Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Arc peste timp (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Se spune că în viață cele mai frumoase sunt începuturile. Începem repejor un nou an școlar. Dar se simte frumusețea acestui început de către elevii, părinții și profesorii din școlile noastre? Îşi mai aduce aminte cineva de frumusețea şcolii de altădată?

Au tot fost şi vor mai fi dezbateri despre reforma şcolii, şi nu numai la noi, dar nimeni nu pare preocupat de istoria şcolii. Tradiţia nu-i inspiră nici pe “reformatori” şi nici pe o parte dintre profesorii care îşi văd de lecţiile lor, fără să se mai întrebe ce făceau dascălii de altădată. Domnu' Trandafir nu mai e decât un personaj literar, tot aşa cum Spiru Haret nu mai e decât unul istoric. Există oameni de vârsta mea, dar cu siguranţă prea puţini, pentru care şcoala veche mai păstrează un anumit farmec, ca un parfum abia sesizabil.

Fiecare început de an şcolar îmi răscoleşte un noian de amintiri, una mai frumoasă decât alta: prima zi de şcoală, mirosul de cerneală proaspătă al abecedarului, penarul cu toc şi călimară şi creioanele ascuţite frumos, ghiozdanul plin de caiete cu învelitoare de plastic şi etichetă, zâmbetul cald al învăţătorului, emoţia mea dar şi a părinţilor pe care am retrăit-o peste ani. Indiferent ce-am spune, prima zi de şcoală e un moment unic ce te marchează pentru tot restul vieţii. Rămân atât de multe amintiri din acea perioadă încât ne vom hrăni cu ele o viaţă întreagă.

Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, noi ne-am schimbat, dar emoţia din prima zi de şcoală a rămas aceeaşi. Atâta doar că nu-i mai întâmpină şcoala cu manuale proaspăt tipărite. Acestea vor veni mai târziu, mai spre semestrul doi. Multe şcoli sunt încă un şantier pentru că nu ştiu ce ministru nu a alocat bani suficienţi pentru reparaţii, zâmbetul cald şi privirea blajină a  învăţătorului e înlocuit de un zâmbet profesional şi o privire îngrijorată de propria zi de mâine şi de problemele personale, caietele clasice frumos liniate au rămas aceleaşi dar cine mai are posibilitatea să le cumpere şi câte o învelitoare. Cât despre etichete, ce să mai vorbim. Începutul de an şcolar de astăzi e un adevărat efort financiar pentru un părinte şi reprezintă o aventură în căutarea celui mai bun preţ.

Stiloul cu peniţă şi creionul bine ascuţit de altă dată, uşor, uşor este înlocuit de o banală tabletă pe care bifezi răspunsul corect, mirosul de cerneală o să dispară cât de curând, iar bucuria celor mici va fi umbrită de grijile financiare ale celor mari. Iar şcoală, iar trening şi adidaşi, iar caiete speciale, culori, bloc de desen, pensule, creioane şi carioci!

Şi parcă mai lipseşte ceva din acest peisaj… Cu siguranţă lipseşte acel element definitoriu al elevului de altă dată, uniforma cu număr matricol, cu caschetă la băieţi şi cordeluţă pentru fete. Era o uniformizare doar a ţinutei şi singurele posibilităţi de evidenţiere a elevilor se făceau la tablă, în faţa clasei, unde se dovedea că Georgel ştie, iar Ionel nu s-a pregătit suficient. Astăzi copiii au în comun doar clasa în care sunt, diferențiați vizibil de bogăția părinților care de fapt nu-i uneşte ca pe nişte adevărați colegi, ci îi dezbină

Mi-e dor de anii de şcoală de altădată. Mi-e dor de liniştea sufletească, de lipsa grijilor, mi-e dor de şcoală şi de tot ceea ce fost emoţia primelor zile în clasă. Cu aceeaşi emoție vă urez tuturor - învățăcei, dascăli şi părinți – să aveți sănătate, să păşiți cu dreptul pragul clasei şi să nu uitați faptul că doar educația şi învățătura te desăvârşesc ca om. Mult succes în noul an scolar!
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri