Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totduminica, 03.07.2022
Acuzaţii fără precedent: Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, (OAR) acuză Universitatea „Al.I. Cuza” că organizează un concurs de arhitectură fără arhitecţi. Pentru proiectul realizării unei impresionante baze sportive, pe strada Sărărie nr. 200, unde UAIC are un teren de aproape 9.000 mp, universitatea a organizat un concurs de idei şi concept, oferind un premiu de 10.000 de lei persoanei care va fi selectată în urma competiţiei.
Ordinul Arhitecţilor acuză însă că pentru concursul respectiv este nevoie de o muncă „aberant de mare”, că se cere practic un studiu de fezabilitate, iar juriul este alcătuit din rector şi prorectori, pe când practica internaţională spune că la un concurs de profil ar trebui să fie jurizat de o comisie formată din 60% arhitecţi, condusă de beneficiar.
În ce priveşte premiul, doar un filmuleţ de prezentare profesionist pentru un ansamblu major, care nu are complexitatea unei baze sportive, costă chiar şi 10.000 de euro, de cinci ori mai mult decât premiul, spune arhitectul Mihai Corneliu Drişcu, preşedintele OAR Iaşi. Cum se apără rectorul Tudorel Toader de acuzaţii?
Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi” în legătură cu acuzele aduse, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, spune că concursul nu prevede „sub nicio formă” un studiu de fezabilitate, ci doar o serie de idei care „pot veni din partea oricui, chiar şi din partea studenţilor”.
Niciun arhitect în juriu
Arhitectul Mihai Corneliu Drişcu a explicat cum funcţionează un concurs de arhitectură care se desfăşoară conform standardelor admise la nivel internaţional.
Acesta a explicat că juriul este format în proporţie de 60% din arhitecţi, că, de regulă, câştigătorul primeşte şi contractul de proiectare, dar şi că premii consistente sunt oferite pentru primele 4-5 proiecte, care implică luni de muncă în spate.
Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită la UAIC, unde este un singur premiu, de 10.000 de lei, oferit câştigătorului, care nu are cum să aibă garantată şi obţinerea contractului de proiectare, fiindcă trebuie organizată o licitaţie separată pentru aceasta.
Chiar dacă nu este cazul la UAIC acum, practica din România de a amesteca proiectarea cu execuţia, cum s-a întâmplat de multe ori la proiecte inclusiv în Iaşi, este descris de arhitect ca fiind „o catastrofă”.
„Amestecarea sau legarea proiectării de execuţie este absolut o catastrofă. Nu este suficient că avem concursurile de arhitectură organizate pe SEAP, şi atunci sunt considerate achiziţii de bunuri, ca şi cum cumperi o masă... Aici preţul cel mai mic contează zdrobitor şi te duci în derizoriu... SEAP nu asigură nici pe departe calitatea rezultatelor unui concurs”, a declarat Mihai Corneliu Drişcu.
Arhitectul reclamă alte probleme la concursul pentru proiectarea bazei sportivă: el spune că tema de proiectare este „scrisă de un inginer care se ocupă de serviciul tehnic, un director administrativ”, iar din aceasta rezultă că se cer foarte multe lucruri.
„Este imens de mult de lucru la povestea asta, este o muncă de luni de zile, nu de 30 de zile cât a fost concursul”, a explicat arhitectul.
„O muncă enormă”
„A doua parte surprinzătoare este că juriul este format din Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie - practic doar rectorul şi prorectorii. Am rămas absolut mască. Mai ales că la concurs se poate înscrie oricine, chiar dacă e arhitect sau nu. Deci practic fac un concurs de arhitectură fără arhitecţi, care nu e judecat de arhitecţi”, a explicat Mihai Corneliu Drişcu.
El explică faptul că în documentaţia publicată pe site-ul UAIC nu se cere doar o idee, ci se vorbeşte inclusiv despre studiu de fezabilitate, ceea ce implică o muncă suplimentară, „enormă pentru un complex sportiv atât de elaborat”.
În documentaţia publicată pe site-ul universităţii, „Ziarul de Iaşi” a identificat o anexă în care se precizează toate legile ce trebuie avute în vedere în realizarea unui studiu de fezabilitate, fiind menţionată şi această sintagmă.
Premiul e 2.000 de euro, dar filmuleţul poate să coste şi 10.000 de euro
Probabil cea mai flagrantă situaţie identificată de către arhitect este realizarea unui filmuleţ de prezentare de 2,5 minute. Acesta spune că un filmuleţ pentru un obiectiv simplu, care nu are complexitatea unui bazin sportiv, ajunge la 3.000 de euro circa 30-40 de secunde. Pentru un obiectiv amplu, dar nu de complexitatea unui complex sportiv, cu bazin olimpic, preţul sare de 10.000 de euro.
„Este absolut aberant. Filmuleţele de prezentare ale investiţiilor mari sunt făcute de alte firme specializate, nu de proiectanţi, şi costă mult mai mult. Asta în contextul în care premiul pentru proiect este de 10.000 de lei, adică 2.000 de euro. Este ridicol. Problema concursurilor este foarte delicată peste tot în lume şi în istorie, sunt cazuri în ţară în care arhitecţii au primit interdicţie de la OAR să participe pentru că erau concursuri deficiente. Am zis să nu fac asta pentru că, din punctul meu de vedere, chiar dacă a terminat anul trecut, nu se poate băga la aşa ceva, cantitatea de muncă este copleşitoare faţă de suma ridicolă de 2.000 de euro”, a precizat Mihai Corneliu Drişcu.
Vezi aici tema de proiectare a concursului
Acesta a explicat că şi un student lucrează mai puţin la o lucrare de diplomă, în contextul în care studiile la Arhitectură sunt cumulate licenţă^master, şi a precizat că doar componenta de bazin olimpic din proiect ar fi suficientă pentru a finaliza o astfel de lucrare de diplomă.
Rectorul UAIC: Nu vrem studiu de fezabilitate, doar o viziune
Rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu şi-a dorit niciun moment ca acest concurs să implice munca necesară unui studiu de fezabilitate, ci l-a văzut mai mult ca fiind un „concurs de idei”.
Rectorul a explicat că există deja mai multe viziuni la nivelul universităţii, o parte venind chiar dinspre Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, că există un PUZ deja eliberat de Primăria Iaşi, dar că şi-au dorit o viziune amplă cu privire la amenajare, aşezare, dispunerea sălilor, iar ulterior va scoate proiectarea cu un studiu de fezabilitate la licitaţie.
„Eu am spus că nu cred că ştiu eu sau noi cum ar trebui să arate un astfel de complex şi trebuie să apelăm la specialişti, să facă un film 3D cum ar arăta un astfel de complex sportiv. Nu să facă un studiu de fezabilitate, de aceea am şi ataşat PUZ-ul, ca să fie coordonatele proiectului. E vorba de idei: noi avem de la Primărie aprobat un complex cu subsol, demisol, parter şi mansardă. Vrem doar o viziune: cum să fie bazinul, terenurile de antrenament, sala de sport să fie pe lung, pe lat, multifuncţională sau nu etc.”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.
Vezi aici regulamentul concursului
El a declarat că voia să vadă cum ar arăta un astfel de spaţiu: dacă să facă sau nu săli de fitness, spre exemplu, şi pentru asta vor ajutorul unui specialist.
„După ce avem această idee, dăm drumul la procedură, la studiu de fezabilitate, la proiectare, şi se înscrie cine vrea. Evident că se poate înscrie şi cel care a concurat, dar cine câştigă licitaţia, ăla face proiectarea, nu poţi promite dinainte. E posibil să faci şi proiectarea şi execuţia în aceeaşi licitaţie, dar intuiţia îmi spune să nu încredinţez unei firme de proiectare şi execuţia, sau invers, ca nu cumva să fie tentat ca, din proiectare, să îţi bage un preţ mai mare sau să te încarce la execuţie”, a mai explicat rectorul.
Conform calendarului concursului, astăzi, 29 iunie, universitatea ar trebui să anunţe câştigătorul.
Cuvinte cheie: + scandal, arhitectura, toader, uaic
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a revenit pe Twitter. El a postat o fotografie în care se află alături de papa Francisc
Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată în turul trei de la Wimbledon
Simona Halep o va înfrunta pe Paula Badosa în optimi la Wimbledon
Femeie dată dispărută la începutul săptămânii, găsită cu ajutorul unui câine poliţist
Bărbat în stop cardio-respirator, după ce a fost lovit de trăsnet, la Sângeorz Băi
Armata ucraineană susţine că se duc lupte violente pentru Lisichansk, dar oraşul "nu este încercuit"
Papa Francisc regretă că nu a putut face călătoria în Africa
Un bărbat şi-a reclamat soţia la Poliţie că face scandal şi distruge lucrurile din casă
Tehnicianul croat Igor Tudor, principalul favorit să preia Olympique Marseille
Simona Halep s-a calificat în optimi la Wimbledon. A făcut totuşi 18 erori neforţate
Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk
Andy Goram, fostul portar al clubului Glasgow Rangers, a murit la 58 de ani
O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania
Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris
Încă un accident pe şoseaua morţii: două persoane au ajuns la spital
Dinamo a început vara cu o înfrângere. A pierdut cu Concordia Chiajna
Doi copii, de 6 şi 8 ani, răniţi de maşina lui Mihai Leu la un raliu, la Târgu Mureş
VIDEO - Micka, voluntar german din Legiunea Internaţională, luptă în Ucraina
Paula Seling şi Radu Bucura trăiesc de 17 ani o frumoasă poveste de dragoste, însă nu au încă copii
Fotomodelul Jerry Hall divorţează de miliardarul Rupert Murdoch. A depus deja actele
Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A
Vera Pauw, antrenoare olandeză, a dezvăluit că a fost abuzată sexual
Selecţionata Angliei a câştigat titlul de campioană europeană la fotbal U19
Femeie omorâtă în bătaie şi îngropată de soţ. Crima a ieşit la iveală după un an
Va mai concerta Whitesnake la Bucureşti pe 16 iulie? Anunţ de ultimă oră pe reţelele de socializare
Simona Halep evoluează astăzi în turul trei la Wimbledon. O va întâlni pe Magdalena Frech
Schimbare fără precedent în domeniul căsătoriilor! A fost emis şi un timbru comemorativ
Germania va restitui Nigeriei bronzurile din Benin. Ele au fost furate în perioada colonială
Radu Stoleriu, elev la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", medalie de aur la Balcaniada de matematică
Schimbare majoră în domeniul criptomonedelor! În UE companiilor vor avea nevoie de licenţă
Apple va facilita plata automată a combustibilului prin CarPlay
Polonia dă 1,83 miliarde dolari pe 32 de elicoptere AW149 de la producătorul italian Leonardo
Tineri din Iaşi prinşi că au şantajat o fată să se prostitueze în folosul lor
Lamborghini va investi în următorii doi ani cel puţin 1,8 miliarde de euro în electrificare
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
„Dialogul plastic” - Inedită expoziţie de pictură la Palatul Culturii
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.