Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ar putea Fitbit sau Apple Watch să detecteze primele simptome de Covid-19?

GALERIE
Fibit and Apple
  • Fibit and Apple
- +

Fitbit, Apple Watch sau alte dispozitive purtabile, care de obicei sunt folosite în timpul exerciţiilor fizice, sunt studiate ca mijloace de identificare a persoanelor care ar putea fi infectate cu Covid-19 înainte de apariţia simptomelor, când oamenii pot să răspândească virusul fără să ştie, relatează Reuters.

Schimbarea ritmului cardiac şi respirator şi a altor date biometrice măsurate constant de aceste dispozitive ar putea semnala stadii incipiente ale infecţiei, astfel încât o persoană care pare sănătoasă să se autoizoleze şi să se testeze pentru noul coronavirus, spun cercetătorii. ”Când te îmbolnăveşti, chiar înainte să ştii, corpul tău începe să se schimbe, ritmul cardiac creşte”, a declarat Michael Snyder, profesor la Stanford University School of Medicine.

Cercetătorii de la Stanford se numără între mai multe grupuri de cercetători care analizează dacă dispozitivele purtabile pentru fitness, cum ar fi Fitbit sau Apple Watch, pot oferi avertismente timpurii. Echipa condusă de Snyder a înrolat în studiu 5.000 de persoane şi a analizat date istorice de pe smartwatch-urile a 31 de utilizatori care au fost testaţi pozitiv pentru noul cornavirus. Pentru cei 31, toate datele au indicat o infecţie înainte de apariţia simptomelor. Dispozitivele purtabile au detectat devreme semne de infecţie, înainte de apariţia simptomelor, în medie cu trei zile.

Într-unul din cazuri, echipa lui Snyder a aflat că un smartwatch a fost capabil să identifice primul semn a unei posibile infecţii cu noul coronavirus cu nouă zile înainte de raportarea unor simptome mai evidente. ”Putem spune dacă cineva se îmbolnăveşte înainte de simptome. Acest lucru este cea foarte important. Poţi spune oamenilor să stea acasă. Nu ieşi să infectezi alţi oameni”, a spus Snyder. Noul coronavirus a infectat peste 15 milioane de oameni şi a omorât peste 600.000 la nivel mondial, de când a fost identificat în ianuarie. Primele simptome includ tuse, febră şi pierderea mirosului.

Marile companii de tehnologie speră că smartwatch-urile pot înlocui vânzările mai lente ale produselor principale. Apple Watch a fost privit ca un succes al industriei, în timp ce Google a convenit anul trecut să cumpere Fitbit, pentru 2,1 miliarde de dolari. Fitbit efectuează propriile cercetări referitoare la modul în care dispozitivele sale pot ajuta la depistarea timpurie a Covid-19, în studiu fiind implicate 100.000 de persoane, dintre care 12.000 diagnosticate cu virusul.

“Am văzut schimbările în ritmul cardiac şi al respiraţiei despre care am suspectat că ar avea loc”, a afirmat coordonatorul ştiinţific al studiului Fitbit, Conor Heneghan. Producătorii de dispozitive mai studiază posibilele semne timpurii ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul atleţilor de performanţă care poartă dispozitive profesionale de fitness personalizate, cum este Whoop, care este o bandă purtată pe încheietura mâinii, sau Oura, un inel purtat pe deget.

Rezultatele promiţătoare ale unor studii universitare separate, referitoare la inelul Oura, produs de Oura Health, au determinat Liga Naţională de Baschet să cumpere 2.000 de dispozitive care să fie purtate de jucători şi de stafful echipelor, pentru a urmări îndeaproape ritmul cardiac şi temperatura. PGA Tour a cumpărat 1.000 de benzi Whoop pentru jucători, copii de mingi şi jurnalişti care relatează despre turneul de golf, a declarat fondatorul Whoop, Will Ahmed.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri