Archaeus
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Archaeus

GALERIE
Alex Vasiliu
  • Alex Vasiliu
- +

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

Cel mai recent program (4 octombrie, filarmonica din Bacău) a dovedit în primul rând binefacerile consecvenţei cu care Liviu Dănceanu, întemeietorul Atelierului de muzică contemporană Archaeus, şi-a urmărit principiul de alcătuire a repertoriului: tentaţia cuprinderii întregului spectru de viziuni componistice, de formule sonore la care au meditat mulţi dintre cei mai valoroşi compozitori români şi străini. De aceea, numele formaţiei nu a fost ales întâmplător. Chiar ascultate la voia hazardului, înregistrările ce reprezintă intervale diferite de timp, realizate în concerte, în festivaluri şi în studio argumentează înţelesul termenului filozofic arheu - „esenţă a tuturor fenomenelor, prototip al tuturor lucrurilor şi fiinţelor; principiu”. În cuvinte mari, tentaţia absolutului. Cu ce aripi a îndrăznit Liviu Dănceanu să se înalţe astfel încât să cuprindă teritorii cât mai largi ale fenomenului muzical din zilele noastre?

Cred că ajutorul fundamental i l-a oferit deschiderea şi mobilitatea spirituală. Avea vocaţia aproape renascentistă de compozitor, profesor, eseist, publicist, organizator eficient de festivaluri, turnee (cu Archaeus). Rar se adună în limitele personalităţii unui singur om tentaţia libertăţii creatoare şi meticulozitatea ordonării gândului filosofic, al ideii componistice sub forme multiple. Ascultându-l vorbind era de admirat ideea ce înainta în tandem cu rostirea echilibrată, înţeleaptă, profundă a frazelor marcate neostentativ de metafore, se dezvăluia vocaţia dublă de istoric şi eseist ce esenţializa cu disimulată calofilie trăsăturile caracteristice ale unui fenomen, ale unui stil, ale unei epoci.

Spectrul stilistic ilustrat de repertoriul formaţiei sale Archaeus deschidea alte perspective, oarecum contradictorii faţă de repertoriul ideilor expuse prin cuvinte. Ascultând acum din nou unele lucrări, pe altele prima dată, mi s-a argumentat iar varietatea părelnic deconcertantă a opţiunilor de stil, a sonorităţilor. Atmosfera onirică, timbrurile uneori translucide, cristaline, alteori contondente ale percuţiei şi violoncelului la care se cântă prin ciupirea corzilor, melodia lungă de sorginte bizantină, aglomerarea strigătelor sonore ale celor şapte sau opt instrumente (în funcţie de partitură) în manieră total liberă, ca un sinonim al freejazzului, melopeele de o frumuseţe pură alocate oboiului sau fagotului, ce se apropie în registrul acut de paritatea sonor-timbrală a cavalului românesc ce aminteşte bocetul - toate acestea, şi alte elemente imposibil de comentat în acest spaţiu argumentează principiul arheului, principiul ordonator pentru tot ce a creat Liviu Dănceanu - o cuprindere aproape exhaustivă într-o ordine interioară, unitate în diversitate, echilibru între arhaic şi avangardă. Am luat ca argumente muzicale necesare comentariului doar trei din sutele de lucrări interpretate de formaţia Archaeus în 35 de ani: Legenda viselor de Ulpiu Vlad, Broken Bond opus 26 şi Palimpseste 2 opus 55 de Liviu Dănceanu. Ajuns în anul 2017 lângă renascentiştii veacurillor trecute, Liviu Dănceanu a lăsat Archaeus să descopere pe mai departe chipurile şi priveliştile muzicii contemporane, a lăsat un exemplu al rigorii, inspiraţiei, modestiei, civilităţii de care nu trebuie să uităm. A rămas un nostalgic al sintezei a cărui voce merită ascultată.

Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.