anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Apucături tribale (P)

GALERIE
Traian Dobre - 2022
 • Traian Dobre - 2022
- +

Trăim mai mult ca oricȃnd în era manipulărilor de tot felul. Televiziunile anunță o iarnă foarte grea, mai corect acestea anunţă că va fi o iarnă foarte-foarte grea. Dacă ne mai prezenta vremea renumitul meteorlog Topor, poate am fi crezut, dar dacă accesezi telefonul din oră în oră parcă ai nişte dubii. Mai trist, prezentatori gravi și invitați experți în toate cele, de la evoluţia sau involuţia crizei economice la importanța chimenului în rețeta sărmăluțelor cu brânză, ca să nu mai amintim de toate stirile mondene, care dezbat cu exactitate problema care ne va încărca facturile și goli portofelul.

Toţi au legături directe la Bruxelles, la Berlin și Washington. Se vorbește despre raționalizare și dușuri în doi, despre compensări și temperatura ideală de 19 grade, încât ajungi să te întrebi cui îi filează cu adevărat becul. Oare lor, care debitează astfel de nebunii sau nouă de stăm să-i ascultăm? Probabil că, într-o măsură mai mare sau mai mică, am ajuns trăzniți cu toții.

Singurii care sunt teferi la cap sunt băieții deștepți care orchestrează din umbră totul. Băieții deștepți din spatele tuturor crizelor adevărate și închipuite: medicală, alimentară, energetică și tot așa înainte, cânte or mai fi să născocească! Păpușari care își umflă conturile și se mai umflă și de râs, ca la un banc bun pe seama inculturii şi incapacităţii de a raţiona a celor ce trec prin şcoală precum gȃsca pe apă. De altfel, criza energetică chiar amintește de un banc. Este vorba de bancul cu șeful tribului de indieni care dorea să știe câte lemne trebuiau tăiate pentru iarna ce avea să vină.

Ca urmare, Marele Șef și-a trimis omul de încredere să-l întrebe pe înțeleptul tribului ce stătea și cugeta sus în vârf de munte, dacă urma o iarnă grea sau foarte grea. Înțeleptul și-a dus mâna streașină la ochi și privind în vale a spus că va veni o iarnă foarte grea. Aflând răspunsul, șeful și-a pus de urgență oamenii să taie și mai multe lemne. După care, scrupulos și responsabil, și-a trimis din nou aghiotantul pentru a-l chestiona pe înțelept dacă iarna va fi doar foarte grea sau foarte-foarte grea.

Înţeleptul a scrutat din nou valea și a accentuat că iarna va fi într-adevăr foarte-foarte grea. Povestea s-a repetat, tribul tăiind din ce în ce mai multe lemne, iar aghiotantul făcând la ordinele Marelui Șef din ce în ce mai multe drumuri în vârf de munte, acolo unde după ce aruncă o privire departe către vale, înțeleptul mai adăuga câte un „foarte” la cumplita iarnă ce avea să vină. La un moment dat, exasperat, dar și curios, mâna dreaptă a șefului s-a hotărât să-l întrebe pe înțelept cum de știa ce fel de iarnă va veni. La care Înţeleptul i-a spus: „Simplu: mă uit în vale pentru a vedea câte lemne tăiați”.

Nu vi se pare că bancul din trecut este identic cu realitatea de astăzi? Cu mâinile streașină la ochi, băieții deștepți din energie se uită la televizor și satisfăcuți decretează precum Înţeleptul tribului: „Se vede că va fi o iarnă foarte-foarte-foarte grea”.

Mă întreb totuşi, ca un novice, lăsând la o parte căderea preţului la energie, de unde vor mai face băieţii deştepţi profit cu atâtea raţionalizări? Probabil din solidaritatea cu alţii!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.