anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Are sau nu Autoritatea Aeronautică Civilă atribuții legale pe securitate cibernetică?

GALERIE
stoica aacr
 • stoica aacr
- +

Nicolae Stoica, șeful Autorității Aeronautice Civile din România, a desființat compartimentele de securitate cibernetică pentru a externaliza serviciile IT, dar mai ales pentru a-i concedia pe singurii trei specialiști în securitatea cibernetică. Motivul oficial este aberant. Și anume: Autoritatea nu ar avea atribuții legale în domeniul securității cibernetice.

Minciuna directorului Nicolae Stoica este devoalată de mai multe instituții publice din România, inclusiv de Direcția Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, condus de ministrul Cătălin Drulă, ba chiar și de CERT-RO.

Newsweek România a obținut în exclusivitate mai multe documente care arată că, de fapt, compartimentul CERT-AV-RO, desființat pe 1 martie 2021, este dat exemplu de bune practici în mai multe rapoarte ale Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

Întrebat de Newsweek România de ce a decis desființarea structurii de securitate cibernetică din cadrul AACR, directorul a răspuns cu nonșalanță: „Structura de securitate cibernetică din cadrul direcției de securitate a fost desființată începând cu 1 martie a.c., întrucât AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate”.

Într-un alt e-mail către Newsweek România, directorul Nicolae Stoica a precizat că „în realitate, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO este autoritatea competentă la nivel național pentru securitatea reţelelor şi sistemelor informatice (art. 15, Legea nr. 362/2018), inclusiv în domeniul aviației civile, iar acestă instituție are personalitate juridică distinctă față de AACR și nici nu se regăsește în portofoliul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Newsweek România a obținut mai multe documente care contrazic punctul de vedere emis oficial de către directorul Nicolae Stoica.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.