Apel: Votul secret trebuie să dispară din Parlamentul României
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

COMUNICAT DE PRESA

Apel: Votul secret trebuie să dispară din Parlamentul României

GALERIE
vot secret
  • vot secret
- +

Asociația ”Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” face un apel public către toate partidele parlamentare de a elimina votul secret din practica prezentă a Camerei Deputaților și Senatului.

Eliminarea votului secret este un act necesar de transparență ce va permite fiecărui cetățean să cunoască opțiunea de vot pentru o lege, o hotărâre de numire sau un regulament, a parlamentarului pe care l-a votat să îi reprezinte interesele.

Votul secret este folosit de prea multe ori pentru a ascunde malversațiuni politice, trocuri și înțelegeri subterane ce nu au de-a face cu interesul alegătorilor.

În sprijinul acestui act de transparență a forului legislativ și pentru respectare ideii de reprezentare prin vot cetățenesc, prezentăm mai jos motivele acestei cerințe publice:

Expunere de motive:

•        Având în vedere faptul că votul cetățeanului, în alegerea unor deputați sau senatori din circumscripția lor, nu poate fi un vot conștient câtă vreme acesta nu știe cum au votat parlamentarii o lege, un regulament, o hotârâre de numire,

•        Având în vedere că senatorii și deputații nu votează în nume propriu, ci în numele celor care i-au votat, ca reprezentați aleși ai cetățenilor,

•        Având în vedere că menținerea votului secret în Parlament disipează până aproape spre zero răspunderea individuală a aleșilor, făcând imposibilă sancționarea lor prin vot la următoarele alegeri;

•        Având în vedere că votul secret, folosit de senatori și deputați, a făcut și face posibilă atacarea unei legi la Curtea Constituțională a României, pe motiv de neconstituționalitate, chiar de către cei care au votat pentru respectiva lege, făcând astfel imposibilă aplicarea principiului din dreptul roman: „Nemo auditur propriam trupitudinem allegans” (Nimeni nu se poate prevala de propria culpă în susținerea intereselor sale).

•        Având în vedere că stabilirea unui vot la vedere și excluzând votul secret pentru adoptarea legilor, hotărârilor, moțiunilor și regulamenteloe, adoptate de senatori și deputați, nu încalcă nici un articol din Constituție. Constituția stabilește doar că alegerea senatorilor și deputaților se face prin vot secret (art. 62) și că deputații şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului (art. 76).

•        Având în vedere că singurele acte care reglementează votul secret pentru adoptarea actelor emise de Senat și Camera Deputaților sunt:

a)      Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 50 din 25 februarie 1994 şi a mai fost republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 din 14 noiembrie 2019. A se vedea art. 22, art. 24 alin.2, art. 26, art. 28 alin. 1, art. 58 alin. 2, art. 123 alin. 1, 5, 6 și 7, art. 126, art. 132, art. 159 alin. 5 și 8, art. 220 alin 5 și 8.

b)      Deși din dispozițiile art. 123, pct. 6 rezultă că: „Votul este, de regulă, deschis. Votul este secret în următoarele situații: în cazul în care prin regulament se stabileşte astfel şi în cazul în care la propunerea preşedintelui de şedință sau a unui lider de grup Camera hotărăşte în acest sens”, din studierea articolelor menționate la aliniatul precedent rezultă că principiul „de regulă” este cel mai adesea încălcat.

c)      Regulamentul Senatului, publicat în Monitorul Oficial nr. 948 din 2005. A se vedea: art. 23 alin.1, art. 31 alin.1, art. 34, art. 137 alin.1 și 2, art. 140 alin 1, art. 161 alin 4 și 7, art. 168 alin 1, art. 186, alin 7, art. 187, 96 din 2006. A se vedea art. 24 alin 2 și 4

Având în vedere necesitatea conștientizării electoratului, dar și a responsabilizării aleșilor în parlament:

PROPUNEM:

Adoptarea în Parlamentul României a unei Legi cu articol unic:

„Votul în Camera Deputaților și în Senat (ca și în situațiile prevăzute de lege pentru Plenul reunit al celor două camere) va fi doar vot la vedere în toate situațiile (adoptarea de legi, regulamente, moțiuni, hotărâri).”

Acest apel public către partidele parlamentare este însoțit de o acțiune de strângere de semnături pentru o petiție publică pe acest subiect - eliminarea votului secret din Parlamentul României.

Puteți semna la adresa https://www.petitieonline.com/eliminarea_votului_secret_din_parlamentul_romaniei

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (www.miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.