiecare lună. De la Centrul de Transfuzii se observă o creștere a numărului de donatori datorată măsurilor luate de guvern, dar aceasta nu este suficientă. Lunile iulie și august, când mulți donatori sunt în concedii, sunt deficitare în ceea ce privește donările de sânge. Astfel, încurajăm populația să doneze pentru a asigura rezerve adecvate pentru intervențiile chirurgicale, pentru tratamentele hemoragiilor gastrointestinale, pentru pacienții cu afecțiuni hematologice și, în primul rând, pentru cei aflați în situații de urgență”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Este recomandat să vină la donare în primele ore ale dimineții
„De obicei, există donatori care vin la centru, dar stocul de sânge pentru grupa AII pozitiv și toate grupele cu Rh negativ este redus. În timpul verii, numărul donatorilor scade în toate centrele din țară. Persoanele care pot dona sau care donează rar sunt rugate să revină și să devină donatori fideli. Cu cât vin mai des, cu atât putem produce mai multe componente sanguine și astfel ajutăm mai mulți pacienți. Deși numărul donatorilor nu este foarte mare și variază în funcție de perioadă, situația este mai bună decât anul trecut, chiar și în sezonul de concedii și vacanțe. În prezent, avem aproximativ 50-60 de donatori pe zi”, a declarat Alina Pleșu, director Centru de Transfuzie Sanguină Iași.
Alina Pleșu subliniază că pentru a dona sânge, persoanele trebuie să fie sănătoase, fără afecțiuni acute sau cronice și să nu urmeze tratament în momentul donării. Este esențial să se hidrateze foarte bine, mai ales în perioadele caniculare, și să mănânce înainte de donare, însă micul dejun trebuie să fie ușor, fără alimente grase. De asemenea, este recomandat să vină la donare în primele ore ale dimineții din cauza temperaturilor ridicate.
- CITEȘTE ȘI: Nea Iosif: „Pe mine donările m-au întinerit” / Povestea unuia din cei mai longevivi donatori de sânge din Iași
Zilnic, pe pagina de Facebook „Donează Sânge, Fii Erou – Iași” sunt prezentate cazurile persoanelor care au urgent nevoie de sânge. Astfel, cei interesați să doneze pentru un anumit caz pot afla din postări unde, când și care sunt condițiile de donare. Acesta este un proiect al departamentului de sănătate publică SCOPH din cadrul Societății Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), parte a FASMR, care aduce în prim-plan nevoia constantă de sânge și promovează donarea voluntară de sânge.
Publicitate și alte recomandări video