anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Aproape 22.000 de demisii, în judeţ Iaşi, anul trecut. Ce le motivează?

GALERIE
job-demisie-800x445
 • job-demisie-800x445
- +

Conform datelor oficiale, anul trecut, au fost înregistrate în judeţ un număr de 21.695 de demisii, cu 10% mai mult faţă de anul trecut. “Îmi voi deschide o afacere în acelaşi domeniu de activitate”, ne-a spus un bărbat care tocmai a ales să plece de la vechiul loc de muncă. “În faţa acestui trend, angajatorii trebuie să îşi reconsidere atât ofertele de angajare, cât şi sistemele de retenţie a angajaţilor actuali”, explică un profesor de la FEAA.

Pandemia a schimbat dinamica pieţei muncii locale. La aproape doi ani după ce mii de ieşeni rămâneau fără un loc de muncă deoarece firmele au fost nevoite să îşi restrângă sau închidă activitatea pe perioada instituirii stării de urgenţă (martie 2020), iar ulterior în starea de alertă, lucrurile s-au schimbat între timp.

Chiar dacă vorbim încă despre un climat economic plin de incertitudini pe fondul crizei de sănătate publică, oamenii au prins curaj şi au ales să demisioneze anul trecut fie pentru o carieră într-un domeniu nou, fie pentru un loc de muncă mai bine plătit sau să îşi deschidă o afacere.

Demisiile au curs în mediul privat

Potrivit informaţiilor transmise „Ziarul de Iaşi”de către Inspecţia Muncii, în anul 2021 s-au înregistrat 21.695 de demisii la nivelul judeţului Iaşi, mai multe cu aproape 10% faţă de anul 2020, când au fost 18.976 de contracte de muncă încetate pentru temeiurile legale Art. 81 din Codul Muncii.

Dintre aceşti oameni care au ales să „îşi părăsească şefii” anul trecut, 20.522 lucrau în mediul privat, iar restul la stat. Datele furnizate nu conţin însă informaţii cu privire la anumite categorii de salariaţi, cum ar fi magistraţi din cadrul MApN, MAI, funcţionari publici cu statut special şi alte categorii reglementate prin legi speciale.

Mihai N. are 30 de ani. Inginer de profesie, a lucrat mulţi ani la un service auto din Iaşi, însă zilele trecute a decis să părăsească firma pentru a-şi încerca norocul pe cont propriu.

„Chiar dacă nu am ce reproşa angajatorului, fiind plătit chiar foarte bine, în urmă cu o săptămână m-am hotărât să îmi prezint demisia. Îmi voi deschide o afacere în acelaşi domeniu de activitate. Îmi va fi poate mai greu la început, dar trebuie să încerc”, ne-a spus bărbatul.

Ce pot face angajatorii?

Chiar dacă la prima vedere nu pare o creştere spectaculoasă a numărului celor care sunt dispuşi să renunţe de bunăvoie la locurile de muncă, specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca fenomenul să capete amploare pe parcursul anilor, odată ce munca de la distanţă a devenit populară în rândul companiilor din întreaga lume.

De altfel, dacă ne raportăm la situaţie luând în calcul cifrele de la nivel naţional, cu 450.000 de români care au renunţat anul trecut la joburile pe care le aveau (plus 60% faţă de 2020), fenomenul „Marea Demisie”, care a cuprins Statele Unite, bate şi la uşa României.

Conf. univ. dr. Andrei Ştefan Neştian, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi, arată că această creştere a numărului de demisii poate fi înţeleasă doar în contextul creşterii fenomenului muncii de acasă, care a adus un nou nivel de libertate operaţională pentru angajat în relaţia sa cu angajatorul, generând şi un nou sentiment de libertate profesională.

„Majoritatea demisionarilor pleacă după ce găsesc un loc de muncă mai bun, deci este de aşteptat ca puţini dintre ei să fie şomeri. În condiţiile din ultimul an, o să îi găsim reangajaţi în firme din domenii care nu au avut activitatea limitată de măsurile anti-pandemice, în relaţii de angajare internaţională, lucrând online direct pentru angajatori din ţări europene, sau lucrând pentru mai mulţi angajatori simultan prin contracte de colaborare part time, pe bază de proiecte sau de intervenţie la cerere. Această creştere a numărului de demisii arată un trend de creştere a numărului angajaţilor activi pe piaţa muncii, care acţionează nu doar pentru a-şi schimba job-ul, ci pentru a schimba chiar natura relaţiei lor cu angajatorii. În faţa acestui trend, angajatorii trebuie să îşi reconsidere atât ofertele de angajare, cât şi sistemele de retenţie a angajaţilor actuali”, explică profesorul.

Cele mai multe demisii au fost înregistrat în industrie

Domeniul cu cele mai multe demisii în judeţul Iaşi pe anul trecut a fost industria prelucrătoare, cu 3.667 de oameni care şi-au părăsit locul de muncă, urmat de domeniul comerţ cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor - cu 3.556 de demisii, construcţii - 3.082 şi hoteluri şi restaurante - 2.614.

La polul opus, respectiv domeniile în care s-au înregistrat cele mai puţine demisii au fost industria extractivă - cu 11 contracte de muncă încetate pe baza Art. 81 din Codul Muncii, activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale - tot 11 demisii, în timp ce în domeniul activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic/activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu au fost 2 demisii.

Câte contracte au fost încetate în total

Datele care ne-au fost transmise de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi denotă oarecum un echilibru pe piaţa muncii dacă ne referim la contractele de muncă încetate din varii motive, nu doar prin demisie, şi contractele (noi) de muncă înregistrate de angajatori.

Astfel, dacă anul trecut în baza de date a instituţiei ieşene figurau 100.819 de contracte individuale de muncă încetate (din cauze diverse prevăzute de lege), numărul contractelor individuale de muncă înregistrate de angajatori în anul 2021 a fost mai mare, mai exact 113.657.

Comparativ, în anul 2020 (mai puţin luna martie, precizează ITM Iaşi) au fost 87.168 de contracte individuale de muncă încetate, iar numărul contractelor individuale de muncă înregistrate de angajatori în acelaşi an (tot fără luna martie) a fost 94.898. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.