
„Apeluri false” la 112: medicii sunt chemați la urgențe grave, dar descoperă că familia voia de fapt constatarea unui deces. „Sunt cazuri în care salvarea nu ar fi putut interveni oricum”

Suprasolicitarea sistemului de intervenții de urgență 112 este cauzată și de un factor ciudat. Medicii se plâng de faptul că din ce în ce mai multe persoane ajung să sune la 112 reclamând o urgență de sănătate, iar echipajul care ajunge la fața locului să constate faptul că, de fapt, era vorba doar de o constatare a decesului sau de un caz la un pacient terminal.
Aceștia explică faptul că astfel de situații se întâmplă în special de sărbători sau în zilele libere, atunci când medicii de familie, care pot face constatarea decesului la domiciliu, nu lucrează.
„Au fost situații în care am fost anunțați de urgență că o persoană se îneacă, iar echipajul a ajuns în cinci minute. Odată ajunși la fața locului, au remarcat că era vorba doar de o constatare a decesului, persoana fiind în fază terminală de cancer, caz în care salvarea nu ar fi putut interveni oricum”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Medicul explică faptul că, în astfel de situații, constatarea decesului poate fi făcută de medicul de familie în timpul săptămânii și de medicii Serviciului de Ambulanță în weekend. Totuși, este important ca solicitarea să fie făcută corect, specificând că este vorba despre o constatare a decesului, nu despre o urgență. Astfel, la fața locului va fi trimisă o mașină și un echipaj special destinat acestui tip de intervenție.
Zece morți pe zi, cu familii în așteptarea certificatelor de deces
„Ziarul de Iași” a scris despre o astfel de problemă care aproape a blocat Serviciul Județean de Ambulanță, chiar la începutul anului. Atunci, șefa SAJ Iași, Angelica Hristea, spunea că au existat între 7 și 10 decese într-o tură de 12 ore, morți la domiciliu care nu sunt suspecte și pentru care nu era nevoie de intervenția Poliției. Practic, un echipaj special al SAJ se deplasa doar pentru a constata decesul. Asta pe lângă apelurile 112 făcute în aceeași perioadă în care nu se specifica situațiile invocat de prof.dr. Diana Cimpoeșu.
În mod normal, activitatea de constatare a decesului este desfășurată de medicii de familie, dar cum au fost concediile prelungite la finalul anului trecut, activitatea a fost preluată în mare parte de serviciul de ambulanță.
„A trebuit să ne deplasăm în tot județul pentru aceste constatări – este o problemă care nu se va rezolva niciodată. A rămas în sarcina noastră, cu medicii de familie plecați în concediu, iar noi a trebuit să constatăm decesele. Am trimis doar medicul de pe consultație, nu cel de la urgențe, care nu poate să meargă la așa ceva. Astfel că a fost o singură persoană care pe o tură de 12 ore a avut și zece solicitări, iar distanțele din județ sunt foarte mari. De când sunt director medical am încercat să găsim o soluție pentru problema asta și nu am identificat – suntem punctul terminus al asistenței medicale și trebuie să preluăm noi”, a precizat Angelica Hristea, pe 7 ianuarie, pentru „Ziarul de Iași”
Practic, un medic a fost blocat doar pentru aceste consultații în această perioadă, când putea să meargă și pe intervenții. Dr. Angelica Hristea spune că, dacă medicii de gardă sunt plecați la intervenții, când apare o urgență cel de la consultație urcă pe o ambulanță de tip B și face și el urgențe, atunci când este la sediu. „Și una e să faci o constatare în municipiu când într-o oră ai terminat, dar să ajungi la Țibănești, la Gorban, în tot județul și înapoi, e complicat”, a conchis dr. Hristea.
Pacienții bolnavi de cancer pot apela la servicii de specialitate
Așa cum a precizat prof.dr. Diana Cimpoeșu, unul dintre cele mai des întâlnite astfel de cazuri se remarcă la pacienții bolnavi de cancer aflați în stadii terminale, care sunt luați acasă de familie pentru a-și petrece ultimele zile împreună. Oncologii consultați de „Ziarul de Iași” spun însă că le explică pacienților în fază terminală și familiilor acestora ce trebuie făcut dacă starea de sănătate se agravează. Aceste informații sunt incluse și în recomandările din scrisoarea medicală. Institutul Regional de Oncologie Iași nu are unitate de primiri urgențe, dar asigură o linie de gardă pentru pacienții care dezvoltă complicații oncologice.
„Persoanele diagnosticate cu cancer, care ajung cu ambulanța în UPU pot fi redirecționate către IRO doar dacă prezintă o urgență de natură oncologică, în baza acordului de transfer existent, dar în limita locurilor disponibile. Pentru acest lucru, medicul din UPU ia legătura cu medicul de gardă de la institut. În cazul pacienților oncologici care decedează acasă, constatarea decesului revine în sarcina medicului de familie”, a precizat Mirela Alixandru Cimpoi, referent relații publice al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie din Iași.
Publicitate și alte recomandări video