Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Imagini cu urme lasate de un animal de talie mare în Padurea Bârnova-Dobrovat au st&acir (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Circulă un studiu semnat de un profesor universitar de Teologie, care conchide că "da! - trebuie să ne temem de contaminare în cazul bolilor contagioase care pot ataca latura umană a lui Hristos, Trupul Său Euharistic". Fiul lui Dumnezeu Şi-a asumat firea omenească, devenind şi Fiul Omului. Suferinţele Sale pe Cruce au fost reale, ca şi moartea Sa. Dar asta nu înseamnă că, în mormânt, trupul Său ar fi cunoscut vreun fel de stricăciune.
Iată ce spune o cântare din Sâmbăta Mare: "Prin moarte ai prefăcut omorârea; prin îngropare, stricăciunea; că nestricăcios ai făcut trupul pe care l-ai luat, cu dumnezeiască cuviinţă făcându-l nemuritor; că trupul Tău, Stăpâne, n-a văzut stricăciune; nici sufletul Tău n-a rămas în iad, care este lucru necuvenit". Când Şi-a dat duhul pe Cruce (Luca 23, 46), sufletul şi trupul s-au separat dar, aşa cum ne învaţă Sfântul Ioan Damaschin şi alţii, dumnezeirea nu s-a despărţit nici de suflet, nici de trup. În sensul că şi unul, şi celălalt au rămas ale Aceluiaşi Ipostas, adică ale Persoanei lui Dumnezeu-Cuvântul.
E nevoie, în acest punct, a evoca o distincţie fundamentală în hristologie între pătimire şi stricăciune: "Cuvântul pătimire desemnează aşa-numitele patimi nepăcătoase, adică foamea, setea, oboseala, semnele cuielor sau moartea, care este despărţirea sufletului de trup. Hristos le-a avut pe toate acestea, fiindcă a luat de bunăvoie trup curat şi fără de pată, dar supus morţii şi pătimirii, cu intenţia de a pătimi şi de a muri pentru a pune capăt stăpânirii diavolului. (...) Cuvântul stricăciune înseamnă descompunerea trupului, adică întoarcerea sa la cele din care a fost făcut, după ce sufletul iese din el. (...) Trupul lui Hristos nu a fost atins de putrezire, adică nu a cunoscut stricăciunea, tocmai pentru că era unit cu dumnezeirea" (Arhim. Hierotheos Vlachos, Predici la marile sărbători, Editura Cartea Ortodoxă/ Editura Egumeniţa, Galaţi, 2004, p. 209).
Mântuitorul a pătimit şi a murit pe Cruce nu pentru că nu avea încotro, în virtutea vreunei necesităţi sau constrângeri a firii Sale omeneşti, ci pentru că a ales să pătimească astfel din dragoste pentru noi, voind a ne izbăvi din robia păcatului şi a morţii. Sfântul Chiril al Alexandriei, spre exemplu, "a făcut din deşertarea de Sine a Cuvântului, care consta în acceptarea voluntară de către Cuvântul a limitărilor Întrupării şi restrângerea puterii divine, punctul de plecare al tuturor deliberărilor sale despre Întrupare. Cuvântul Şi-a impropriat experienţe omeneşti prin transformarea lor dinăuntru: ceea ce era violent, involuntar, tragic, fără scop şi fatal pentru orice fiinţă omenească obişnuită a devenit voluntar, cu scop mântuitor şi de viaţă dătător în slujirea Cuvântului" (Paul L. Gavrilyuk, "Pătimirea Dumnezeului nepătimitor. Dialecticile gândirii patristice", Editura Doxologia, Iaşi, 2013, p. 267). Aşadar, trupul lui Hristos nu a cunoscut, în cele trei zile cât a stat în mormânt, stricăciunea - adică nici o formă de descompunere nu a afectat trupul Lui.
Dar cât a vieţuit pe pământ, în cei 33 de ani, a cunoscut acest trup boala? Ştim din Evanghelii că Iisus a flămânzit, a însetat, a obosit, a suferit. Toate acestea, cum s-a spus, sunt slăbiciuni ale firii omeneşti de după căderea protopărinţilor Adam şi Eva. Fire pe care El a asumat-o integral. Dar se poate ca Iisus, ca Om, să se fi îmbolnăvit? Cel ce a vindecat atâţia bolnavi, inclusiv de boli grave precum lepra, Cel ce a dat vedere orbului din naştere putea, El Însuşi, să aibă vreo slăbiciune de acest gen? Evident, nu. Cu atât mai puţin putea fi transmiţător de boli. Spre exemplu, v-o puteţi închipui pe femeia care s-a atins de poala hainei Lui (cf. Matei 9, 20-22), vindecându-se de scurgerea de sânge, luând însă de pe hainele sale vreun microb ucigaş? Sau pe cea care i-a spălat cu lacrimi picioarele Lui şi I Le-a sărutat (cf. Luca 7, 37-50), v-o puteţi închipui ca luând vreun eventual virus aterizat pe acolo, cine ştie de unde? Şi linguriţa euharistică e un soi de "haină" ce-L poartă pe El spre cei ce caută cu credinţă la Sfintele Taine. Şi noi, când ne împărtăşim, punem gura nu doar pe Trupul euharistic, ci şi pe cea ce este în proximitatea acestuia.
Trupul Domnului nu poate fi, aşadar, sursă sau prilej de răspândire a ceva rău. Nici de la Sine (în privinţa aceasta există oarecare unanimitate), dar nici prin preluarea a ceva dăunător de la alţii. Vă aduceţi aminte, desigur, de reacţia lui Simon Petru, cea de după prima pescuire minunată, când e copleşit de această prezenţă divină: "Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos!" (Luca 5, 8). Cu adevărat, ca dânsul şi noi gândim adesea. Cunosc persoane ce nu acceptau să intre în biserică spunând că ar spurca-o prin prezenţa lor, la câte păcate se ştiau că au săvârşit. Dar oare noi putem spurca pe Dumnezeu? Nu cumva "contactul" cu El este cel care ne curăţeşte pe noi? Când spun asta, nu am în vedere, desigur, ideea că Euharistia ar putea fi vreun "dezinfectant-minune". Nici vorbă. Ci doar mut perspectiva din plan sanitar în plan soteriologic. Ceea ce este mântuitor şi aduce "viaţă veşnică" poate fi, concomitent, şi sursă de infecţie, de îmbolnăvire? Desigur, asta nu înseamnă că cei ce sunt credincioşi nu pot fi şi vulnerabili în faţa bolii. Sau că "sfintele uscate" ori lăsate spre uscare nu pot cunoaşte vreo formă de alterare, ele păstrându-şi firea de pâine şi de vin, care implică şi vulnerabilitate. Ci doar că boala nu poate fi transmisă de sau prin cele sfinte.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
Vremea astăzi, 28 mai. Vor fi ploi în toată România. Unde și când se anunță grindină
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
Vremea proastă întârzie defilarea de la Romanian Fashion Week
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la ”Românii au talent
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Tipuri de mese pentru casa ta: cum le alegi pe cele potrivite? (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
Fostul vicepreşedinte al CJ Suceava prins când primea 40.000 de euro mită, trimis în judecată de DNA
Fiica adoptivă a lui Ilie Năstase: „Bună! Sânii mei se numesc Chloe și Coco”
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.