
Este mai bine să faci duș dimineața sau seara? Susținătorii dușurilor de dimineață argumentează de obicei că acest obicei te ajută să te trezești și să începi ziua simțindu-te proaspăt. Dar fanii dușurilor de seară sunt convinși că un duș înainte de culcare ajută la relaxare după o zi agitată.
Așadar, ce spune știința?
Potrivit lui Primrose Freestone, lector universitar în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, răspunsul este clar. Și este o veste proastă pentru cei care preferă dușurile de seară.
„Ca microbiolog, sunt un susținător al dușurilor de dimineață”, a explicat Dr. Freestone într-un articol pentru The Conversation, preluat de dailymail.uk.
Deși nu există o regulă strictă privind frecvența cu care ar trebui să faci duș, majoritatea dermatologilor sunt de acord că o dată la două zile este suficient.
„Dușul este o parte esențială a oricărei rutine de igienă bună – indiferent de momentul în care preferi să-l faci,” a explicat Dr. Freestone. „Dușul ne ajută să eliminăm murdăria și uleiul de pe piele, ceea ce poate preveni iritațiile și infecțiile cutanate. „Dușul elimină, de asemenea, transpirația, care poate reduce mirosurile corporale.”
Pe parcursul zilei, corpul tău acumulează transpirație și ulei de la nivelul pielii, dar și poluanți și alergeni precum praful și polenul. Această acumulare favorizează dezvoltarea bacteriilor, care pot fi apoi transferate de pe corpul tău pe lenjeria de pat.
Deși ai putea crede că răspunsul evident ar fi să faci duș seara, Dr. Freestone explică de ce aceasta nu este cea mai bună soluție. „Dușul de seară poate îndepărta o parte din alergeni, transpirație și uleiurile acumulate în timpul zilei, astfel încât mai puțin ajunge pe lenjeria ta de pat”, a spus ea.
„Totuși, chiar dacă ai făcut un duș proaspăt înainte de culcare, tot vei transpira în timpul nopții – indiferent de temperatură. Microbii de pe pielea ta se vor hrăni apoi cu nutrienții din acea transpirație.
Asta înseamnă că până dimineața vei fi transferat microbi pe lenjeria de pat și, cel mai probabil, te vei trezi și cu un miros corporal neplăcut.”
Mai mult, pe parcursul nopții vei elimina și celule moarte ale pielii, care pot servi drept hrană pentru acarieni.
„Dacă nu îți speli regulat lenjeria de pat, acest lucru poate duce la acumularea de celule moarte, care vor hrăni și mai mulți acarieni. Excrementele acestor acarieni pot declanșa alergii și pot agrava astmul”, a adăugat Dr. Freestone.
În contrast, dușurile de dimineață pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte, transpirației și bacteriilor de pe corp pe care le-ai acumulat în timpul nopții.
„Un duș de dimineață înseamnă că pielea ta va fi mai curată de microbii acumulați peste noapte atunci când îți pui haine curate,” a explicat cercetătoarea.
„De asemenea, vei începe ziua cu mai puțină transpirație, ceea ce înseamnă mai puțină hrană pentru bacteriile care produc mirosuri – iar acest lucru te va ajuta, probabil, să miroși mai proaspăt mai mult timp pe parcursul zilei, comparativ cu cineva care a făcut duș seara.”
Indiferent dacă preferi dușul de dimineață sau cel de seară, Dr. Freestone subliniază că este esențial să îți speli regulat lenjeria de pat – și recomandă cel puțin o dată pe săptămână.
Publicitate și alte recomandări video