Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Arhitectul Șerban Țigănaș: Concursul internațional de arhitectură de la Iași ne pune în fața unui moment cheie pentru arhitectura autohtonă

GALERIE
Serban_Tiganas_arhitect
  • Serban_Tiganas_arhitect
- +

Foster&Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, unele dintre cele mai renumite birouri de arhitectură din lume, proiectează pentru prima dată în cadrul unui concurs internațional de arhitectură din România, organizat la Iași, la inițiativa grupului IULIUS, relateaza hotnews.ro. 

Președinte al echipei organizatorice, care a pregătit criteriile și cadrul concursului, arhitectul Șerban Țigănaș, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România, profesor la Universitatea Politehnică din Timișoara, membru OAR și fost președinte al Ordinului, precum și participant activ în alte organizații profesionale internaționale, a evidențiat demersul evaluându-l ca pe un eveniment important pentru arhitectura din România.

Concursul se desfășoară pentru o zonă din centrul Iașului, oraș cu încărcătură istorică și culturală, astfel că birourile de arhitectură din topurile globale sunt provocate să ofere o soluție arhitecturală cu o înălțime aliniată clădirilor reper din proximitate, care să respecte numeroase criterii de vizibilitate asupra monumentelor, să pună în valoare descoperirile arheologice, să asigure unitatea și continuitarea stilistică a zonei cu o deosebită valoare istorică și monumentală.

Concursul de la Iași este o premieră în România, atât din perspectiva abordării unei investiții private, cât și, mai ales, a birourilor renumite care au acceptat invitația. Credeți că este un moment cheie în arhitectura autohtonă? Vom mai vedea astfel de demersuri?

Este adevărat că în România practicarea concursurilor de arhitectură este o excepție și nu o obișnuință, așa cum ar fi bine. Spun că ar fi bine pentru calitatea arhitecturii, fiind notorie valoarea procedurii concursului în acest sens. Concursul de arhitectură este ca democrația, nu este un sistem perfect, dar nu există altul mai bun. Ceea ce trebuie spus despre concursul de la Iași este că modul în care se realizează, pregătirea, comunicarea publică, valorificarea rezultatelor și importanța reușitei au o dimensiune fără precedent în România. Opțiunea pentru un astfel de concurs este o premieră pentru Iași, pentru grupul Iulius, un dezvoltator major din România, și de aceea am susținut acest demers alături de remarcabilii colaboratori din echipa constituită în acest sens. Însăși istoria acestui concurs ne arată în ce mod a evoluat intenția de construire într-un loc atât de important, de la o tatonare cu propuneri de clădiri înalte, spre o temă evoluată, cu cerințe axate pe contextualizare și cu invitarea unor birouri cu cea mai bună reputație. Avem, astfel, ocazia ca patru dintre birourile excepționale ale contemporaneității să vină să concureze.

Sper să fie un moment cheie în arhitectura autohtonă prin demers și, mai ales, prin finalizarea lui. Trebuie să spun însă că mai sunt câțiva pași până acolo și că lucrurile depind de foarte mulți factori, dintre care cei mai importanți vor fi, dincolo de misiunea responsabilă a alegerii celei mai potrivite soluții, modul în care aceasta va fi înțeleasă și susținută de entitățile publice implicate și, până la urmă, de comunitatea ieșeană însăși. Un proiect foarte valorors, neînțeles și neacceptat, poate fi deformat sau chiar împiedicat să capete formă. Au fost multe situații în lume când, din diferite motive, o arhitectură cu adevărat importantă nu a apărut așa cum au imaginat-o autorii vizionari sau chiar nu a apărut deloc. Dacă totul merge bine, arhitectura autohtonă va câștiga o lucrare de mare valoare, care va încuraja prin rolul de model și alte abordări similare.

S-au înscris în competiție, la Iași, patru dintre cele mai mari case de arhitectură din lume. Ce înseamnă acest lucru pentru Iași și, mai departe, pentru România?

Îndrăznesc să spun că acest moment poate fi unul foarte important pentru Iași, chiar de turnură. Poate fi un moment de redobândire a unei anumite dimensiuni pierdute sau chiar niciodată avute în ultimele decenii. Bineînțeles, mă refer la arhitectură, parte din cultura specifică a unui mare oraș care se autodefinește și este perceput ca fiind unul cultural. Oricât de mult ne dorim ca arhitectura nouă să fie locală, produsă de avangardele noastre, nu putem nega impactul pe care îl poate avea o lucrare de maestru, un experiment cultural de fuziune, un import de perspectivă, cunoaștere și adaptare la condițiile locului. Dacă stăm bine să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat mereu în istorie, vedem că, de cele mai multe ori, momentele cheie, de turnură stilistică, de salt conceptual, au fost marcate de astfel de importuri și fuziuni.

Într-adevăr, patru birouri extrem de cunoscute, experimentate și valoroase, pe care le cunoaște orice iubitor de arhitectură contemporană, foarte diferite ca manieră și realizări, au fost invitate și au acceptat să concureze cu proiectele lor. Meritul este al organizatorilor concursului, cum spuneam, pentru că altfel aceștia pur și simplu nu ar fi venit. La acest nivel, aceste birouri au de lucru și se orientează într-acolo unde au șanse să realizeze proiecte remarcabile. Pentru noi toți trebuie să fie un semn foarte clar că suntem în fața unui eveniment în sfera arhitecturii.

De ce avem la Iași un concurs internațional și de ce unul cu invitați?

