De multă vreme nu mi s-a mai întâmplat asta: să cumpăr un LP doar după ascultarea unei piese, fără să cunosc nimic altceva, nici despre formație, nici despre disc.
Unul dintre informații coechipieri și veseli colecționari ai grupului „Chestii faine pe vinil, CD, casetă“ a semnalat bucata printr-un link, asemuind trupa care o cântă, Ist Ist, cu alta, Bauhaus, puțin știută azi. Mie mi s-a părut apropiată mai degrabă de Joy Division. (Sau să zic moștenitoare? Continuatoare? Imitatoare?) Am intrat imediat pe YouTube, să mă lămuresc. Aproape o zi terifiantă am stat în scaun, până mi-au înțepenit picioarele, răsfoind piesă cu piesă dintr-un repertoriu nu foarte bogat, dar expresiv la maximum, fără discuție. Sigur, se pot dibui și alte influențe, cum ar fi The Cure sau David Bowie, Ultravox, Damned ori, dacă e să ne limităm doar la partea vocală, Depeche Mode. Ascultători de pe tot pământul invocă diverse nume în comentariile postate, cu sau fără legătură cu videoclipul vizat. Din multitudinea trimiterilor nu se poate trage vreo concluzie, și cred că nici nu e important dacă Ist Ist seamănă sau nu cu altceva, mai celebru sau mai ciudat, pentru că impresia lăsată de orice piesă este profundă și greu de suportat. La mine așa a funcționat receptarea. Și am văzut că nu sunt singurul lovit.
Trupa e alcătuită din patru britanici. Când s-a închegat, nu știu. Dar unde putea începe să cânte decât în orașul considerat de referință pentru depresivii rockului, Manchester (uneori scris și Madchester)? Seria de cinci single-uri și două EP-uri apărute din 2017 încoace, în format digital și/ sau fizic, impune prin elemente subliminale. N-am reușit să-mi iau ochii de la coperte, toate cu grafica de-o extravagantă simplitate. Nici albumul curent nu scade ștacheta la ilustrație. Impactul se ridică la nivelul unora semnate (doar pe cotor, ca și aceasta!) New Order. Albumul se numește Architecture (2020, © & ® Ist Ist under license to Kind Violence Records). Editat în plină pandemie, pe 1 mai, a ocupat din start locul 3 în clasamentul indie și 4 la viniluri, fapt care i-a determinat pe trupeți, într-o postare pe Twitter, să afirme că este „mai mult decât au visat vreodată“. Pare un fel de autoconsolare după constatarea că au ratat top 100, dar… Înseamnă că băieții au suficient umor și dau speranță de lucruri mai bune. Pentru că evidența e grăitoare: puse pe-o listă în ordinea apariției și ascultate la rând, piesele arată creștere în finețe și forță, dacă termenii nu sunt incompatibili.
Ist Ist sunt Adam Houghton, Joel Kay, Andy K și Mat Peters. Coperta stil album nu conține în interior datele obișnuite, cine la ce cântă. Doar precizarea că toate piesele sunt compuse și interpretate de Ist Ist, precum și locul unde s-au făcut înregistrările, mixajul și masterizarea. Și mai este o ilustrație simbolică: băieții urcă treptele unei scări, pe lângă Zidul unei clădiri ale cărei geamuri fixe reflectă o realitate deloc greu de înțeles. Versurile piesei nr. 7, plasată pe fața a doua a discului imprimat în vinil translucid, spun: „Forget all what you saw/ Falling through trapdoors/ The architecture of your mind is pure/ Fractures of bright light/ Collapse now out of sight/ You can’t now just unsee what you saw/ We’re all drowning în the shallow end“.
Muzica însă… Enunțul „îmi place și punct“ e cam autistic, dar așa pot rezuma tot ce trăiesc ascultând iar și iar, în aceste zile ploioase, când apropiați ai mei suferă crunt fără ca eu să-i pot ajuta. Sau poate așa: „And when the dark draws in/ The only one I see is you“…
Publicitate și alte recomandări video