Aproape 30 de tramvaie ale CTP Iaşi, date la casare. Acestea fac loc celor 32 de tramvaie nou-nouţe

luni, 19 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Aproape 30 de tramvaie ale CTP Iaşi, date la casare. Acestea fac loc celor 32 de tramvaie nou-nouţe

Aproape 30 de tramvaie din parcul de vehicule al CTP vor fi casate. Este vorba despre tramvaie GT4 şi BE 8/8 care au fost puse în circulaţie în Iaşi în perioada 1998 – 2010. 

Toate vehiculele au fost achiziţionate după ce au rulat în alte oraşe europene. Casarea a fost decisă în principal în contextul în care Iaşul a achiziţionat 32 de tramvaie noi.

„Tramvaiele au un grad ridicat de uzură, durată de viaţă expirată, sunt retrase din circulaţie, iar repunerea în funcţiune este practic imposibilă, motivat de afectarea structurii de rezistenţă ca urmare a coroziunii sau lipsa pieselor de schimb ca urmare a tehnologiilor depăşite utilizate la construcţia acestora”, este unul dintre motivele invocate de CTP pentru casare.

O altă problemă este faptul că în curând va fi demolat depoul CTP din capăt Dacia (va fi reconstruit), iar operatorul de transport se va confrunta cu „o criză acută de spaţiu” pentru gararea tramvaielor, în condiţiile în care toate activităţile vor fi relocate temporar în depoul de la Gară.

CTP mai propune casarea a cinci vehicule din parcul auxiliar (utilaje vechi de întreţinere înlocuite, între timp, cu altele noi) şi diverse echipamente printre care se numără peste 100 de camere video care nu mai sunt în folosinţă.

Valoare totală a bunurilor propuse spre casare trece pragul de un milion de lei. Primăria are nevoie de acordul Consiliului Local (CL) pentru casarea bunurilor, o hotărâre în acest sens fiind aşteptată în ultima şedinţă din acest an care va avea loc joi. 

Comentarii