După primele consultări publice prin care s-a tatonat potențialul terenului au rezultat mai multe îngrijorări legate de percepția ansamblului într-un context construit extrem de particular, populat cu repere arhitecturale de mare valoare. În cadrul acestor consultări a fost solicitată realizarea unei competiții de proiecte, tocmai pentru a putea compara diferite abordări și a discerne asupra celei mai favorabile. Dezvoltatorul a acceptat și preluat această recomandare și a purces la un demers de construcție a unui concurs de arhitectură la începutul anului 2020. În cadrul acestui parcurs și-a calibrat ambițiile la cel mai înalt nivel. A apărut astfel opțiunea pentru concursul cu invitați, specific multor investiții private, datorită posibilităților de a obține proiecte de la birouri apreciate ca fiind foarte performante și dorite pentru situațiile respective. Faptul că la Iași concursul este internațional, aducând echipe notorii, care au realizări la nivel global, este o altă consecință a ștachetei puse extrem de sus de către promotor.

Prezidați echipa organizatorică și juriul acestei competiții. Care au fost pașii parcurși până acum și care au fost criteriile de proiectare solicitate?

Vreau să precizez faptul că munca de pregătire a acestui concurs a fost una foarte intensă și diversă. Au contribuit și contribuie în continuare mai mulți profesioniști invitați, alături de echipa promotorului, care s-a dedicat cu foarte mult entuziasm dorinței de a face ceva nou, fără precedent, la cel mai înalt nivel de performanță. Aș asemăna pașii parcurși cu un adevărat maraton. A fost constituită o echipă de specialiști care combină experiența locală cu cea națională și internațională, pe cea profesională cu cea academică. Au fost realizate studii diverse care să fundamenteze tema de proiect pentru concurs. Dintre acestea, cele mai importante se referă la percepția din punctele de perspectivă relevante asupra locului, pentru a solicita concurenților să ofere posibilitatea de a judeca impactul propunerilor lor asupra siluetei zonei centrale a orașului și a principalelor monumente de arhitectură care o definesc. Pentru o și mai bună apreciere a încadrării în spațiul construit, au fost realizate două machete, la scări diferite, printate 3D, după ce a fost digitalizată întreaga zonă relevantă cu tehnologie de ultimă oră, folosind drone purtătoare de echipamente de scanare cu laser.

Poate cel mai spectaculos pas în pregătirea concursului a fost cercetarea arheologică realizată tot de către promotor, prin specialiștii locali, care a adus la iveală vestigii de mare importanță, a căror punere în valoare pentru public a devenit o parte din cerințele temei de proiectare. Tema a fost construită în cadrul echipei și revizuită prin consultări succesive, până când a atins maturitatea necesară. Criteriile pentru evaluarea proiectelor au fost mult discutate și detaliate în cadrul temei, pentru că sunt fundamentale atât pentru concurenți, cât și pentru juriu. Ele constau în mai multe pachete de cerințe care țin de probleme urbanistice, probleme tehnice, probleme de patrimoniu construit și de program de arhitectură, în condiții de randament al soluțiilor propuse. Ceea ce este important de spus referitor la aceste criterii ține de echilibrul căutat în condițiile respectării unei combinații complexe de factori importanți, atât pentru inserția viitoarelor construcții într-o realitate prezentă, cât și pentru una viitoare, pe care urmează să o determine.

Care sunt elementele care credeți că i-au motivat pe arhitecții internaționali să proiecteze pentru Iași? Din perspectiva dumneavoastră, care sunt provocările?

Sunt înclinat să cred că sunt mai multe posibile motivații care s-au combinat ducând la decizia de a accepta provocarea. Una este în mod cert calitatea deosebită a locului, cu repere arhitecturale de primă valoare, dar și cu probleme nesoluționate și provocări rezolvabile doar cu măiestrie profesională maximă. Aceasta însemnă de fapt o dificultate foarte mare a cerințelor de temă, care este o motivare pentru arhitecți. Aș spune că e similar cu escaladarea unui vârf înalt, încă necucerit. O alta este, în opinia mea, foarte buna organizare a concursului, care oferă garanțiile de care are nevoie oricine vine să lucreze pentru prima dată într-un mediu nou. Dacă clientul, tema, juriul nu conving împreună cu celelalte mize, nimeni nu participă la un astfel de concurs. Vorbim de birouri de anvergură care își pot alege oricând, de oriunde din lume, concursuri la care să participe sau care sunt contractate direct de clienți importanți, deci care au în permanență de lucru. În fine, cred că la toate acestea s-a adăugat și doza de aventură, de curiozitate artistică, de dorință de explorare, specifică marilor arhitecți. Până la urmă, a face un proiect de arhitectură pentru un client, o comunitate și o cultură cu care nu ai mai interferat, înseamnă să cercetezi, să descoperi și să intuiești mesajul optim, tonul vocii cu care este transmis. Însemnă să convingi intrând literalmente în mințile și sufletele oamenilor de acolo. Ce poate fi mai provocator, mai dificil și mai riscant? Aceasta este și trebuie să fie arhitectura.

Ce urmează în competiția de la Iași și când vom afla câștigătorul?

Urmează partea finală a concursului, predarea proiectelor, susținerea lor de către autori în fața juriului, deliberarea și evaluarea finală, făcută de juriu, anunțarea rezultatelor, spre sfârșitul lunii iulie, și semnarea contractului de proiectare cu câștigătorul. Se vor organiza, fără îndoială, expoziții deschise publicului, discuții, interviuri. Vor fi probabil polemici, pasiuni, toate proporționale cu miza: a oferi Iașilor un proiect de arhitectură contemporană de cea mai înaltă valoare. După cum puteți observa, a construi în locuri speciale necesită eforturi deosebite, cele mai multe invizibile pentru cei mai mulți. A reuși să respecți așteptările și interesele multiple, evident și firesc diferite, care se manifestă pentru o astfel de întreprindere, este o adevărată aliniere de astre.

Preluare de pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri