anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Arhitectura orașului în centrul conferințelor de arhitectură New Iasi Architecture

GALERIE
romanian creative week
 • romanian creative week
- +
SHARE Architects și New Iasi Architecture - o inițiativă a Asociației culturale PRO Event, OAR Iași și Ziarul de Iași pentru calitatea arhitecturală a orașului și creșterea atractivității Iașului ca spațiu de locuit, de muncă și de vizitat - au pregătit pentru Săptămâna Creativității Românești un program de evenimente culturale axate pe arhitectura orașului.
New Iasi Architecture (NIA) este un club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iasi, care oferă acces la proiectele arhitecturale ale orașului pentru profesioniști, public și tineri, facilitând informarea corectă și inspirând tinerii să se angajeze în promovarea calității mediul construit.
In contextul festivalului Romanian Creative Week, care se va desfășura în Iași între 2 și 6 iunie, anunțăm primele acțiuni ale clubului de inițiativă New Iași Architecture: conferințele și dezbaterile “New Cities.New Iasi Architecture” (3 iunie) și „New in Old” (4 iunie), Serile de film de arhitectură UrbanEye (2-5 iunie). 
 
De asemenea, în premieră pentru Iași, inițiativa NIA facilitează accesul specialiștilor, publicului și tinerilor într-unul din santierele importante ale orașului: Proiectul Palas Campus, printre cele mai mari clădiri de birouri din România ca suprafață, ajungând la peste 60.000 mp, care își propune să consolideze centrul orașului drept o destinație care susține evoluția antreprenoriatului local și a industriilor creative.
 
Conferința dezbatere: New cities. New Iasi Architecture
 
O dezbatere despre arhitectură și oraș ca spațiu de locuire, muncă și destinație turistică.
3 iunie, Sala Voievozilor, Palatul Culturii
Interval orar: 10:30 - 14:30
Moderatorii evenimentului: Mihai Drișcu - președinte Ordinului Arhitecților din Iași și Dragoș Ciolacu – președinte Uniunii Arhitecților Iași
Invitați: 
arh. Adrian Soare, partener al biroului CUMULUS Architecture, un arhitect conceptual cu o profundă înțelegere a mentalităților și contextului cultural, natural și istoric. Lucrările sale au fost recunoscute la nivel național și european.
arh. Andrei Uleia, fondator DaSein, specializat în proiectarea de clădiri complexe și în design circular. Este implicat în utilizarea realității augmentate, a cadrelor comutatoare de context și a tehnologiei Blockchain în Real Estate, Construcții & Design.
arh. Dragoș Epure, co-fondator METROPOLIS Architects, un studio de arhitectură cu o structură multidisciplinară care se reflectă printr-un număr semnificativ de premii, expoziții și o gamă largă de clienți în arhitectură, design de produs, comunicare vizuală și instalații de artă
arh. Serban Daniel Lucian, practician și asistent la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj, preocupat de proiecte de interes public - reabilitare a patrimoniului istoric, amenajare a spațiului public și dotări social-culturale, dar și de teme ale peisajului cultural și culturii construitului.
arh. Victor Grosu, fondator Grosu Art Studio, birou premiat la nivel internațional pentru proiecte notabile de arhitectură pe segmentul rezidențial și ospitalitate.
 
Conferința dezbatere: New cities. New in old
O dezbatere despre inserția clădirilor noi în orașele istorice, relația arhitecturii noi cu arhitectura de patrimoniu.
4 iunie, Sala Voievozilor, Palatul Culturii
Interval orar: 10:30 - 14:30
Moderatorii evenimentului: Mihai Drișcu - președinte OAR Iași și Toni Hrițac – redactor șef Ziarul de Iași, 
Invitați
arh. Alexandru Gavozdea, președinte Ordinul Arhitectilor România (OAR)
arh. Emil Ivănescu, președinte Ordinului Arhitecților București
conf. dr. arh. Ștefan Bâlici, director general Institutul Național al Patrimoniului
prof. dr. arh. Augustin Ioan, profesor Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti
arh. Serban Tiganas, co-fondator Dico & Tiganas, Secretar General Uniunea Internațională a Arhitecților, decan al Facultății de Arhitectură şi Urbanism Cluj-Napoca
 
