Arhitectura de calitate ar trebui să fie un drept nu doar un privilegiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Arhitectura de calitate ar trebui să fie un drept nu doar un privilegiu

GALERIE
Arhitectura
  • Arhitectura
- +

Carol Ross Barney va conferenţia la Iaşi despre arhitectura civică, proiectul Chicago Riverwalk şi modul în care a schimbat atitudinea locuitorilor faţă de râul care străbate oraşul Chicago.Conferinţa Oraş.Apă.Arhitectură se va desfăşura pe data de 12 octombrie, ora 11.00 în Sala Mare a Primăriei Iaşi.

Carol ROSS BARNEY a fost în avangarda designului spaţiului civic încă de la fondarea biroului de arhitectură Ross Barney Architects în 1981. Cu o carieră de peste 40 de ani, Carol Ross a contribuit semnificativ la mediul construit, profesia şi educaţia arhitecturală. În calitate de arhitect, urbanist, mentor şi educator, a susţinut că designul de calitate este un drept, nu un privilegiu.

Arhitectul Carol Ross Barney s-a remarcat in peisajul arhitectural de-a lungul vremii, si nu de puţine ori. Cu ocazia reconstrucţiei Oklahoma City Federal Building ea devine prima femeie arhitect care avea sa proiecteze o clădire federală, fiind încă din 1973 membru fondator al Chicago Women in Architecture (CWA). Notorietatea însă a venit după o implicare de mai mult de două decenii în proiectul Chicago Riverwalk, implicare care i-a câştigat denumirea de “People’s Architect”.

“Realitatea este că arhitectura şi designul de calitate sunt accesibile numai celor care şi le permit, însă desingul de calitate ar trebui să fie un drept, nu doar un privilegiu pentru o clasă de oameni” (Carol Ross Barney).

Proiectele dezvoltate de Carol stau mărturie unei viziuni aparte a rolului pe care arhitectura o joacă în calitate vieţii: de la staţii de tranzit în plină aglomeraţie urbană, clădiri ce asigură cele mai înalte standarde de sustenabilitate până la spaţii ce vor a inspira tineri şi generaţii pentru a deveni minţile luminate de care are nevoie viitorul. Acest fel de filosofie a făcut ca Jewish Reconstructionist Congregation să devină prima sinagogă care să capete certificarea LEED Platinum pentru abordarea strategiilor sustenabile. 

Munca depusă în Proiectul Chicago Riverwalk, ce avea să devină poate proiectul definitoriu al carierei arhitectului, i-a adus denumirea de “People’s Architect”. “Atitudinea pe care oamenii o au faţă de râul ce străbate oraşul s-a schimbat cu adevărat, şi cred că aceasta este de fapt cea mai mare reuşită”, a spun Carol Ross Barney. Prin intermediul proiectului Chicago Riverwalk se poate spune că arhitectul a avut parte şi de o schimbare ideologică, de la arhitectul de clădiri la un urbanist ce avea să regândească istoria râului ce străbate oraşul Chicago.

Adeseori este supranumită ca fiind noul Daniel Burnham pentru acest oraş- arhitect şi designer urban- datorită anilor pe care şi i-a dedicat proiectului Chicago Riverwalk. Rezultatul final este unul complex, urban şi intrigant. Fiecare secţiune de faleză dintre podurile ce străbat râul a fost proiectată şi tratată ca o “serie de camere”, aşa cum insăşi arhitectul le denumeşte. Fiecărei camere îi este inspirat un nou caracter exprimat prin material, formă şi funcţiune.

În 2017 Carol Ross Barney primeşte distincţia American Institut of Architects Chicago Lifetime Achievement Award. Printre cele peste 100 de premii de design se numără patru premii naţionale AIA Institute Honor, peste 40 premii AIA Chicago, doua AIA Comittee on the Environment (COTE) Top Ten Projects, premiul AIA Thomas Jefferson pentru Arhitectură Publică şi medalia de aur AIA Illinois. De la proiectele de început de carieră şi până în prezent, timp de 40 de ani, Carol Ross Barney a ridicat nivelul arhitecturii publice şi arhitecturii în slujba oamenilor.

Arch. Carol Ross Barney, FAIA, fondator al biroului Ross Barney Architects şi câştigătoarea premiului AIA Chicago’s Lifetime Achievement vine în Europa în această toamnă pentru a conferenţia la Forumul SHARE Bucharest din data de 9 Octombrie 2018, la Radisson Blu Hotel din Bucureşti şi Iaşi în data de 12 octombrie în Conferinţa Oraş. Apă. Arhitectură ce se va desfăşura la Sala Mare a Primăriei Iaşi.

Detalii şi înregistrare pentru conferinţa de la Iaşi pe pagina https://www.facebook.com/ABplusEvents/

Evenimentele sunt organizate de compania ieşeană ABplus events şi asociaţia culturală PRO Event.

De 21 de ani, ABplus events promovează excelenţa în domeniul arhitecturii şi contrucţiilor prin evenimente internaţionale organizate pentru arhitecţi şi contractori în Europa Centrală şi de Est. Informaţiile despre evenimentele organizate în România, Bulgaria, Ungaria, FYROM, Albania, Serbia, Grecia, Polonia sunt prezentate pe www.share-architects.com.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.