Arhiepiscopia Tomisului afirmă că ÎPS Teodosie nu este antivaccinist
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Arhiepiscopia Tomisului afirmă că ÎPS Teodosie nu este antivaccinist

GALERIE
tomis
  • tomis
- +

Arhiepiscopia Tomisului a transmis că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie nu este antivaccinist, dar că este împotriva vaccinării sau constrângerii oamenilor spre vaccinare prin diverse măsuri restrictive.

Arhiepiscopia Tomisului precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că răspunsul dat de IPS Teodosie la anumite întrebări adresate de credincioşi în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea a lăsat impresia că Arhiepiscopul Tomisului s-ar opune vaccinării.

"Răspunsul ÎPS Teodosie se referea la presupusele restricţii pe care autorităţile le-au anunţat, fie în România, fie în alte state, şi care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmaţiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înţelese în sensul în care ierarhul s-a pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetăţenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioşii noştri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică şi firească, despre drepturi şi libertăţi, în condiţiile în care chiar autorităţile au o poziţie oscilantă şi contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinaţii au drepturi restricţionate)”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului menţionează că ÎPS Teodosie nu este împotriva vaccinări, el vaccinându-se de-a lungul timpul cu diverse tipuri de vaccin.

"ÎPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declaraţiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuşi s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competenţa de a se pronunţa. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a şi spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, ameninţarea cu iminenţa infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze şi isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înţelegerea lui deplină”, explicăArhiepiscopia Tomisului.

Sursa citată precizează că Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu mesajul transmis de Patriarhie.

"Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecţie recomandate de autorităţile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează şi IPS Teodosie şi toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observaţie suplimentară şi realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut şi în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorităţi, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alţi contra vaccinării”, precizează comunicatul.

Arhiepiscopia adaugă că ÎPS Teodosie s-a bazat pe informaţiile apărute în presă atunci când s-a referit la efectele negative ale vaccinului.

"Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmaţiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informaţiile apărute prin presă (reacţii adverse şi chiar decese, în urma vaccinării), cât şi pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum şi recomandările şi interdicţiile de administrare a vaccinului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, este responsabilitatea fiecăruia dacă decide sau nu să se vaccineze.

"În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca şi producătorii vaccinurilor, că este alegerea şi responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu. În acelaşi timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor şi polemicilor din spaţiul public, dar şi al situaţiei de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenaţi în tentative de dezinformare şi tensionare suplimentară şi inutilă a spaţiului public. Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se menţină la nivelul argumentelor logice şi raţionale, într-o comuniune frăţească, un dialog civilizat şi un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluţiilor de tratament şi prevenţie necesare depăşirii crizei pandemice actuale. Uneori şi în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie”, se arată în finalul comunicatului Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat că “este o frământare” a oamenilor care nu acceptă vaccinul anti-COVID, considerând că este dreptul acestora de a nu îl accepta. El a precizat că acest vaccin nu trebuie să fie obligatoriu, “mai ales că nu este asumat de nimeni” şi ar avea urmări negative. ÎPS Teodosie a mai declarat că nu este de acord cu restricţiile pentru persoanele nevaccinate.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat într-o emisiune la Radio Dobrogea, că Uniunea Europeană ar fi anunţat încetarea vaccinării.

“Aşa este. Eu cred şi trebuie să fac un apel la jurişti să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Şi sunt atâtea urmări negative. Deci aceşti oameni ar trebui, credincioşii noştri, să se adreseze în masă justiţiei. Au fost atâtea sentinţe care au arătat că este fără temei constituţional această interdicţie a nevaccinaţilor. (…) Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin şi a obligativităţii vaccinului?”, a transmis ÎPS Teodosie.

El crede că aceste anunţuri ale autorităţile de introducere a unor interdicţii pentru nevaccinaţi au rolul de a-i determina pe aceştia să se vaccineze.

“Vă spun să nu vă speriaţi. Aveţi tot dreptul să alegeţi. Nu trebuie să fiţi obligaţi. Nu este constituţional, nu este legal. De aceea, nu vă mai speriaţi. Mergeţi şi, dacă vi se interzice, faceţi sesizare şi vă vor apăra. Sunt mulţi avocaţi care vor să vă apere. (…) Este o neorânduială în această forţare care este nefirească, fără temei şi cu rolul de a speria ca să vă vaccinaţi forţat. Nu acceptaţi. Avem personalitate de sine fiecare, sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi chiar de legile europene. Nici legile europene nu ne obligă la vaccin”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.