„Apostolul lupilor“ și ocrotitorul României, Sfântul Andrei, celebrat astăzi

vineri, 30 noiembrie 2018, 03:00
2 MIN
 „Apostolul lupilor“ și ocrotitorul României, Sfântul Andrei, celebrat astăzi

Creştinii ortodocşi români îl celebrează astăzi, vineri, 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei. Cu atât mai mult decât în alţi ani, ziua aceasta este importantă în ajunul Centenarului reîntregirii României întocmai prin faptul că Sfântul Andrei este considerat a fi Ocrotitorul României.

Născut evreu, fără a fi cunoscut dacă An­drei era numele său real, de celebrarea acestuia se leagă mai multe tradiţii şi obiceiuri care umbresc componenta religioasă, noaptea de Sfântul Andrei fiind cunoscută ca fiind una de „Halloween“, după numele sărbătorii de tip american, şi se leagă de aceasta mai multe tradiţii şi obiceiuri.

Usturoiul apare tematic în tra­diţiile populare ca fiind cel care îi apără pe oameni de spiritele rele care ies în noapte în lume, unele dintre cele mai abstracte spuse din popor invocând faptul că lupii vor prinde voce de om, iar cei muşcaţi de lupi se transformă în vârcolaci. Astfel, în sate, încă se mai foloseşte usturoiul pentru a fi atârnat la intrarea în casă, ungându-se pragul uşii şi tocurile ferestrelor, dar şi în grajdurile animalelor sau pentru a fi folosit pentru a face cruci ce îndepărtează spiritele rele.

Acest lucru are trimitere şi în istoria romană, unde apostolul Andrei este numit „apostolul lupilor“, fiind legate şi de unele sanctuare ale dacilor, al căror simbol era lupul. Tradiţia spune, legat de acest aspect, că un lup care a stat alături de daci la căderea cetăţii Sarmizegetusa în lupta cu romanii l-ar fi dus pe Apostolul Andrei către o peşteră din Dobrogea, unde s-a adăpostit, peştera care este până astăzi punct de pelerinaj pentru zeci de mii de creştini din ţară. Aceasta se află la patru kilometri de localitatea Ion Corvin, din judeţul Constanţa, şi se presupune că apostolul a rămas acolo atât timp cât a propăvăduit pe teritoriul românesc.

Tot acum este cunoscută şi tradiţia ca fetele care vor să se mărite îşi vor afla ursita după ce dorm noaptea cu un fir de busuioc sub pernă şi îşi visează, astfel, viitorul soţ. Iar apoi, pentru a-l cuceri pe cel visat, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos şi pun pe acesta trei cărbuni încinşi, rostind o incantaţie. Cu gura în jos vor fi întoarse şi toată cănile sau vasele dintr-o gospodărie în care oamenii se tem că vor intra spiritele rele.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii