Aplicațiile digitale,viitorul în medicina dentară? - prof.univ.dr.Norina FORNA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial (P)

Aplicațiile digitale,viitorul în medicina dentară? - prof.univ.dr.Norina FORNA

GALERIE
coldent
 • coldent
- +

Abordarea terapeutică optimă a pacientului edentat parţial constituie întotdeauna o provocare pentru medicii dentişti. Respectarea cu stricteţe a principiilor de tratament protetic, cu obţinerea de rezultate funcţionale şi estetice optime, este dificilă în cazurile de edentaţie parţială întinsă care necesită reabilitare orală complexă.

În acest context, Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi (CMD) Iaşi în parteneriat cu  Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie (ADRE) şi Societatea Română de Reabilitare Orală (SRRO) a organizat, între 14 - 15 decembrie 2018, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Al VIII-lea Simpozion al Colegiului Medicilor Dentişti cu tema: “Medicina Dentară, clasic versus digital”.  În cadrul acestui simpozion au fost abordate o multitudine de subiecte de actualitate din care poate fi remarcat domeniul aplicaţiilor digitale în medicina dentară, care oferă noi perspective de creştere privind performanţele profesionale ale medicilor dentişti cât şi confortul şi satisfacţia pacienţilor. Lansarea filialei Iași a Societăţii de Antropologie „Francisc I. Rainer” a reprezentat o ocazie de a prezenta posibilităţile de utilizare ale aplicaţiilor digitale în măsurarea parametrilor osoşi la nivelul sistemului oro-cranio-facial.

Dintre aplicaţiile digitale prezentate, atrage atenţia sistemul 3D de navigare în implantologie Robodent (GmBH, Germania), achiziţionat în 2011 de Facultatea de Medicină Dentară a U.M.F. „Grigore T.Popa” Iaşi prin intermediul proiectului POSDRU 62208. În condiţiile în care succesul pe termen lung al tratamentului modern implanto-protetic al edentaţiei parţiale întinse este dependent de inserarea corectă şi precisă a implantelor dentare şi de realizarea unui design optim al viitoarei lucrări protetice pe implante, acest sistem revoluţionar este extrem de util în optimizarea planului de tratament implanto-protetic al pacienţilor edentaţi şi în asigurarea condiţiilor optime pentru evitarea complicaţiilor şi menţinerea pe termen lung a viitoarei restaurări protetice.

                                                                    Sistem Robodent de navigare 3D în implantologie

În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de aplicaţii digitale cu rol în planificarea tratamentului protetic, bazate pe tehnici de evaluare a ofertei osoase şi de planificare virtuală a inserării implantelor, de tipul PlanMeca Romexis, X-Guide (X-Nav Technologies) sau Galileos Implant (Dentsply Sirona); aplicaţii digitale care permit optimizarea planificării tratamentului protetic şi a colaborării cu tehnicianul dentar, de tipul ImplantStudio (3Shape); aplicaţii digitale care permit fabricarea ghidului chirurgical (cu rol major în creşterea preciziei de inserare a implantelor) pe baza informaţiilor oferite de un software de analiză a imaginilor furnizate de examenul computer-tomografic, de tipul sistemelor Sicat Optiguide (Dentsply Sirona) sau Digital Dental System (DSD). O altă aplicaţie digitală interesantă, utilizată de peste 25.000 dentişti în întreaga lume, este Digital Smile Design (3Shape), care favorizează fabricarea de lucrări protetice pe baza unor modele digitale motivaţionale prezentate pacientului în etapa iniţială; acestea pot fi ulterior transformate în modele tridimensionale.

Importanţa extinderii aplicaţiilor digitale în practica curentă, radiologică şi clinică, clasică şi modernă, a fost accentuată prin prezentarea factorilor care limitează sau reduc rata de succes a terapiei implantare şi protetice realizate prin metodele convenţionale.

În acest context, este necesară integrarea pe scară largă a aplicaţiilor digitale în medicina dentară luând în considerare faptul că nici o tehnologie nu poate înlocui cunoştiinţele, abilităţile practice şi experienţa medicului dentist.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X