anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Aproape jumătate din cimitirul Eternitatea devine monument istoric

GALERIE
cimitir eternitate
 • cimitir eternitate
- +

„Zona vizată de propunerea de clasare cuprinde zona veche şi cimitirele eroilor români, ruşi şi germani“, a declarat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură

Cimitirul Eternitatea va deveni mo­nument istoric. Municipalitatea a solicitat includerea unei bune părţi a cimitirului pe lista naţională a monumentelor istorice, dosarul avizat favorabil de Comisia Zonală a Monumentelor fiind trimis spre aprobare la Bucureşti. „Ci­mitirul este unul dintre cele mai vechi din Iaşi, iar aici sunt înmor­mântate numeroase personalităţi ale Iaşului. Dincolo de funcţiunea sa edilitară, cimitirul adăposteşte un număr important de monumente memoriale care se cuvine a fi protejate. Zona vizată de propunerea de clasare cuprinde apro­ximativ 40% din suprafaţa totală a ci­mitirului, respectiv zona veche a sa şi cimitirele eroilor români, ruşi şi germani. A fost realizat un regulament de intervenţie în zonă, care va fi pus în aplicare“, a declarat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional.

Din cadrul cimitirului Eternitatea, 34 de monumente funerare aveau deja statut de monumente istorice. Au fost întocmite documentaţii pentru alte 43 de monumente, iar întregul ansambul va fi clasat ca monument. Printre cele 43 de monumente funerare propuse spre includere în viitoarea zonă protejată se numără cel al poetei Otilia Cazimir, al generalului din timpul Războiului de Independenţă Mihail Cristodulo Cher­chez, al fostului primar Scarlat Pastia, al arhitectului George Matei Cantacuzino, al cofetarului Richard Tuffli, vechea capelă mortuară, ca şi ansamblul mausoleului eroilor români din 1877, 1916-1918 şi 1941-1945.

Clasarea unei părţi a cimitirului Eternitatea ca monument istoric nu va împiedica viitoarele înhumări. „Nu se pune problema ca cei care deţin loturi în zona protejată să nu le poată utiliza. Protejarea ansamblului se referă la partea supraterană, nu la cea subterană. Dacă cineva inten­ţionează să construiască un monument funerar, va trebui să obţină un aviz şi de la noi. Nu vom putea aproba piramide sau monumente din marmură neagră cu maşini sau turnuleţe sculptate. Cimitirul Eternitatea repre­zintă o pagină importantă din istoria Iaşului, care trebuie conservată“, a spus Băbîi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.