Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Armata birmană a ucis sâmbătă cel puţin 90 de manifestanţi ca să îşi arate “muşchii”

GALERIE
Myanmar armata persoane ucise
  • Myanmar armata persoane ucise
- +

Cel puţin 90 de persoane au fost ucise sâmbătă, în reprimarea unor noi manifestaţii în favoarea democraţiei în Myanmar, unde armata a făcut o adevărată demonstraţie de forţă, printr-o defilare cu un arsenal impresionant, la Naypyidaw, relatează Reuters şi AFP.

Uniunea Europeană (UE) şi Marea Britanie au condamnat ”crime” comise de armată în ţară, care se confruntă cu o gravă criză după îndepărtarea de la putere a conducătoarei civile a ţării, Aung San Suu Kyi, printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie.

Activişti în favoarea democraţiei au îndemnat la o serie de manifestaţii, sâmbătă, ziua în care armata organizează anual o uriaşă defilare militară în faţa şefului juntei, aflat la putere, generalul Min Aung Hlaing. AFP scrie că putut verifica moartea a cel puţin 19 persoane, ucise la manifestaţii în întreaga ţară, în timp ce presda locală prezintă bilanţuri mult mai grave.

Cititi si: Cel puţin 18 morţi şi 30 de răniţi în Myanmar în cea mai sângeroasă reprimare a manifestaţiilor împotriva puciului

Reuters scrie că cel puţin 90 de persoane au fost ucise la manifestaţii. Violenţe au izbucnit în regiunea Mandalay (centru), după ce forţe de securitate au deschis focul împotriva unor manifestanţi şi au ucis cel puţin nouă persoane în patru oraşe, inclusiv un medic la Wundwin şi o adolescentă în vârstă de 14 ani la Meiktila, potrivit unor salvatori de pe teren.

”Patru bărbaţi ne-au fost aduşi morţi”, a declarat pentru AFP o salvatoare din Mandalay, al doilea cel mai important oraş din Myanmar, care încerca să îngrijească zeci de răniţi. La Myingyan, un manifestant care a văzut cum un bărbat ucis cu un glonţ în gât, a declarat că numărul morţilor probabil va creşte.

”Azi este ca o zi de revoluţie pentru noi toţi”, a declarat el. În estul ţării, în statul Shan, forţe de securitate au deschis focul asupra adunării unor studenţi, la Lashio. Un salvator a confirmat că cel puţin trei manifestanţi au fost ucişi - coroborând informaţii din presa locală -, însă echipa sa nu a fost în măsură să preia cadavre.

la Nyaung-U - în apropiere de Bagan, un celebru sit clasat UNESCO -, un ghid turistic a fost ucis prin împuşcare în timp ce participa la o manifestaţie.

”SUNT MÂNDRU DE FIUL MEU”

La Yangon, capitala economică birmană, coloane de fum se ridicau deasupra oraşului, devenit un punct fierbinte în ultimele săptămâni.

O adunare nocturnă în faţa unui post de poliţie din sudul oraşului, unde manifestanţi au îndemnat la eliberarea prietenilor lor, a devenit violentă, potrivit unei locuitoare.

Cel puţin şase manifestanţi au fost ucişi, inclusiv un tânăr în vârstă de 20 de ani, potrivit unor martori. Un bebeluş care se juca în stadă, într-un oraş de la nord de la Yangon, a fost atins în ochi de un glonţ din cauciuc, după ce poliţia a deschis focul asupra unor manifestanţi aflaţi în apropiere.

Fata a fost transportată la spital de către părinţii săi. În apropierea Închisorii Insein, o manifestaţie, la care manifestanţi purtau căşti de biciclişti şi se baricadau după saci de nisip, a degerat în haos, după ce militari au deschis focul.

Cel puţin unul dintre manifetsanţi a fost ucis - un poliţist în vârstă de 21 de ani, Chit Lin Thu, care s-a alăturat mişcării împotriva loviturii de stat. ”El a fost împuşcat cu un glonţ în cap şi a murit acasă”, a declarat pentru AFP tatăl său, Joseph. ”Sunt extrem de trist, dar în acelaşi timp sunt mândru de fiul meu”.

La Meiktila (centru), doi manifestanţi au fost ucişi, ”un bărbat în vârstă de 35 de ani şi o fată în vârstă de 14 ani”, a declarat pentru AFP Thura Lwin OO, un salvator. Brutalitatea reprimării a antrenat pe scena internaţională, o serie de condamnări şi de sanţciuni vizând averile multor militari puternici, inclusiv pe şeful juntei, însă presiunile diplomatice nu au avut efect.

”DEZONOARE”

Această a 76-a Zi a Forţelor Armate va rămâne gravată drept o zi a terorii şi dezonoarei. Omucideri ale unor civili neînarmaţi, inclusiv ale unor copii, sunt acte de nesusţinut”, denunţă Ambasada Uniunii Europene (UE), la Yangon, pe Twitter şi Facebook.

Ambasadorul Marii Britanii consideră, într-un comunicat că ”asasinate extrajudiciare spun multe despre priorităţile juntei militare”. Mii de militari, tancuri, rachete şi elicoptere s-au succedat sâmbătă pe o imensă espalanadă, la Naypyidaw, unde s-a adunat o mulţime de generali şi initaţi ai acestora - inclusiv o delegaţie rusă şi una chineză.

Generalul Min Aung Hlaing a apărat din nou organizarea loviturii de stat, din cauza unei presupuse fraude electorale în alegerile din noiembrie, în care partidul lui Aung San Suu Kyi a obţinut o victorie, şi a promis un ”transfer al responsabilităţii statului” în urma unor alegeri.

”Tatmadaw (Armata birmană) caută angajamentul întregii naţiuni”, a spus el într-un discurs, adăugând că ”fapte de terorism care pot dăuna liniştii şisecurităţii statului” sunt inacceptabile. Potrivit unei asociaţi ide apărarea deţinuţilor politici, 320 de persoane au fost ucise în tulburări după puci, iar 3.000 de persoane au fost arestate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri