anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Apocalipsa după Turchin

GALERIE
Pavel Lucescu
 • Pavel Lucescu
- +

La un moment dat, creşterea insecurităţii devine costisitoare: elitele trebuie să-i liniştească pe cetăţenii nemulţumiţi cu ajutoare şi gratuităţi. În cele din urmă, statul epuizează toate soluţiile pe termen scurt, iar ceea ce era până atunci o civilizaţie coerentă se dezintegrează.

Peter Turchin este expert mondial în gândaci de pin. Predă la Universitatea Connecticut şi susţine că lumea, în frunte cu Statele Unite, e măcinată de „o triadă întunecată de maladii sociale”. Şi anume, de o clasă de elită supradimensionată, de o scădere a nivelului de trai în rândul populaţiei generale şi de un stat tot mai incapabil de a susţine echilibrele bugetare.

Turchin a creat o arhivă digitală de date istorice şi arheologice şi îşi bazează concluziile privind viitorul apropiat , pe modelarea datelor a peste 10 000 de ani de istorie a omenirii. Prin codificarea înregistrărilor sale, el e capabil să determine mărimea clasei de elită-aspirantă din diferite ţări şi perioade istorice, cum ar fi membrii clasei nobiliare din Franţa medievală care nu mai aveau castele şi alte proprietăţi imobiliare pe care să le stăpânească, sau numărul de avocaţi americani care nu-şi găsesc un loc în barouri sau un job decent.

Ross Douthat, editorialist la New York Times, considerase cândva că modelarea istorică a lui Turchin nu este convingătoare, dar anul 2020 l-a făcut credincios: „În acest moment”, a recunoscut recent Douthat într-un podcast, „simt că trebuie să-i acordăm mai multă atenţie”. Turchin e comparat deja cu alţi autori de „megaistorii”, precum Yuval Noah Harari.

Dintre cei trei factori care vor determina violenţa socială, cel mai important este cel legat de „supraproducţia elitelor”, şi anume tendinţa claselor conducătoare ale unei societăţi de a creşte mai repede decât numărul de posturi pe care membrii lor le pot ocupa.

Turchin susţine că o clasă conducătoare poate creşte biologic, cum e în Arabia Saudită, „unde prinţii şi prinţesele se nasc mai repede decât pot fi create roluri regale pentru ei”, în timp ce în alte ţări, cum e cazul Statelor Unite, „elitele se supraproduc prin mobilitate ascendentă economică şi educaţională”. În SUA, tot mai mulţi oameni se îmbogăţesc şi tot mai mulţi se educă, dar „problemele încep atunci când banii şi diplomele de la Harvard devin precum titlurile regale în Arabia Saudită: dacă o mulţime de oameni le au, dar numai unii au putere reală, cei care nu au putere se întorc în cele din urmă împotriva celor care au”.

În Statele Unite, spune Turchin, poţi vedea din ce în ce mai mulţi aspiranţi luptând pentru un singur loc de muncă, să zicem, la o firmă de avocatură prestigioasă, sau pentru o poziţie guvernamentală influentă.

„O parte dintre elite se vor converti în contra-elite”, susţine Turchin, care dă exemplu lui Trump, dar şi a oamenilor din jurul lui, cum ar fi Steve Bannon, un „exemplu paradigmatic” de contra-elită, crescut în clasa muncitoare, cu Harvard Business School, îmbogăţit ca bancher de investiţii şi care a revendicat şi a ajuns la un moment dat la putere abia după ce s-a aliat cu oamenii de rând, împotriva elitei mainstream.

Dacă nivelul de trai al oamenilor de rând scade în raport cu ceea ce aveau înainte, aceştia acceptă ofertele contra-elitelor, dar „declanşatorul final al colapsului, spune Turchin, tinde să fie insolvenţa statului”. La un moment dat, creşterea insecurităţii devine costisitoare: elitele trebuie să-i liniştească pe cetăţenii nemulţumiţi cu ajutoare şi gratuităţi. În cele din urmă, statul epuizează toate soluţiile pe termen scurt, iar ceea ce era până atunci o civilizaţie coerentă se dezintegrează.

Problemele sunt structurale, iar procesul anevoios de schimbare democratică nu le poate rezolva la timp pentru a preveni haosul, mai susţine Turchin.

Teoria lui Turchin poate părea prea apocaliptică, la rând cu multe altele care au mai apărut în ultimele două decenii, dar fundamentarea Big Data, întinsă pe 10 000 de ani de istorie, îl face destul de credibil. Şi nu doar asta, ci şi ceea ce deja trăim de câţiva ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.