ApR a intrat in campania electorala

luni, 06 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 ApR a intrat in campania electorala

La Brasov a avut loc, la sfirsitul saptaminii trecute, prima Conferinta Nationala a ApR, la care presedintele Teodor Melescanu a prezentat programul de guvernare al partidului sau, in eventualitatea in care iese invingator la alegerile generale de anul viitor. Melescanu a facut public un program intitulat "Romania 2000", redactat impreuna cu fostul premier, Theodor Stolojan, pe care ApR il va propune pentru functia de prim-ministru, daca va cistiga alegerile. Programul ApR este structurat pe trei capitole si cuprinde masuri de reforma politica, economica si sociala.
Cel mai interesant capitol din programul ApR pare cel referitor la reforma politica: vot uninominal, Parlament unicameral in alegerile din 2004, reducerea numarului de parlamentari si renuntarea la algoritm sint citeva dintre promisiunile politice ale ApR. Teodor Melescanu spune ca reforma politica va ajunge si la institutia prezidentiala. El a lansat conceptul de "a treia republica". Melescanu spune ca, acum, Romania nu are nici presedinte puternic, nici premier in masura sa rezolve problemele tarii, si ca ar fi o republica jumatate prezidentiala, jumatate parlamentara. "Presedintele promite de toate in campania electorala, pentru ca apoi sa se plinga de lipsa de prerogative" – afirma liderul ApR. Asa ca ApR va organiza, daca va ajunge la guvernare, un referendum, pentru ca cetatenii sa poata opta pentru un presedinte cu atributii executive reale, ales prin vot sau pentru unul cu prerogative simbolice, numit de Parlament, situatie in care puterea de decizie va fi in miinile premierului.
Masurile economice prezentate la Conferinta Nationala a ApR propun un program social-democrat cu accente liberale, care vizeaza dezvoltarea sectorului privat, a agricultulturii. In privinta reformei sociale in Romania, ApR sustine ca are un program national pe termen scurt de combatere a saraciei. Programul cuprinde masuri de indexare a pensiilor si a salariilor in functie de rata inflatiei, completarea cheltuielilor cu plata intretinerii si a energiei electrice pentru familiile sarace sau majorarea alocatiilor pentru copii.
Conform programului de guvernare al ApR, "Romania 2000", dupa republica sistemului comunist si dupa cea configurata de Constitutia Romaniei, avem nevoie de o a treia republica pentru a aseza institutiile, practicile si moravurile politice in acord cu interesele cetatenilor. De aceea – spun liderii ApR – se va organiza un referendum, dupa care, in functie de rezultatele acestuia se va modifica actuala Constitutie a tarii.
ApR a adoptat si un Cod de conduita in alegeri. Membrii ApR care candideaza in alegerile locale sau parlamentare trebuie sa respecte cele 16 "porunci" ale lui Melescanu. Ei trebuie, printre altele, sa nu promita mai mult decit pot face, sa fie cumpatati, sa nu sfideze pe nimeni, sa nu batjocoreasca defectele fizice ale adversarilor politici, sa nu cada prada ingimfarii si sa evite limbajul suburban.
16 vicepresedinti
Biroul executiv largit al ApR l-a desemnat, vineri seara, in functia de secretar general pe Paul Dobrescu, decanul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si fost consilier prezidential a lui Ion Iliescu, iar fostul ministrul al Apararii, Gheorghe Tinca si Mihai Erbasu au fost numiti vicepresedinti, numarul persoanelor care ocupa aceasta functie in ApR ajungind astfel la 16.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii