anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Advertorial (P)

Aplicațiile digitale,viitorul în medicina dentară? - prof.univ.dr.Norina FORNA

GALERIE
coldent
  • coldent
- +

Abordarea terapeutică optimă a pacientului edentat parţial constituie întotdeauna o provocare pentru medicii dentişti. Respectarea cu stricteţe a principiilor de tratament protetic, cu obţinerea de rezultate funcţionale şi estetice optime, este dificilă în cazurile de edentaţie parţială întinsă care necesită reabilitare orală complexă.

În acest context, Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi (CMD) Iaşi în parteneriat cu  Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie (ADRE) şi Societatea Română de Reabilitare Orală (SRRO) a organizat, între 14 - 15 decembrie 2018, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Al VIII-lea Simpozion al Colegiului Medicilor Dentişti cu tema: “Medicina Dentară, clasic versus digital”.  În cadrul acestui simpozion au fost abordate o multitudine de subiecte de actualitate din care poate fi remarcat domeniul aplicaţiilor digitale în medicina dentară, care oferă noi perspective de creştere privind performanţele profesionale ale medicilor dentişti cât şi confortul şi satisfacţia pacienţilor. Lansarea filialei Iași a Societăţii de Antropologie „Francisc I. Rainer” a reprezentat o ocazie de a prezenta posibilităţile de utilizare ale aplicaţiilor digitale în măsurarea parametrilor osoşi la nivelul sistemului oro-cranio-facial.

Dintre aplicaţiile digitale prezentate, atrage atenţia sistemul 3D de navigare în implantologie Robodent (GmBH, Germania), achiziţionat în 2011 de Facultatea de Medicină Dentară a U.M.F. „Grigore T.Popa” Iaşi prin intermediul proiectului POSDRU 62208. În condiţiile în care succesul pe termen lung al tratamentului modern implanto-protetic al edentaţiei parţiale întinse este dependent de inserarea corectă şi precisă a implantelor dentare şi de realizarea unui design optim al viitoarei lucrări protetice pe implante, acest sistem revoluţionar este extrem de util în optimizarea planului de tratament implanto-protetic al pacienţilor edentaţi şi în asigurarea condiţiilor optime pentru evitarea complicaţiilor şi menţinerea pe termen lung a viitoarei restaurări protetice.

                                                                    Sistem Robodent de navigare 3D în implantologie

În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de aplicaţii digitale cu rol în planificarea tratamentului protetic, bazate pe tehnici de evaluare a ofertei osoase şi de planificare virtuală a inserării implantelor, de tipul PlanMeca Romexis, X-Guide (X-Nav Technologies) sau Galileos Implant (Dentsply Sirona); aplicaţii digitale care permit optimizarea planificării tratamentului protetic şi a colaborării cu tehnicianul dentar, de tipul ImplantStudio (3Shape); aplicaţii digitale care permit fabricarea ghidului chirurgical (cu rol major în creşterea preciziei de inserare a implantelor) pe baza informaţiilor oferite de un software de analiză a imaginilor furnizate de examenul computer-tomografic, de tipul sistemelor Sicat Optiguide (Dentsply Sirona) sau Digital Dental System (DSD). O altă aplicaţie digitală interesantă, utilizată de peste 25.000 dentişti în întreaga lume, este Digital Smile Design (3Shape), care favorizează fabricarea de lucrări protetice pe baza unor modele digitale motivaţionale prezentate pacientului în etapa iniţială; acestea pot fi ulterior transformate în modele tridimensionale.

Importanţa extinderii aplicaţiilor digitale în practica curentă, radiologică şi clinică, clasică şi modernă, a fost accentuată prin prezentarea factorilor care limitează sau reduc rata de succes a terapiei implantare şi protetice realizate prin metodele convenţionale.

În acest context, este necesară integrarea pe scară largă a aplicaţiilor digitale în medicina dentară luând în considerare faptul că nici o tehnologie nu poate înlocui cunoştiinţele, abilităţile practice şi experienţa medicului dentist.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.