Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare

La nivel naţional, procentul este unul sensibil mai mic: circa 30%.

GALERIE
vaccin medic familie
  • vaccin medic familie
- +

Aproape 50% dintre medicii de familie ieşeni au confirmat că vor să participe la campania de vaccinare în cabinetele proprii. Conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, din 438 de medici de familie ieşeni, 192, adică 43%, sunt de acord să imunizeze persoane în cabinetele lor.

„Depinde foarte mult şi de distribuţia lor teritorială, cel mai mult ne-ar fi interesat să fie medici de familie din zonele rurale marginale, unde este greu de ajuns cu echipe mobile sau cu unităţi de vaccinare mobile”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. La începutul acestei luni, dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, preciza că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie ar ajuta la creşterea semnificativă a persoanelor vaccinate la nivelul ţării.

„Eu consider că este o decizie salutară, practic în România sunt 12.000 de medici de familie, iar dacă ar vaccina fiecare câte patru-cinci oameni pe zi, s-ar dubla numărul persoanelor imunizate şi ar fi foarte eficient. Am atinge un număr mare de oameni vaccinaţi şi am putea respira şi noi mai uşuraţi”, preciza atunci medicul. Zilele trecute, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) spuneau că vaccinarea este „cea mai bună soluţie, accesibilă în prezent, pentru a reveni la normalitate”.

Aceştia susţineau însă că această etapă necesită sprijin din partea autorităţilor, pentru a nu fi perturbată activitatea curentă şi pentru a nu se pierde doze de vaccin. Astfel, este nevoie de asigurarea logisticii necesare pentru distribuţia vaccinului la cabinet, simplificarea sistemului de contractare, programare şi raportare, precum şi de stabilirea unui tarif echitabil. Medicii de familie care fac parte din SNMF mai spun că este nevoie de o ajustare a campaniei de comunicare publică.

„Campania trebuie să explice pe înţelesul fiecărui cetăţean importanţa vaccinării rapide şi masive a populaţiei, să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical şi la solicitările pacienţilor noştri. De asemenea, să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziţie pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacţie de respingere în masă, greu de remediat în timp”, au precizat reprezentanţii SNMF. Campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie va începe de pe 4 mai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.