Arad, singurul oraş din România care vrea titlul de ”Capitală Verde a Europei”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Arad, singurul oraş din România care vrea titlul de ”Capitală Verde a Europei”

GALERIE
arad capitala verde
  • arad capitala verde
- +

Oraşul Arad şi-a lansat, miercuri, candidatura pentru titlulul ”Capitală Verde a Europei” în 2018, fiind singura localitate din România care intră în această competiţie, iar oficialii afirmă că proiectul face parte din strategia de investiţii în mediu şi îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Lansarea candidaturii Aradului la titlul ”Capitală Verde a Europei” în 2018 a avut loc în cadrul Târgului Ecomediu, care a fost deschis la Expo Arad, fiind prezente câteva sute de persoane.

Oficialii locali au prezentat proiectul municipalităţii şi avantajele pe care le are oraşul în competiţie, arătând că această candidatură face parte din strategia municipalităţii de investiţii în mediu şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în următorii ani.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat, în discursul său de la evenimentul de lansare, că Arad este singurul oraş din România care participă la această competiţie europeană şi că ”stă foarte bine” la opt din cele 12 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească pentru atingerea obiectivului.

”Investiţiile din ultimii ani în infrastructura de transport public şi spaţiile verzi sunt vizibile. Deţinem 85 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Ne interesează să punem în valoare Mureşul, care pentru noi este cea mai frumoasă «stradă», să reuşim să-l facem navigabil, să realizăm grădinile pe faleză, iar în final să avem un parc central în relaţia Mureş-Cetate (Cetatea Aradului - n.r.). Vrem să realizăm un inel al parcurilor, care să fie legat de pistele de biciclete”, a declarat Falcă.

Conform edilului, la capitolul transport public, Arad este în urma unor oraşe europene candidate, însă ”se punctează de unde ai plecat, unde eşti, unde vei merge”.

”Evident, la noi saltul este foarte mare. În România, suntem singura administraţie care avem şase tramvaie moderne (Imperio, fabricate la Astra Vagoane Călători - n.r.) şi care, după Bucureşti, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rurale pentru tramvaie”, a declarat primarul.

Un alt proiect ”verde” anunţat pentru oraş este realizarea unei centrale de producere a energiei electrice şi termice pe biomasă. Investiţia se derulează în cadrul unui program privind reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice, a cărui valoare se ridică la 9,3 milioane de euro.

Administraţia locală arată că un avantaj major al Aradului este cea mai mare reţea de piste de biciclete din România, respectiv 135 de kilometri, care va fi inaugurată la finele acestui an, după investiţii de peste şapte milioane de euro.

Falcă a declarat că investiţiile totale aflate în derulare sau care vor fi realizate în următorii ani şi care au legătură cu protejarea mediului se ridică la peste 100 de milioane de euro în Arad.

Potrivit edilului, dosarul candidaturii va fi trimis la Bruxelles în noiembrie, iar ulterior va veni în Arad o comisie pentru evaluare.

În Marea Britanie, la Bristol (oraş care în 2015 este Capitala Verde a Europei) va avea loc, peste câteva zile, o întâlnire cu oficialii din 20 de oraşe europene candidate, între care Arad.

”Suntem invitaţi pentru a ne pregăti dosarul de candidatură. Funcţionarii din Arad au fost chemaţi şi la Bruxelles pentru pregătire”, a adăugat Falcă.

Titlul ”Capitală Verde a Europei” este acordat anual de Comisia Europeană oraşelor ale căror activităţi urbane au un impact cât mai redus asupra mediului.

”Principalul scop este acela de a încuraja oraşele europene să se mobilizeze pentru a deveni cât mai atractive şi mai sănătoase, pornind de la premisa că o calitate înaltă a mediului urban contribuie la creşterea nivelului de trai şi va pregăti un viitor mai bun pentru generaţiile următoare”, precizează un comunicat al Primăriei Arad.

Competiţia este adresată oraşelor cu peste 100.000 de locuitori, iar iniţiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaţionale desfăşurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece oraşe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu.

Iniţiativa a fost preluată şi lansată de Comisia Europeană în anul 2008.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.