
Aproape jumătate dintre elevii din județul Iași nu au promovat simularea examenului de Bacalaureat

Deși rezultatele din județul Iași au fost peste media națională, aproape jumătate dintre elevi din clasele a XII-a și a XIII-a seral/frecvenţă redusă nu au reușit să promoveze simularea examenului de Bacalaureat, organizată în luna martie de Ministerul Educației și Cercetării.
Decalajele între filiere și profiluri rămân semnificative, iar unele discipline, precum Fizica – filiera tehnologică și Biologia vegetală și animală, au înregistrat niveluri de promovare sub 15%.
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a publicat Raportul privind simularea examenului de Bacalaureat, organizată de Ministerul Educației și Cercetării în perioada 24-26 martie. În județul Iași, 54,53% dintre elevi au promovat simularea examenului de Bacalaureat. Condiția de promovare este obținerea cel puțin a notei 5 la fiecare probă scrisă și a unei medii generale de cel puțin 6. Prin comparație, la simularea din decembrie 2024, cea organizată de ISJ Iași, doar 39,43% dintre participanți au promovat proba.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Ziarul de Iași” a transmis încă de săptămâna trecută că media obținută la nivelul județului Iași, la fiecare dintre cele trei probe, depășește media obținută la nivel național. La nivel județean, rata de promovare la Limba și literatura română este de 72,14%, cu 5,3 procente peste rata de 66,84% înregistrată la nivel național. În cazul probei obligatorii a profilului (Matematică sau Istorie), nivelul de promovare, la nivelul județului, a atins 69,82%, cu 6,54 peste nivelul național. Și în cazul probei la alegere a profilului și specializării procentul celor care au promovat în județul Iași este peste cel național, întrucât rata de promovare în județ este de 73,11%, în timp ce la nivel național este 69,46%.
Decalaj de 40 de procente între filierele teoretică și tehnologică, la Limba și literatura română
Dintre cei 4.555 de elevi care au susținut proba de Limba și literatura română la simularea din județul Iași, 3.286 au obținut cel puțin nota 5, ceea ce a dus rata de promovare la nivel județean la 72,14%.
Elevii din liceele teoretice au obținut rezultate semnificativ mai bune, cu un procent de promovare de 91,57% din totalul celor 2.170 de participanți – cu aproape 20 de puncte procentuale peste media județeană. În schimb, elevii din liceele vocaționale au avut o rată de promovare apropiată de media generală, de 73,08%.
Diferențele dintre filiere rămân semnificative. În timp ce rezultatele elevilor de la teoretic sunt constante și ridicate, cei de la filiera tehnologică continuă să înregistreze dificultăți, peste jumătate dintre aceștia nereușind să atingă pragul minim de promovare, ceea ce generează un decalaj de peste 40 de puncte procentuale față de filiera teoretică.
În ceea ce privește tranșa de note predominantă, ISJ Iași arată în raport faptul că, la nivel județean, notele situate în intervalul 5,00-5,99 sunt cele mai vizibile, fiind obținute de 21,89% dintre candidați. Pe filiere de studiu, tranșele predominante de note sunt următoarele: filiera teoretică – 21,61%; filiera tehnologică – 29,60%, filiera vocațională – 29,61%.
„Analiza tranșelor de note obținute la nivel județean în cadrul celor două simulări organizate în anul școlar 2024-2025 evidențiază ampla reprezentare a tranșei notelor cuprinse între 5.00-5.99, însă și o reducere a ponderii tranșelor situate în zona superioară a notării, mai ales în privința notelor cuprinse între 7.00-7.99 și 8.00-8.99. Aceste variații, mai ales în sensul unei involuții pe parcursul unui an școlar, subliniază faptul că rezultatele elevilor pot fi în mare măsură dependente de modul în care sunt construiți itemii specifici probei”, se arată în raportul realizat de ISJ Iași.
Peste jumătate dintre elevii de la filiera tehnologică nu au notă de trecere la Matematică
64,46% dintre elevii care au susținut proba obligatorie a profilului și specializării la Matematică au trecut proba. Dacă la profilurile matematică-informatică, științe ale naturii și pedgogic procentul celor care au promovat depășește 75%, în cazul filierei tehnologice mai puțin de jumătate (46,02%) dintre participanți au reușit să obțină cel puțin nota 5,00.
La nivel județean, cele mai multe note la Matematică sunt din intervalul 8,00-8,99. Cele mai multe note din partea superioară ca grilei de notare au fost obținute la profilurile științe ale naturii și matematică-informatică. Mai exact, 27,01% dintre candidații de la profilul științe ale naturii au obținut note între 9,00 și 9,99, în timp ce la matematică informatică 26,92% dintre participanți au primit note între 8,00 și 8,99. La filiera tehnologică, cei mai mulți elevi (16,72%) au note între 1,00 și 1,99.
„Tranșele de note evidențiază situații contrastante între filiere și profiluri de studiu. Pe de o parte, elevii de la filiera teoretică – specializările matematică-informatică și științe ale naturii – probează un nivel general optim de pregătire și tranșe al căror vârf se află în zona 8.00-8.99 (specializarea matematică-informatică) și 9.00-9.99 (specializarea științe ale naturii), în timp ce profilul tehnologic rămâne, similar simulării din decembrie 2024, cu un vârf plasat în intervalul notelor cuprinse între 1.00-1.99”, arată ISJ Iași în raportul privind simularea examenului de Bacalaureat.
Peste 80% dintre elevi au promovat proba la Istorie
Rata de promovare la proba la Istorie, în județul Iași, a fost de 83,98%. Mai exact, 91,18% dintre candidații de la filiera teoretică au promovat, în timp ce doar 67,38% dintre cei de la filiera vocațională au luat cel puțin nota 5 la această probă.
Comparând cele două filiere de studiu, se observă o polarizare clară a rezultatelor: elevii de la filiera teoretică se remarcă printr-o concentrare semnificativă a notelor în intervalul superior, 9.00–9.99, în timp ce, la filiera vocațională, cele mai frecvente note se regăsesc în intervalul de jos, 5.00–5.99.
Fizica de la profilul tehnologic și Biologia vegetală, cea mai mică rată de promovare
Potrivit datelor din raportul realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, disciplinele de studiu cu proporții ridicate ale elevilor care au obținut note cel puțin egale cu 5 sunt Informatica MI C++ (98.50%), Chimia organică (90.91%), Economie (88.89%), Informatică SN C/C++ (87.50%), Fizică – profil real (84.83%), Geografie (83.82%) și Logică, argumentare și comunicare (81.06%).
Cu un nivel scăzut al rezultatelor rămân disciplinele Fizică – profil tehnologic (5%) și Biologie vegetală și animală (13,16%).
95 de note de 10 în județul Iași, la simularea examenului de Bacalaureat
La simularea organizată de Ministerul Educației și Cercetării, în județul Iași, au fost obținute 95 de note de 10: Matematică (20), Logică, argumentare și comunicare (16), Istorie (13), Informatică MI C/C++ (12), Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană (9), Chimie organică (7), Geografie (7), Fizică – filiera teoretică (5), Limba și literatura română (4) și Chimie anorganică (2).
Cea mai mare medie a probelor a fost 9,93, obținută la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, profil Real, specializarea Științe ale naturii.
Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2025, organizată la nivel național de Ministerul Educației și Cercetării, s-a desfășurat în perioada 24-26 martie. În județul Iași, au fost așteptați să participe 5.301 elevi de a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.
Publicitate și alte recomandări video