anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Arhiepiscopia Iaşilor spune că a oferit spre caritate peste 3 milioane de euro

GALERIE
mitropolie
 • mitropolie
- +

Arhiepiscopia Iaşilor, în analiza activităţii pe anul anterior, estimează faptul că a efectuat activităţi filantropice aproximativ 13,5 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro. 1,115 milioane au constat în activităţile desfăşurate de către Spitalul Providenţa, pe lângă contractul încheiat cu CAS Iaşi şi sumele încasate în regim de coplată, fiind un număr de 12.046 de beneficiari. 

Spitalul are 102 paturi, un bloc operator cu două săli şi nouă specialităţi şi asigură asistenţă medicală prin activitatea a 124 de cadre medicale angajate şi 12 medici colaboratori. O parte semnificativă a activităţii de caritate s-a concentrat în jurul activităţii filantropice a parohiilor, mănăstirilor şi a preoţilor misionari, prin servicii de tip cantină socială, centru de zi, un buget mare fiind alocat şi pentr hrana oferită pelerinilor Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Conform sumelor oferite de Arhiepiscopiei, aproape 1 milion de euro, 4,232 milioane lei, au fost folosiţi pentru a ajuta 126.000 de beneficiari la acest capitol. Ulterior, această filă bugetară este încheiată de activitatea desfăşurată de către birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“, alte ONG-uri, centrele pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate, protopopiate, parohii sau mănăstiri care au oferit „servicii sociale primare şi specializate“ pentru 16.275 de persoane sau familii, cu un buget folosit de aproximativ 8 milioane de lei. Pe lângă aceste sume, au existat şi alte acţiuni filantropice ale altor instituţii eparhiale. Spre exemplu, ocoalele silvice bisericeşti din Neamţ, Iaşi şi Bacău au oferit unui număr de 373 de beneficiari material lemnos gratuit, în total 11.402 metri cubi, cu valoarea totală estimată la aproape 2 milioane de lei. 

Există 1.177 de preoţi

În raportul Arhiepiscopiei se specifică şi faptul că anul trecut au fost hirotoniţi întru diacon un număr de 30 de candidaţi, iar întru preot 22, şi că numărul total al vieţuitorilor din aşezămintele monahale ale Eparhiei Iaşilor este de 1.804. Anul trecut au fost 33 de tunderi în monahism (denumire folosită pentru intrarea în monahie a unui călugăr) şi 12 rasoforii. La nivel de preoţi, există 1.177, ca paroh şi coslujitor, în toată Arhiepiscopia, dar există în total 1.213 parohii şi 10 filii. La capitolul cursanţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, în 2015-2016 au fost înscrişi 1004 studenţi, dintre care 47 la doctorat, obţinând diploma de licenţă 138 de candidaţi, cea de master 69, iar titlul de doctor nouă. Editura Doxologia a publicat un număr de 110 cărţi, ca noutăţi editoriale, aceasta participând în 2016 la opt târguri de carte unde a obţinut două premii. În acelaşi timp, Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ a organizat 71 de pelerinaje în străinătate şi în ţară pe tot parcursul anului anterior, însumând 2.299 de pelerini. Ca proiecte pentru anul viitor, Arhipeiscopia îşi propune să finalizeze lucrările de consolidare a etajelor superioare ale clădirii Casa Nicodim, de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi să înfiinţeze un Centru de Cercetare în Medicină şi Spiritualitate „Providenţa“, care să aibă drept scop „cercetarea şi promovarea rezultatelor ştiinţifice care evidenţiază valenţele terapeutice ale vieţii spirituale şi avantajele abordărilor medicale integrative, care au în atenţie şi sănătatea trupului, şi pe cea a sufletului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.