Aplicații folosite în zonele de conflict
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

GADGET, MY LOVE

Aplicații folosite în zonele de conflict

GALERIE
happin
  • happin
- +

Săptămâna aceasta la rubrica „Gadget, my Love” facem o mică legătură între tehnologie și situațiile de criză.
Răspândirea în masă a noilor tehnologii a făcut posibil jurnalismul cetățenesc. În situații de criză, în zone de conflict sau la protestele spontane sau organizate, smartphone-ul îi ajută pe utilizatori să transmită în timp real de la fața locului. Astfel, o avalanșă de filmări pe YouTube, poze pe Facebook și tweet-uri ajunge la noi, de multe ori, cu mult înaintea televiziunilor și a ziarelor.
Protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană sunt cel mai bun exemplu în acest sens. ONG-urile și toți cei care s-au ocupat de organizarea acestor mișcări au ținut populația informată cu ajutorul Internetului, iar oamenii au știu unde să vină pentru a se alătura mulțimii. Mai mult, informațiile din timp real de pe site-urile de sociliazare au avut și un rol utilitar pentru cei care doreau se evite zonele aglomerate unde traficul era blocat din cauza protestelor.
În situațiile mult mai periculoase utilizatorii au început să folosească aplicații de smartphone pentru a localiza cu ușurință zonele ce trebuie evitate. Una dintre acestea este denumită Happin!, iar utilizatorii o folosesc pentru a poziționa pe hartă evenimentele care se întâmplă în jurul lor. Acceastă aplicația a fost realizată cu scopul de a-i ajută pe oameni să circule în siguranță prin orașele în care pot apărea oricând situații periculoase.
Tot în acest scop, la sfărșitul lunii august armata libaneză a lansat o aplicaţie prin care se pot raporta şi primi ştiri despre incidentele de securitate. Aplicația Lebanese Armed Forces - LAF Shield este disponibilă gratuit pentru telefoanele iPhone și cele cu Android și a fost introdusă în dorința de a realiza o „cale directă de comunicare cu cetățenii”. Mulți utilizatori cer dezvoltarea unei versiuni a acestei aplicații și în limba engleză sau franceză pentru a fi utilă și străinilor aflați în zona de conflict.
Firas Waneh, un antreprenor din Liban, dorește să strângă bani prin crowdfunding pentru a finanța un produs cu care utilizatorii vor putea localiza focurile de armă din jurul lor. Viitoarea aplicație Way to Safety va avea la bază o tehnologie asemănătoare cu cea utilizată de armata Statelor Unite ale Americii și va „permite utilizatorilor să înregistreze focurile de armă şi să le trimită către un website, care (n.r. în mai puțin de 30 de secunde) va identifica arma într-o bază de date şi va triangula înregistrările pentru a afla locul şi tipul de luptă”, informează Mediafax.
 
Te așteptăm pe pagina noastră de Facebook pentru discuții: www.facebook.com/GadgetMyLove.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.