Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”

GALERIE
nechifor horia
  • nechifor horia
- +

Arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, a confirmat aşteptările din comunitatea creştin-ortodoxă a Moldovei şi a fost ales de către Sfântul Sinod în funcţia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta va fi adjunct al mitropolitului IPS Teofan, contracandidatul său pentru această poziţie fiind stareţul mănăstirii Popăuţi din Botoşani, arhimandritul Ioan Harpa.

 Nichifor Horia vine în locul lăsat liber de PS Calinic Botoşăneanul, care a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a rămas vacant în urma alegerii de către Sfântul Sinod, în data de 21 iulie 2020, a Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Iar arhimandritul Nichifor Horia pare că îi va prelua inclusiv numele, nu doar funcţia, devenind Nichifor Botoşăneanul. În şedinţa Sfântului Sinod, acesta a precizat, citat de basilica.ro, că este cea mai grea şi mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr şi că începe cu nădejde această nouă slujire.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, desfăşurată în cursul zilei de miercuri la Palatul Patriarhiei, preotul s-a văzut din nou în faţa Patriarhului Daniel, după ce în urmă cu 25 de ani, pe vremea când PF Daniel era mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, l-a hirotonit pe Nichifor Horia preot şi slujitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”. „Aţi fost alături în slujba de taină a călugăriei mele, binecuvântându-mă şi alegându-mi numele. Pentru toate acestea vă mulţumesc cu adâncă recunoştinţă şi vă încredinţez, Preafericirea Voastră, de întreaga ascultare şi cinstire cu care dator sunt”, a spus acesta.

FOTO: doxologia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.