anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Arc peste timp (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Se spune că în viață cele mai frumoase sunt începuturile. Începem repejor un nou an școlar. Dar se simte frumusețea acestui început de către elevii, părinții și profesorii din școlile noastre? Îşi mai aduce aminte cineva de frumusețea şcolii de altădată?

Au tot fost şi vor mai fi dezbateri despre reforma şcolii, şi nu numai la noi, dar nimeni nu pare preocupat de istoria şcolii. Tradiţia nu-i inspiră nici pe “reformatori” şi nici pe o parte dintre profesorii care îşi văd de lecţiile lor, fără să se mai întrebe ce făceau dascălii de altădată. Domnu' Trandafir nu mai e decât un personaj literar, tot aşa cum Spiru Haret nu mai e decât unul istoric. Există oameni de vârsta mea, dar cu siguranţă prea puţini, pentru care şcoala veche mai păstrează un anumit farmec, ca un parfum abia sesizabil.

Fiecare început de an şcolar îmi răscoleşte un noian de amintiri, una mai frumoasă decât alta: prima zi de şcoală, mirosul de cerneală proaspătă al abecedarului, penarul cu toc şi călimară şi creioanele ascuţite frumos, ghiozdanul plin de caiete cu învelitoare de plastic şi etichetă, zâmbetul cald al învăţătorului, emoţia mea dar şi a părinţilor pe care am retrăit-o peste ani. Indiferent ce-am spune, prima zi de şcoală e un moment unic ce te marchează pentru tot restul vieţii. Rămân atât de multe amintiri din acea perioadă încât ne vom hrăni cu ele o viaţă întreagă.

Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, noi ne-am schimbat, dar emoţia din prima zi de şcoală a rămas aceeaşi. Atâta doar că nu-i mai întâmpină şcoala cu manuale proaspăt tipărite. Acestea vor veni mai târziu, mai spre semestrul doi. Multe şcoli sunt încă un şantier pentru că nu ştiu ce ministru nu a alocat bani suficienţi pentru reparaţii, zâmbetul cald şi privirea blajină a  învăţătorului e înlocuit de un zâmbet profesional şi o privire îngrijorată de propria zi de mâine şi de problemele personale, caietele clasice frumos liniate au rămas aceleaşi dar cine mai are posibilitatea să le cumpere şi câte o învelitoare. Cât despre etichete, ce să mai vorbim. Începutul de an şcolar de astăzi e un adevărat efort financiar pentru un părinte şi reprezintă o aventură în căutarea celui mai bun preţ.

Stiloul cu peniţă şi creionul bine ascuţit de altă dată, uşor, uşor este înlocuit de o banală tabletă pe care bifezi răspunsul corect, mirosul de cerneală o să dispară cât de curând, iar bucuria celor mici va fi umbrită de grijile financiare ale celor mari. Iar şcoală, iar trening şi adidaşi, iar caiete speciale, culori, bloc de desen, pensule, creioane şi carioci!

Şi parcă mai lipseşte ceva din acest peisaj… Cu siguranţă lipseşte acel element definitoriu al elevului de altă dată, uniforma cu număr matricol, cu caschetă la băieţi şi cordeluţă pentru fete. Era o uniformizare doar a ţinutei şi singurele posibilităţi de evidenţiere a elevilor se făceau la tablă, în faţa clasei, unde se dovedea că Georgel ştie, iar Ionel nu s-a pregătit suficient. Astăzi copiii au în comun doar clasa în care sunt, diferențiați vizibil de bogăția părinților care de fapt nu-i uneşte ca pe nişte adevărați colegi, ci îi dezbină

Mi-e dor de anii de şcoală de altădată. Mi-e dor de liniştea sufletească, de lipsa grijilor, mi-e dor de şcoală şi de tot ceea ce fost emoţia primelor zile în clasă. Cu aceeaşi emoție vă urez tuturor - învățăcei, dascăli şi părinți – să aveți sănătate, să păşiți cu dreptul pragul clasei şi să nu uitați faptul că doar educația şi învățătura te desăvârşesc ca om. Mult succes în noul an scolar!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.