Aritmetica lui Chirieac
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Aritmetica lui Chirieac

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Pentru cine urmăreşte, măcar din când în când, „ecourile” în media ale actualităţii politice postelectorale, ca aceea de acum, ar fi un joc ademenitor să anticipezi, încă de la anunţarea rezultatelor votului, „ariile” preferate ale „tenorilor”/hosts, sau „abonaţi” ca invitaţi-analişti, în funcţie de atâtea semne mai vechi, acumulate, de înregimentare. 

Un joc de ipoteze care n-ar avea decât de câştigat, în fineţe şi perspicacitate, dacă reacţiile ar înceta să mai fie aşa de previzibile cum, din păcate, arată mai mereu, dintr-o „consecvenţă” care are de ce să ne miroasă, spunând-o pe şleau, dar politicos, a prestaţie mercenară, pur şi simplu.

Iată un exemplu recent, de la Antena 3, cu un Bogdan Chirieac foc de indignat că nu s-au făcut PSD-ului reverenţele prezidenţiale (balcanicul „salamalecuri” ar fi mai în ton ca apucăturile de pe acolo) ca unui „câştigător” al alegerilor parlamentare ce este, în opinia sa cel puţin. Nimic surprinzător într-o atare „jeluire”, devotată partidoiului, cum ne-au tot obişnuit A3, a lui „Felix”, şi RTV, poate nu numai „fostă” a lui Ghiţă. În fond, tonul a fost dat, de îndată după alegeri, chiar de la vârful PSD, dornic să i se facă avansuri de la Cotroceni datorită celor câteva procente în plus de pe 6 decembrie (faţă de PNL). În rest: vai, Constituţia!, vai, „voinţa poporului!”, dar astfel de „argumente” şi calcule suferă de un singur şi mare „handicap”: refuză să-i vadă/citească şi implicaţiile receptabile nu prin „fanta” unei comparaţii strâmte (PSD vs PNL), ci la nivelul ansamblului integral al votului pentru noul legislativ.

Şi ceea ce arată acesta nu e deloc un semn de „triumf” al comilitonilor lui Ciolacu şi Firea. Ba, dimpotrivă, voturile date oricui dintre ceilalţi competitori (în afară de căzutul sub prag partiduţ al lui Ponta, care nu-i altceva decât un apendice al PSD, doar tactic „botezat” altfel) au înţelesul, clar pentru oricine de respingere a PSD. De ce să-l socotim pe acesta din urmă „câştigător” cu acel 30% al său când aritmetica electorală (dar nu cea a lui Chirieac) arată că două treimi din votanţi nu l-au vrut „la putere”? Un lucru pe care, de altfel, neîndoielnic îl ştie şi el, dar - simplu spus - nu-i convine să-l recunoască, prea l-ar îndurera o aşa de amară umilinţă, ca aceea a unei, totuşi, aşa de meritată… „Canossa”.

Aşa că opţiunea PSD fiind pe direcţia „autovictimizării” (o mare minciună: n-ar vrea, în realitate, să guverneze nici de i-ai pica, vorba ceea, cu ceară, din motive de pandemie, plus atâtea alte dureri de cap, tot lor, PSD-ului, datorate) şi a „jocului de scenă” în arena politichiei, aşadar astfel stând lucrurile, se înţelege că şi partiturile tenorilor mediatici fideli discipolilor lui Iliescu sunt în linii mari gata scrise, elaborate partizan şi sofistic, cum se vede atât de limpede şi din biata „aritmetică” subiectivă a lui Bogdan Chirieac.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.