Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Arafat: În România există probleme serioase de acces la îngrijire în sistemul sanitar

GALERIE
arafat
  • arafat
- +

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, nu reprezintă doar un moment al urărilor de "la mulți ani" pentru cei care lucrează în sistemul sanitar, ci și ocazia unei reflecții asupra modului în care sunt asigurate serviciile medicale.

"La acest moment, în România, există probleme serioase de acces la îngrijirile în sistemul sanitar și nu putem nega acest lucru care este observabil pe plan național de mai mult timp. Omul de rând plătește din buzunarul său ca să obțină îngrijirile necesare, indiferent că este asigurat sau nu, pentru că sistemul a fost astfel lăsat să se dezvolte în ultimii ani încât să nu protejeze pacientul și să nu existe pârghii adevărate prin care pot fi luate măsuri împotriva celor care se joacă cu sănătatea oamenilor", a scris Arafat, vineri, pe Facebook.

El a evidențiat că Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția de mai multe ori asupra faptului că asigurarea serviciilor medicale trebuie să se facă prin finanțare indirectă, prin taxe și asigurări, fără plăți directe de orice fel din partea pacientului sau a familiei acestuia.

"Sănătatea nu ar trebui să fie abordată ca o 'piață liberă' în care să ne jucăm de-a furnizori de servicii și competitori și afaceriști folosind cuvinte mari despre competiția și 'concurența sănătoasă' care ridică calitatea. Studiile pe plan mondial nu confirmă aceste abordări, ba mai mult, ele vorbesc de un comportament paradoxal al sistemelor sanitare când se aplică principiul 'pieței libere'", a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, în contextul în care 75% din sistemul sanitar românesc este privat, acest sector și-ar putea asuma proporțional și nemulțumirile populației.

"Până și în sectorul public, în spitalele de urgență și în altele, multe din servicii sunt deja externalizate. Să nu mai vorbim de ambulatoriile de specialitate sau investigațiile imagistice și inclusiv asistența medicală primară. Când se termină sumele alocate laboratoarelor private sau 'furnizorilor de servicii' imagistice la jumătatea lunii, cum se întâmplă, de regulă, toți pacienții care merg ulterior sunt puși să plătească sume importante sau altfel sunt puși pe liste de așteptare care durează uneori luni de zile", a reliefat el.

agerpres.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri