anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aplicaţii injurioase

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Maşina se supărase că recalcitrantul conducător auto nu-i respectase instrucţiunile şi a decis să-l ejecteze. Martorii incidentului povesteau că Etonel înjura de mama focului din copac, în timp ce vehiculul îi imputa ca un apucat: „Dobitocule, când spun să mergi la dreapta, păi să mergi la dreapta, tu-ţi iezii mă-ti de pamblicar!”

Fostul meu coleg de şcoală primară - astăzi profesor la Facultatea de Automatizări-Calculatoare -, Etonel Morişcă, s-a remarcat, de tânăr, ca un foarte imaginativ inventator. În ultimii ani, s-a specializat pe maşinării inteligente (care comunică, în timp real, cu omul!) şi, mai ales, pe diverse aplicaţii telefonice interactive. Cică ar fi deţinut, în postură de prototip, un radio de autoturism capabil să-ţi detecteze starea de spirit după mişcările pe care le faci - bruşte, lente, agitate, calme, grăbite, adormite etc. - la intrarea în maşină şi, în funcţie de concluzie, să-ţi pună automat postul adecvat contextului: muzică simfonică, rock, pop, ştiri, cultură ori religie. De asemenea, a realizat o aplicaţie de telefon mobil pentru pescari. Conectat la undiţele şi lansetele lăsate în apă - prevăzute cu senzori -, celularul îl anunţă pe posesor când să vină şi să scoată peştele din cârlig. A mai construit un barometru care te informează verbal cum va fi vremea în următoarele ore, o maşină de tocat vorbitoare, aptă să-ţi sugereze cantităţile de condimente necesare în funcţie de preparat, un irigator (grăitor) de plante de apartament şi altele. Morişcă era un geniu. Din păcate, se confrunta cu o mare problemă temperamentală, ce împiedica omologarea fabuloaselor sale invenţii. Avea o gură slobodă. Pe scurt, profesorul vorbea urât. Înjura gratuit. Pe parcursul conversaţiilor, folosea injurii, neţinând cont de împrejurarea în care se afla. Lumea se învăţase cu slăbiciunea de limbaj etalată, cu asupra de măsură, de Etonel şi nu se supăra, însă ciudatul obicei „a iradiat”, cum ar veni, şi înspre maşinăriile lui interactive. Ca să fiu exact, toate vocile de pe aplicaţiile şi din aparatele create de informatician înjurau birjăreşte ori, cel puţin, se exprimau injurios...

Radioul de autoturism, „radarul” de sentimente, te conecta, într-adevăr, la frecvenţa considerată adecvată momentului, dar, dacă tu n-aveai chef de zgomot şi închideai complet device-ul sau, Doamne fereşte, mutai pe un alt post - preferat de tine -, drăcia în cauză era programată să te ia la insulte. „Băăăi, cretinule şi făăă, cretino”, rostea cavernos, „ce faci, băăăi ori făăă? Io mă chinui acilea să-ţi fiu pe plac şi tu o frigi ca proasta-n târg? Bovan sau văcuţă ce eşti!” Cu celelalte era chiar mai greu. Te bălăcăreau direct, fără să le încalci „voia”, cumva, în prealabil. Aplicaţia de prindere a peştilor striga la bietul pescar prin telefon: „Giţălule, nu mai paşte atâta în pridvor! Vezi că ai rechin la râmă, ‘tu-ţi morţii mă-ti de ratat!” Barometrul te atenţiona: „Maimuţoi apatic şi maimuţoaică nefericită, să nu vă uitaţi umbrelele azi, că vi se vor mura total blănile şi nu vă vor mai primi ăştia înapoi la Grădina Zoologică! Prostănacilor care sunteţi!” În sfârşit, robotul de tocat urla ca un apucat - „Mai pune piper şi usturoi, grijania mă-ti, că prepari mici, nu bezele!” -, iar irigatorul de plante zicea tăios - „Aţi uitat din nou să-mi turnaţi apă pentru udat, băga-v-aş banii la CEC, boschetarilor!” Ca atare, deşi mulţi potenţiali producători ai gadget-urilor se arătau extrem de interesaţi de preluarea invenţiilor şi de introducerea lor pe piaţă la scară largă, negocierile se împotmoleau la conţinutul „conversaţiilor” susţinute de maşinării. Etonel nu accepta nici mort ca formulele de adresare ale creaţiilor sale să fie altele decât cele din prototip, adică injurioase. Treptat, companiile abandonau discuţiile cu el şi căutau savanţii de pe alte meleaguri. Morişcă rămânea un inventator trăsnit, ostracizat, cu o măruntă şi tristă anvergură locală.

Regretam cu toţii faptul, întrucât ne-am fi dorit să beneficiem de unele dintre creaţiile infatigabilului universitar. De exemplu, eu mi-aş fi cumpărat „televizorul cu preaviz”, cum i se spunea în comunitatea noastră academică. |sta te anunţa, nefiind deschis, ce se întâmpla pe diverse canale: „Uăi, tolomacule, vezi că se bat protestatarii cu jandarmii, dă pe ştiri, nu mai dormi în papuci!”, „Să nu te pună Sfântu’ să te uiţi la finală, că o ia pe cocoaşă Simona!” ori, dimpotrivă, „Deschideţi, nenorociţilor, televizorul, că bate Halep!”, „Ai grijă, bă amnezicule, că ai film bun diseară pe HBO! Premieră, caşalotule!” O minunăţie sortită izolării din cauza apetitului lui Morişcă pentru sordid! Etonel a suferit, la un moment dat, un accident bizar. În plin trafic, a zburat din maşina proprie, prin acoperişul cu trapă, în vârful unui copac. Mi-au zis colegii că inventase un sistem complex de GPS, cu posibilitatea de catapultare a şoferului în cazul unei ciocniri iminente. Acum nu fusese vorba despre vreun pericol de tamponare. Maşina se supărase că recalcitrantul conducător auto nu-i respectase instrucţiunile şi a decis să-l ejecteze. Martorii incidentului povesteau că Etonel înjura de mama focului din copac, în timp ce vehiculul îi imputa ca un apucat: „Dobitocule, când spun să mergi la dreapta, păi să mergi la dreapta, tu-ţi iezii mă-ti de pamblicar!”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.