Serile de Film de Architectură UrbanEye
Lost Rivers, Push, Balcony Tales, Enter Through The Balcony, 100 Years of Bauhaus
Toate filmele sunt titrate în limba română
Amfiteatrul Palas
Interval orar: 21:00 - 22:30
Gazdă: Monica Sebestyen, director UrbanEye Film Festival
2 iunie
Lost Rivers
Un documentar care încearcă să găsească răspunsuri, alături de gânditori urbani vizionari, activiști și artiști din toată lumea, la întrebări legate de trecutul, prezentul și viitorul râurilor urbane uitate.
REGIZOR: CAROLINE BACLE   
AN: 2012
ȚARĂ: CANADA
GEN: DOCUMENTAR
DURATĂ: 72 MINUTE
LIMBĂ: FRANCEZĂ
SUBTITRARE: ENGLEZĂ, ROMÂNĂ
 
3 iunie 
Push
Documentarul urmărește un fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, deși veniturile populației stagnează. Vor deveni orașele noastre prea scumpe ca să ne permitem să mai locuim în ele? 
REGIZOR: FREDRIK GERTTEN
AN: 2019
ȚARĂ: SUEDIA 
GEN: DOCUMENTAR
DURATĂ: 92 MINUTE
LIMBĂ: ENGLEZĂ, SPANIOLĂ, ITALIANĂ, GERMANĂ, COREEANĂ
SUBTITRARE: ROMÂNĂ
 
4 iunie
POVESTIRI DIN BALCON
Trailer https://www.youtube.com/watch?vâXq6AMLTplZU
 
În Havana e mai bine să mergi pe mijlocul străzii și nu pe trotuar unde ai putea fi lovit de o bucată din balcoanele care se sfărâmă. Totuși, balconul îi conectează pe oameni cu vecinii  lor, cu vânzătorii ambulanți, cu zgomotul și mirosul străzilor. Ceci și-a petrecut întreaga viață aici. Acum este bătrân și a orbit, dar nu este singur. Are balconul lui de unde își face cumpărăturile, ascultă veștile importante și o cheamă pe Edilia, o femeie tânără de pe partea cealaltă a străzii care are grijă de el precum o fiică. Această relație înduioșătoare lasă loc și unei declarații de dragoste pentru balcoanele din Havana.
 
REGIZOR: HELLE WINDELØV-LIDZÉLIUS
AN: 2013
ȚARĂ: CUBA, DANEMARCA
GEN: DOCUMENTAR
DURATĂ: 36 MINUTE
LIMBĂ: SPANIOLĂ
SUBTITRARE: ROMÂNĂ
 
PRIN BALCOANE
 
Lipsa reglementărilor guvernamentale le permite ucranienilor să își construiască balconul fără să țină seama de stilul arhitectural al clădirii. Adesea se întâmpla ca oamenii să își reconstruiască balcoanele și acestea să fie mai mari decât apartamentul în sine. Filmul explorează balconul ca formă arhitecturală informală, specifică Ucrainei. Este o călătorie prin decenii care examinează atât balcoanele, cât și proprietarii acestora. Prin aceste povești, documentarul dezvăluie istoria post-sovietică a Ucrainei – viețile oamenilor, cultura și relația dintre spațiul personal și cel public din orașe.
 
REGIZOR: ROMAN BLAZHAN
AN: 2020
ȚARĂ: UCRAINA
GEN: DOCUMENTAR
DURATĂ: 26 MINUTE
LIMBĂ: ENGLEZĂ
SUBTITRARE: ROMÂNĂ
 
 
5 iunie
Vom Bauen der Zukunft – 100 Jahre Bauhaus (Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus
Trailer https://www.youtube.com/watch?vâ64UkLqat7Yw
 
AN: 2018
ȚARĂ: GERMANIA
GEN: DOCUMENTAR
DURATĂ: 95 MINUTE
LIMBĂ: GERMANĂ
SUBTITRARE: ROMÂNĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.