Arcadia: „Sistemul medical românesc are nevoie de oameni și de strategie, de analiză și de management”
„Ziarul de Sănătate” a vrut să vadă și care este perspectiva mediului privat din sănătate asupra sistemului care guvernează întreaga îngrijire a pacienților din România. Am adresat aceleași întrebări pe care le-am pus medicilor consultați în acest dosar și către „Arcadia”, principalul spital privat din Iași. Daniela Druguș, director medical operațional al spitalului, a oferit următoarele răspunsuri la întrebări și poziția companiei față de funcționarea sistemului și ce ar putea fi schimbat pentru a se putea vorbi de optimizare și performanță.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
– Cum ați caracteriza sistemul medical românesc?
Sistemul medical românesc se află într-o etapă care trebuie să fie marcată de evoluție. Resursa umană este bine pregătită și se dezvoltă continuu, tehnologia își demonstrează importanța în actul medical, dar, cu toate acestea, experiența pacientului se află, de multe ori, într-o zonă sub medie. Acest proces de evoluție, despre care vorbeam la început, este unul de durată și trebuie să aibă la bază o viziune clară și o finanțare coerentă.
Cu alte cuvinte, există un potențial important, pe care îl descoperim, accesăm și operaționalizăm în mod continuu în mediul privat. Cum? În primul rând prin analiza continuă a nevoilor pacientului și dezvoltarea echipei medicale, prin accesarea și includerea noilor tehnologii și printr-un management eficient, care pune pe primul loc dezvoltarea echipei și a soluțiilor oferite. Întotdeauna, experiența pacientului este în centrul sistemului medical creat în Rețeaua Medicală Arcadia.
– Ce credeți că ar trebui schimbat pentru a fi funcțional?
Sistemul medical românesc are nevoie de oameni și de strategie, de analiză și de management. Mediul competitiv creat de sistemul medical privat este, dintr-un punct de vedere, și o șansă pentru sistemul de stat, care trebuie să evolueze pentru a se apropia de standardele pe care sistemul medical privat le stabilește.
– Aveți un model de sistem de sănătate din alte țări pe care îl agreați? Credeți că ar putea fi implementat și la noi?
Nu există modele universale. Nu cred în „copy-paste” atunci când vorbim despre modele de sisteme de sănătate. Cred în documentare, în analiză și în adaptare, în proiectarea unei strategii care să aibă la bază un model de sănătate construit și configurat pe o realitate culturală, socială, economică și incidențe patologice.
De multe ori, de la medici care aleg să se întoarcă în țară, învățăm multe despre sistemele de sănătate europene, iar aportul lor în schimbarea care se vede și se simte, mai ales în sistemul privat, este de necontestat.
Clinici mici, private, și rețele de sănătate complexe, care se dezvoltă mereu atât din punctul de vedere al echipei, cât și al infrastructurii și al adresabilității către pacienți demonstrează că da, se poate.
– Care ar fi principalul motiv care i-ar putea convinge pe medicii rezidenți să nu mai plece din țară pentru a profesa?
Remodelarea relației de muncă, a cadrului de desfășurare a activității zilnice, reconfigurarea relației profesionale, a condițiilor de lucru, financiare și umane, posibilitatea de dezvoltare într-un sistem complex, iată doar o serie dintre argumentele pe care le avem în Arcadia.
Mediul privat creează un cadru unde medicul s-a adaptat foarte ușor binomului performanță – recunoaștere profesională, precum și binomului performanță – dezvoltare a carierei.
Publicitate și alte recomandări video