Aproapele şi departele
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aproapele şi departele

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Circulă pe net, de mai bine de o săptămână, un raport întocmit de cercetătorii britanici de la Imperial College London, privind impactul pe care o epidemie provocată de virusul SARS-CoV-2 l-ar putea avea asupra populaţiei din UK şi din SUA. 

Potrivit specialiştilor care au redactat documentul, răspândirea mondială a coronavirusului constituie, după cum am aflat deja, cea mai gravă ameninţare pentru sănătatea publică, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918. După un secol de la consumarea unuia din cele mai crâncene episoade de îmbolnăvire în masă, omenirea se confruntă cu o criză având multiple implicaţii de ordin medical, social, economic şi ideologic. În viziunea autorilor, absenţa unui vaccin şi/sau a unui tratament medicamentos poate fi contracarată eficient prin măsuri de sănătate publică orientate spre reducerea vitezei de transmitere a virusului. Recentele declaraţii ale directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dr. Tedros) semnalează că ritmul de contagiune se accelerează de la o zi la alta, astfel că ne putem întreba ce e de făcut pentru a opri răspândirea molimei. Măsurile avute în atenţie de specialiştii britanici le sunt astăzi cunoscute tuturor: carantină, (auto)izolare, suspendare a activităţilor desfăşurate în masă, distanţare socială.

Cele două scenarii principale de limitare a urmărilor nefaste sunt atenuarea, adică domolirea epidemiei şi protejarea celor ce riscă să dezvolte forme severe şi letale de îmbolnăvire, şi înăbuşirea, adică inversarea expansiunii epidemice şi menţinerea acestei stări. Spre deosebire de atenuare, care necesită un timp mai îndelungat de acţiune, înăbuşirea este posibilă pe termen scurt, însă are costurile sociale şi economice enorme. În ţări precum China şi Coreea de Sud, suprimarea a funcţionat cu succes, iar nota de plată a acestor eforturi nu va întârzia să ne fie adusă la cunoştinţă. Pe de altă parte, în ţările care au adoptat strategia atenuării, mortalitatea se poate dovedi ridicată, iar ştirile tragice provin, deocamdată, din regiunile mediteraneene.

Prin adoptarea unui algoritm pe care nu are rost să îl detaliem în textul de faţă, s-a estimat că, fără a aplica vreo măsură de combatere a epidemiei, peste 80% din populaţia Marii Britanii şi a Statelor Unite ale Americii s-ar infecta în aproximativ trei luni, iar numărul de decese înregistrate s-ar putea situa între jumătate de milion (UK) şi 2,2 milioane (SUA) de oameni. De asemenea, este precizată şi schema cea mai eficientă de atenuare, descrisă ca aplicare a unui set de patru măsuri elementare: carantina, izolarea cazurilor de îmbolnăvire, distanţarea socială şi suspendarea activităţilor de învăţământ public. Specialiştii consideră că aceste măsuri sunt eficiente dacă se aplică pe o perioadă de trei luni. Ideal ar fi ca astfel de decizii de limitare a răspândirii virusului să continue până la constituirea unor stocuri suficiente de vaccin, apreciindu-se că realizarea unui vaccin nu va fi posibilă mai devreme de 18 luni.

În tot cazul, efectele pandemiei vor fi profunde şi de durată, în condiţiile în care inamicul microscopic botezat SARS-CoV-2, Covid 19 sau coronavirus a distrus vieţile a mii şi mii de persoane, a infectat aproape 200.000 oameni într-o săptămână (16-23 martie 2020), a lăsat fără serviciu alte câteva milioane, a iscat o coronapanică de proporţii globale şi a pus la grea încercare sistemele de îngrijire spitalicească din multe părţi ale lumii.

Dintre măsurile preventive propuse de specialişti, distanţarea socială are potenţialul de a modela obişnuinţe şi mentalităţi, iar marii câştigători ai acestui plan global de protejare a celorlalţi prin restrângerea, uneori severă, a mobilităţii vor fi, fără dubiu, corporaţiile high-tech crescute în umbra internetului. Nu spunem nimic nou când afirmăm că pandemia SARS-CoV-2 aduce cu sine o lume nouă, necunoscută, născută din cenuşa trecutului imediat. Este, totuşi, evident că, sub ochii noştri, se plămădeşte un alt lut cu chip de om, omul distant, omul izolat, omul învăţat să ţină cont zilnic, în deprinderile sale comunicative, de siguranţa aseptică şi de libertăţile aparent nelimitate pe care ne le oferă mediul online în vremuri de coronacriză. Păstraţi, aşadar, distanţa! Aproapele nostru e, acum, departele nostru. Chiar şi atunci când #stăm acasă. Mai multe detalii despre această idee neconvenţională puteţi descoperi în captivantul roman al lui Michel Houellebecq, Posibilitatea unei insule (Polirom, 2005). Lectură plăcută!

P.S. Pentru cei interesaţi, raportul menţionat în text este disponibil la adresa: https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Dan CONSTANTIN

De ce vacanţele în Grecia ar trebui interzise? Urlă toată ţara!

Câteva idei despre preocupările estivale ale politicienilor  

Filmuletul zilei

opinii

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

Michael ASTNER

Limaxul „spaniol” şi corectitudinea politică

În loc de prefaţă, două însemnări de jurnal amnăşan.  

România lui Salvador Dali

Nichita DANILOV

România lui Salvador Dali

În Sectorul I al capitalei ne aflăm în plin surrealism. De fapt, acolo are loc un experiment, un performance făcut la o scară atât de mare, încât ar invidia-o orice performer. Căci, conform datelor statistice, Sectorul I al capitalei are în jur de 255.000 de suflete înregistrate oficial. 255 000 e cifră, pe care o poate lua în calcul chiar şi Big Data, care operează cu cifrele de ordinul sutelor de milioane şi chiar al miliardelor.

Pandemie şi senzualitate

Dana ȚABREA

Pandemie şi senzualitate

Deşi cu trimiteri evidente la carnal, spectacolul în regia lui Radu Afrim care-a câştigat premiul Uniter e poematic. Textul degajă senzualitate, imaginile video completează scenicul împlinit de trupesc cu peisaje umane caleidoscopice, reliefate prin efecte. Povestea se ţese din fragmente, cu actori care îşi expun umanitatea pe scenă sau ecran, care îşi ascund ori revelează inima, corporalitatea. Sunt foarte multe roluri, diverse, de compunere excentrică sau mai palpabile, pe adâncime sau mai exterioare, unele mai teatrale, altele filmice. În schimb, situaţiile scenice se volatilizează voit, într-un întreg fluid, eterizat, sub semnul unei detaşări implicate.

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.